Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Gigabyte Aero 16 BSF: velké zlepšení a RTX 4070 k tomu

25.4.2023, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aero 16 BSF: velké zlepšení a RTX 4070 k tomu
Nedávno jsme otestovali notebook Gigabyte Aero 16 XE5 a nyní se podíváme na jeho aktualizovanou verzi BSF. Stále má 4K displej OLED, získal ale výkonnější grafiku GeForce RTX 4070 a opravil skoro všechny výtky, které jsme měli.
Tato kapitola se podívá na praktické zkušenosti s notebookem při práci v různých podmínkách. Jde o notebook, který je přímo mířen na mě jako uživatele, protože se živím nejrůznější tvůrčí činností. Mohl jsem ho tedy využívat podobně tak, jak využívám počítače normálně. Má práce zahrnuje např. psaní článků pro naše magazíny, pracuji ale také pro fotobanky, kde zpracovávám fotografie a videa, stříhám také video recenze pro YouTube.
 
 

Práce ve Windows, psaní textů

 
Začneme nenáročným psaním textů. Zde je několik pozitivních, ale i negativních vlastností. Začnu těmi negativními. Už v první kapitole jsem zmiňoval, že mi tu trochu chybí numerická klávesnice a rozhodně nejsem fandou posledního sloupečku kláves, kvůli kterým není Enter na konci klávesnice. Na rozmístění kláves v jeho okolí jsem si hodně dlouho zvykal a i na konci recenzování jsem měl stále problém se trefovat do správných kláves (např. relativně malého Shiftu). Absence českých znaků, aby se člověk případně trochu zorientoval, situaci moc nepomáhá (kdo ale hodně píše, ten to stejně zná nazpaměť). Uvítal bych také černou klávesnici (bílá klávesnice s bílým podsvícením je zvláštní nápad).
 
Gigabyte Aero 16 BSF - Psaní textu
 
Proti předchůdci rozhodně oceňuji lepší teplotní management. GCC přepíná notebook do vysoce úsporného režimu s co nejnižšími otáčkami ventilátorů, případně pasivního režimu, což paradoxně způsobuje, že je notebook teplejší než při náročnější práci, kdy si nastaví agresivnější chladicí profil. Člověk by až nevěřil, jak tak výkonný notebook může běžet tak tiše (není-li výrazně zatížen) a bez zahřívání. Pokud si chcete ventilátory řídit sami, osobně bych doporučil spíše režim Normal než Eco. Eco přepíná na pasivní režim, ale po chvíli se notebook zahřeje, takže jede pár desítek sekund tiše, pár desítek sekund se chladí (ale opravdu velmi tiše, i při relativně tiché hudbě budete mít docela potíž poznat, zda se větráčky točí nebo ne), a tak pořád dokola. Režim Normal (při tomto malém zatížení) nechá ventilátory běžet na cca 2000-2200 otáček, což je minimální hluk, který se nemění. A především notebook se z mírně vlažného stane chladným, jako by ani nebyl zapnutý. 
 
Pokud hodláte strávit většinu práce v prostředí OS, rozhodně v případě Gigabyte Aero 16 BSF doporučuji nastavit co nejvíce věcí na tmavý režim. Důvodů je několik. Tmavší plocha zvyšuje životnost displeje AMOLED, především ale snižuje jeho spotřebu. Čím více každá dioda v OLED panelu svítí, tím větší má spotřebu, takže rozdíl mezi bílou a černou plochou může být několik jednotek wattů, a to mohou být i desítky minut výdrže. Rozdíl mezi minimem a maximem je okolo 7-8 W, což není málo.
 
Notebook jsem testoval na psaní aktualit, této recenze a při běžné práci ve Windows. To znamená otevřená dvě okna prohlížeče (v tomto případě Edge nebo Firefox) s cca 7-10 panely, jeden z panelů bylo Spotify pro přehrávání hudby, fotografie do článků byly upravovány v Zoner Photo Studiu a Irfanview, případně ve Photoshopu. Jas displeje na 50 % a automatický výběr napájecího režimu (GCC při vypojení napájecího adaptéru zvolí Power Saving Silence Mode). Zkoušel jsem to několikrát a průměr z několika měření bylo 225 minut (3h45min) s velmi malými odchylkami v řádu nízkých jednotek minut.
 
Pokud jde o displej, vysoké 4K rozlišení a spousta místa výšku (poměr 16:10) jsou při práci vítanými pomocníky. Maximální rozlišení ale nevyužijete na maximum, to by bylo všechno opravdu děsně titěrné (osobně mi vyhovovalo cca 175% zobrazení). I tak máte ale možnost si dát dvě okna vedle sebe a netrpět na "mobilní" zobrazování v obou oknech kvůli malému množství pixelů.
 
