Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Fujinon XF 18mm f/2R

6.5.2013, Milan Šurkala, recenze
Dalším objektivem pro systém Fujifilm XF je Fujinon XF 18mm f/2R. Přináší přepočtenou 27 milimetrovou ohniskovou vzdálenost a velmi dobrou světelnost F2,0. Netradičně tu najdete i clonový kroužek.
Dnes jsme se tedy podívali na druhý objektiv XF pro CSC fotoaparáty Fujifilm. Fujinon XF 18mm f/2R je širokoúhlým objektivem s dobrou světelností F2. Po přepočtu nabídne 27mm ohniskovou vzdálenost, takže jde o středně širokoúhlý objektiv. Světelnost F2 potěší a dovolí překvapivě dobré mazání pozadí. Bokeh při ohledu na ohniskovou vzdálenost patří k tomu lepšímu. Mnohé potěší i clonový kroužek, který dává vzpomenout na doby minulé a zvyšuje tak retro pocit z fotoaparátů Fujifilm i objektivu. Vadil mi však trochu tužší chod a možnost nechat kroužek v mezipoloze (mezi F16 a A). To se stane zejména při nasazování, kdy objektiv v podstatě není za co chytnout (většina jeho těla jsou otáčející se prvky).





Objektiv se nehodí na makro, manuální ostření škube objektivem (je hodně skokové), autofokus je ale přiměřeně rychlý a s novými firmwary zde vidím ještě prostor pro zlepšení (objektiv to zvládne). Objektiv není ve většině optických disciplín vůbec špatný, ale jeden nedostatek se tu najde. Zkreslení je minimální, vinětace je jen pozvolná, slabší je to ale s kresbou. Ta je uprostřed vynikající, rozhodně velmi ostrá, ale směrem k rohům se ostrost ztrácí a občas se vyskytne i chromatická aberace. U některých scén jsou rohy dobré i při nízkých clonách, někdy ale vyžaduje clonění dost masivní. Je to však v podstatě jediný optický nedostatek, na který tento objektiv trpí. Odlesků v protisvětle se nemusíte bát, naopak v moci se můžete těšit na hezké hvězdičky kolem světel.

Ve výsledku mohu Fujifilm pochválit za velký výběr pevných objektivů pro svůj CSC systém. Zatímco 35mm F1,4 objektiv je skutečně vynikající, zde je to o trochu slabší. Rohová neostrost často trochu potrápí. V ostatních oblastech se ale dočkáte zpravidla jen příjemných vlastností a nebýt této jedné vlastnosti, byl by téměř dokonalý.

 

Objektiv je vhodný pro:


1, Širokoúhlé snímky s menší hloubkou ostrosti
 
 

Plusy


+ Dobrá světelnost
+ Clonový kroužek
+ Absence odlesků, zkreslení a téměř i vinětace
 
 

Minusy


- Slabší rohová kresba (+ občas aberace)
- Škubavé manuální ostření
 
 
Za zapůjčení objektivu Fujinon XF 18mm f/2R děkujeme Fujifilmu.
Objektiv Fujinon XF 18mm f/2R a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 15 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Fujifilm XF 18mm F2R?
V anketě šlo hlasovat od 6.5.2013 do 28.4.2014. Počet hlasujících: 5
Výborný20 %
Průměrný80 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.