Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujifilm X-T3: foťák i profi kamera

7.1.2020, Milan Šurkala, recenze
Do dnešního testu jsme dostali vlajkovou loď APS-C CSC systému od Fujifilmu, model X-T3. Tento fotoaparát má 26MPx snímač X-Trans CMOS 4 s možností natáčet 4K video při 60p včetně možností H.265 záznamu.
Dostali jsme se na konec recenze a nyní si zrekapitulujeme, jaký je vlastně Fujifilm X-T3, který má být vlajkovou lodí APS-C řady (vedle řady X-Pro). Je vybaven 26MPx X-Trans CMOS 4 snímačem, který nabídne poměrně nízký šum, široký dynamický rozsah a umí také natáčet 4K video při 60 fps (a to dokonce i v Cinema 4K rozlišení). Trochu mi vadilo to, že RAWy jsou odšumované (barevně), což limituje použití při vyšších citlivostech.
 
Jak už je u Fujifilmu zvykem, výrobce razí spíše staroškolské ovládání, takže tu nenajdeme PASM kolečko, ale přímo ovladače pro nastavení expozičního času, citlivosti ISO a na objektivech XF také clonový kroužek. Mnoho lidí to uvítá, ale ne každému to musí vyhovovat, zejména měníte-li často a rychle fotografické režimy. Podobně je tomu u přechodu z fotek na video. Pokud točíte s X-T3 profesionálně, nevhodně umístěná páčka a nutnost přenastavení expozičních hodnot před natáčením je jen zlomková záležitost ve srovnání s cílovým natáčením, takže vás to nebude moc trápit. Pokud ale plánujete fotit i točit na přeskáčku, pak pro vás bude ovládání X-T3 možná docela frustrující.
 
Fujifilm X-T3
 
Radost rozhodně udělá dobrý elektronický hledáček i polohovatelný displej, ten je navíc dotykový, nicméně Fujifilm ho nevyužívá ve všech menu nabídkách, ve kterých by mohl. Také nepůsobí tak svižně a přirozeně jako např. dotykové displeje u konkurence. Kde ale Fujifilm potěší, to je nabídka nejrůznějších portů a slotů. Jsou zde dva sloty pro paměťové karty (to nemají ani některá konkurence u full frame), USB-C, jacky pro externí mikrofon, sluchátka i dálkové ovládání. 
 
X-T3 nabídne fázové zaostřování na snímači, které je dost rychlé, nabídne téměř nekonečné možnosti konfigurace, solidní sledování objektů, ale má i nějaké mouchy. Trochu rádo se rozjíždí, což platí zejména u videa, přestože by se podle nastavení mělo více držet objektu. Citlivost se za špatného světla výrazně zlepšila proti předchozím Fujifilmům, stále ale není na špičce.
 
Fotoaparát nabídne rozsáhlé možnosti nastavení expozice jak u fotek, tak i u videa. K dispozici je ostrý 4K obraz, a to nejen v UHD 4K, ale i Cinema 4K, v obou případech navíc až při 60p a vedle H.264 je podporováno i H.265. Komu by to bylo málo, najde zde i podporu 10bitových barev a F-Log záznam. Potěšilo mě, že fotoaparát nabídne i poloviční časy ke zvolené snímkovací frekvenci, takže např. při slow-motion videu se 120 fps je tu nejen tradiční 1/250 sekundy, ale i 1/240 sekundy. Interní mikrofon nahrává akceptovatelný zvuk, ale tak špatně hrající reproduktor jste už asi dlouho neslyšeli. Naštěstí při přehrání v počítači zjistíte, že to je opravdu jen reproduktorem a ne mikrofonem. Máme tu i zdířku na externí mikrofon.
 
Zklamáním je podprůměrná výdrž baterie. I když povypínáte všemožné pomocníky, bezdrátové technologie a podobně, dostanete se sotva na průměr. Dejte průběžné ostření, rychlejší obraz v hledáčku, občas použijte bezdrátové přenosy nebo ovládání a nedostanete se ani na 200 fotek. Líbila se mi rychlost sekvenčního snímání, fotoaparát však sám o sobě působí spíše jen průměrně rychle.
 
Celkově tak jde o opravdu velmi slušný fotoaparát, který je vhodný zejména pro ty, kteří mají svůj čas. Nastavování pomocí koleček zabere trochu času, zejména pokud střídáte foto a video. Kvalita obrazu je v obou disciplínách výborná, vynikající jsou i možnosti nastavení. Fotoaparát ale působí v některých místech nedotaženě.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Natáčení profesionálního videa
2. Ty, kteří preferují klasické ovládání


Plusy

 
+ Výborné možnosti natáčení videa (C4K60p, H.265, 10bit, F-Log...)
+ Rozsáhlé možnosti konfigurace autofokusu i expozice
+ Solidní kvalita obrazu (foto i video)
+ Výklopný dotykový displej i solidní EVF
+ Bohatá nabídka portů, slotů a jacků
 
 

Minusy

 
- Komplikované přecházení mezi fotografiemi a videosekvencemi
- Barevně odšumované RAWy
- Podprůměrná výdrž baterie
- Nekvalitní reproduktor


Za zapůjčení fotoaparátu Fujifilm X-T3 děkujeme Fujifilmu.
 
 
Cena v době testování: cca 40 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.