 

Sledování videa (YouTube, Disney+)

 
Notebook není dobrý jen na tvorbu obsahu, ale také na jeho konzumaci, alespoň co se vizuální stránky týče. Displej AMOLED má nádherný obraz a hardware notebooku dokáže být pro přehrávání videa hodně efektivní. Když jsem testoval přehrávání v nejúspornějším režimu (Power Saving Silence Mode) s 50% jasem, tak na Disney+ v prohlížeči Microsoft Edge notebook vydržel 355 až 380 minut, což je v průměru lehce přes 6 hodin (Gigabyte slibuje 7,5 hodiny). To rozhodně není špatný výsledek obzvlášť proto, že přehrávaná videa byla především světlá, což znamenalo zvýšenou spotřebu displeje AMOLED. Temné filmy by notebook jistě zvládl přehrávat ještě o pár desítek minut déle.
 
Gigabyte Aero 16 BSF - Přehrávání YouTube
 
Pokud jde o přehrávání videa v YouTube, tak zde se můžete dostat i přes 7 hodin např. při sledování streamů v nízkém rozlišení (v rozlišení 360p zvládl notebook dokonce 427 minut). Vyzkoušel jsem i opačný extrém, přehrávání 4K videa, a v takovém případě notebook zvládl zhruba 6,5 hodiny (385 minut), což není dramatický propad. Poněvadž ale notebook běží v režimu s maximální úsporou energie, počítejte s omezeným výkonem a 4K video není úplně plynulé. Pak je otázkou, zda obětovat rozlišení (nastavit třeba Full HD) nebo nastavit režim s vyšším výkonem a nižší výdrží.
 
 

Úprava fotografií (Adobe Photoshop, Zoner Photo Studio)

 
Gigabyte Aero 16 BSF je notebookem především pro tvůrce obsahu, a to ať už jde o fotografie nebo video. Nejprve se podíváme na fotografie. Notebook má dostatek výkonu na vše, Photoshop v něm běží velmi svižně, úpravy jsou rychlé. Jednak tu máme rychlé CPU, takže je aplikace rychlá jak při zpracovávání jedné fotografie nebo při dávkovém zpracovávání velkého množství snímků najednou, jednak je tu rychlé GPU (GeForce RTX 4070 Laptop), které má výkonu na rozdávání.
 
Gigabyte Aero 16 BSF - Photoshop Camera Raw AI
 
Abyste si udělali představu, jak obrovský vliv může mít GPU, tak uvedu výsledky testu s mou desktopovou sestavou, která má sice profi grafiku, ale slaboučkou pro akceleraci. Mám Nvidii Quadro P620, které má 512 CUDA jader na architektuře Pascal s taktem 1266/1354 MHz a 2 GB GDDR5 paměti. Tento notebook má mobilní GeForce RTX 4070 se 4608 CUDA jádry na architektuře Ada Lovelace, taktem 1605/1980 MHz a 8 GB paměti GDDR6.
 
Výkonnostní výsledky jsou úplně o něčem jiném a znovu se ukazuje, že silná grafická karta se nehodí jen pro hraní her, ale také na práci. U 20MPx snímku trvá notebooku vytvořit snímek se super rozlišením (v Camera Raw) zhruba 2,5 sekundy, u výše zmíněného Quadra jsem si musel počkat téměř 29 sekund (12krát tolik). Nové odšumování pomocí AI v Camera Raw pak u notebooku zabralo lehce přes 10 sekund, na Quadru lehce přes 5 minut (30krát déle).
 
Gigabyte Aero 16 BSF Photoshop
 
Vysoké rozlišení 4K displeje ale není jen výhodou. Grafické aplikace sice reflektují nastavení měřítka operačního systému pro své uživatelské rozhraní (Camera Raw je ve výchozím 250% nastavení nepoužitelný, okno se nevleze na obrazovku), to se ale logicky netýká samotných snímků. Ty se zobrazují správně v poměru 1:1 (pixel v obrázku = pixel na obrazovce), jenže to také znamená, že na tak superjemném displeji (4K na relativně malé 16" obrazovce) ty pixely prostě nevidíte. Mnohé grafické aplikace mají obvykle uzpůsobení na okamžité 100% zobrazení, ale nikoli 200 %. Na pixel-peeping při 100% zvětšení zapomeňte, to vás budou hned bolet záda, jak budete nalepeni na obrazovce, opravdu to chce zvětšovat náhledy a použít ideálně ono 200% zobrazení, abyste se nemuseli hrbit.
 
Gigabyte Aero 16 BSF - Zobrazení fotek
klikněte pro zvětšení
 
Výsledkem je, že např. snímek vidíte na internetové stránce jako hodně velký (aplikuje se na něj nastavení OS), ale v editační aplikaci to vypadá spíše jako ikonka. Znovu připomínám, zobrazení 1:1 je něco, co obvykle považujeme spíše za žádoucí, jen to při displeji s tak malými pixely může být i kontraproduktivní a je potřeba se tomu přizpůsobit.
 
Giggabyte Aero 16 BSF - X-Rite Kalibrace
 
Důležitou vlastností je zde i kalibrace displeje z výroby. Nyní tu už máte jasně stanovené barevné prostory, které si lze vybrat přes aplikaci X-Rite Color Assistant (adekvátně se také nastavují příslušné profily v prostředí operačního systému Windows). Nechybí ani protokol z kalibrace.
 
Gigabyte Aero 16 BSF - X-Rrite protokol kalibrace
 
Je tedy vidět, že profesionální nasazení Gigabyte tentokrát bere více vážně i po praktické stránce a nejde jen o líbivé hardwarové parametry, které dostatečně nereflektuje i příslušný software. U novějšího modelu Aero 16 BSF je to tedy lepší i po SW stránce.
 
 

Střih videa

 
Cílovou skupinou tohoto notebooku jsou tvůrci, a tak se podíváme i na to, jaký je pro práci s videem. Osobně pracuji v několik aplikacích a jednou z nich je prostý VirtualDub, který je více než dostatečný např. pro ty, kteří neprovádí větší střihy videa, ale třeba jen natáčí videa pro fotobanky. I když má aplikace své neduhy a omezené možnosti, pro mnohé je více než dostatečnou. V jejím případě jsou algoritmy zpracovávané na CPU a to má dost výkonu jak pro vícevláknové nasazení, tak má velmi dobrý výkon i v jednovláknových aplikacích. Ve VirtualDubu jsem s převáděním videa neměl žádný vážnější problém a výkon byl naprosto bezproblémový.
 
Gigabyte Aero 16 BSF - DaVinci Resolve
klikněte pro zvětšení
 
Moderní střihové programy ale dokážou k akceleraci využívat i GPU, což je příkladem např. oblíbeného Blackmagic DaVinci Resolve. Výkon notebooku je dostatečný na to, aby se na něm dalo rozumně stříhat bez větších zaškobrtnutí. Vysoké rozlišení displeje umožňuje umístit na obrazovku spoustu prvků, máte zde poměrně dost prostoru, nicméně pro vážnější práci je přesto lepší připojit notebook k většímu externímu monitoru s rozlišením 4K nebo vyšším, kde lze pracovat s ještě menším zvětšením a zároveň mít všechny prvky UI větší.
 
Opět se tu setkáváme s tím, že je notebook úspornější a chladnější než předchůdce. Zatímco předchůdce dokázal vylézt na 200 W (a tuto hranici i přelézt), Aero 16 BSF se při renderování videa se celkem 6 obrazovými stopami (4 video stopy, text a průhledné PNG) dostal jen někam ke 150-155 W. Frekvence procesoru se obvykle pohybovala mezi 3,5 až 3,7 GHz. Zklamáním pro mě bylo, že výrobce nenavýšil kapacitu paměti. 16 GB RAM je u notebooku pro tvůrce trochu málo a např. při převádění poměrně krátkého 4K30p videa si notebook nárokoval přes 30 GB paměti.
 
 

Hraní počítačových her (Fortnite)

 
Notebook Gigabyte Aero 16 BSF se dá považovat i za herní, ačkoli jeho displej má jen 60Hz obnovovací frekvenci a není zde synchronizační technologie. Pokud toto překousnete, nabídne slušné hraní díky velmi výkonnému hardwaru. Netestoval jsem velké množství her, v zásadě jsme už grafický výkon posoudili na benchmarku 3DMark, kde se ukázal být velmi slušným, praktické hraní jsem pak vyzkoušel na hře Fortnite.
 
Gigabyte Aero 16 BSF Fortnite
klikněte pro zvětšení
 
AI Boost při hraní přepnul do herního režimu (Gaming Mode) a pokud jde o snímkovací frekvence, zde bylo dosaženo o něco lepších hodnot než u předchůdce. V tabulce jsou typické hodnoty, ve kterých se hra pohybovala nejčastěji (výjimečně tak mohly být dosaženy i vyšší nebo nižší hodnoty).
 
Rozlišení
Kvaliita
Framerate u Aero 16 BSF
99% FPS
Framerate u Aero 16 XE5
4K
High
56-74 fps
24-32 fps
52-59 fps
4K
Medium/Fine
110-125 fps
45-55 fps
95-105 fps
2.5K
High
76-92 fps
43-58 fps
71-81 fps
2.5K
Medium/Fine
170-180 fps
75-100 fps
154-170 fps
 
Jak vidíte z čísel výše, herní zážitek je u novinky přece jen o něco lepší a GeForce RTX 4070 nabídne lepší výkon než původní RTX 3070 Ti. Nejde o nějaké dramatické rozdíly, v zásadě o zhruba 10 až 15 %, přičemž větší rozdíly jsou ve 4K rozlišení.
 
Samotné GPU se obvykle pohybuje okolo 84 až 87 °C a bere si zhruba 80 až 87 W ve všech režimech (XE5 s RTX 3070 Ti bralo v High 98 W). Máme tu tedy o nějakých 10 až 15 W nižší spotřebu v případě GPU, přitom výkon je o oněch 10-15 % vyšší. To není vůbec špatné. Dobré je i to, že zatímco předchůdce měl při hraní spotřebu 195 W, tento model se pohyboval někde mezi 150 až 155 W. Výsledkem je, že notebook tolik nepeče a ventilátory stíhají chlazení notebooku. Počítejte se 4400 otáčkami, což není zrovna tiché.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.