Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Gigabyte Aero 16 BSF: velké zlepšení a RTX 4070 k tomu

25.4.2023, Milan Šurkala, recenze
Gigabyte Aero 16 BSF: velké zlepšení a RTX 4070 k tomu
Nedávno jsme otestovali notebook Gigabyte Aero 16 XE5 a nyní se podíváme na jeho aktualizovanou verzi BSF. Stále má 4K displej OLED, získal ale výkonnější grafiku GeForce RTX 4070 a opravil skoro všechny výtky, které jsme měli.
Nový notebook Gigabyte Aero 16 BSF je výborným vylepšením předchozího modelu Aero 16 XE5. Opravuje skoro všechny jeho neduhy, ačkoli po chvilce používání začnou i zde vyskakovat menší čertíci z krabičky. Celkový dojem je ale velmi pozitivní. Předně je překvapující, jak se Gigabytu povedlo umístit tak vysoký výkon s GeForce RTX 4070 a 14jádrovým Intelem do tak kompaktního těla, které neváží ani 1,9 kg (na druhou stranu je zde trochu menší akumulátor). Navíc v zátěži dokáže být notebook překvapivě studený. Jen při hraní jsem dosáhl toho, že klávesnice začala být dost teplá v oblastech WASD kláves a uprostřed, jinak se při většině scénářů užití nedostal z kategorie vlažného, natož teplého. Oblast pod klávesnicí byla většinou mírně vlažná až studená a při méně náročném použití byste podle teploty asi ani nepoznali, zda je notebook zapnutý.
 
Tradičně vynikající je displej AMOLED s výborným obrazem, vysokým rozlišením 4K, praktický je i vyšší poměr stran 16:10, který přidává proti standardním displejům 16:9 užitečných 240 px navíc. Je barevně kalibrovaný a máte tu i software od X-Rite pro výběr většiny důležitých standardních barevných prostorů. Hráče ale zamrzí podpora jen 60Hz frekvence a absence synchronizačních technologií.
 
Gigabyte Aero 16 BSF ocenění Trefa
Ocenění TREFA získává Gigabyte Aero 16 BSF za vynikající displej,
kompaktní konstrukci i velmi dobré chlazení při výborném výkonu. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Z pohledu hardwaru je trochu zklamáním snížení kapacity SSD z 2×1 TB na 1 TB, zůstala také 16GB paměť RAM, která může být pro střih videa už přece jen málo (pár stop ve 4K a DaVinci Resolve bez problémů vyžene spotřebu RAM celého PC přes 30 GB). Bílá klávesnice je poněkud nepraktická, což platí zejména tehdy, ponecháte-li si automatické podsvícení, ve dne ho tak musíte vypnout. Její rozvržení by také mohlo být lepší (malý Enter, sloupec kláves vedle Enteru). Touchpad klouže možná až moc, je poněkud tvrdý, významného vylepšení se dočkala webkamera, která má vyšší rozlišení.
 
Gigabyte si zaslouží pochvalu za odstranění nepraktického Aero Hubu, takže tu dostáváme alespoň jeden USB-A. Na těle je i HDMI port, na druhou stranu tu není od výroby možnost připojit ethernetový kabel. Potěší USB-C a dva porty Thunderbolt 4. Gigabyte odstranil i výtku ohledně absence čtečky paměťových karet, nicméně se dostalo jen na microSD, tak s tím počítejte. Výpočetní výkon notebooku je výborný, proti předchůdci se zlepšil zejména výkon GPU, přitom celý notebook vykazuje nižší spotřebu. Co se týče výdrže, navzdory mírnému snížení velikosti akumulátoru (z 99 na 88 Wh) je výdrž při psaní ve Windows okolo 3,5 hodiny, pro sledování videa pak okolo 6-7 hodin, což není špatné. Na 10hodinové šichty na baterku ale zapomeňte, na to notebook není určený.
 
Ve výsledku tak notebooku mohu udělit naše ocenění TREFA. Gigabyte opravil téměř všechny neduhy předchůdce a většina nově zavedených je skousnutelných. Notebook je překvapivě lehký, při provozu chladný, přitom má velmi vysoký výkon, skvělý displej a tentokrát se tvůrcům, pro něž je určen, více přiklonil i po softwarové stránce. Velmi dobrý stroj.
 
 

Notebook je vhodný pro:

 
1. Pro barevně kritickou práci (fotografie i video)
2. Programátory díky vysokému rozlišení (i na výšku)
3. Pro hráče, kterým nevadí 60Hz displej a absence synchronizace
 
 

Plusy

 
+ Vynikající displej AMOLED (rozlišení 4K, poměr 16:10, Pantone kalibrace z výroby)
+ Překvapivě nízká hmotnost notebooku
+ Excelentní chlazení (teplý jen při náročnějším hraní)
+ Přehledné nastavovaní barevných prostorů
+ Výkonná a efektivní grafika GeForce RTX 4070
 
 

Minusy

 
- Proti předchůdci se kapacita SSD snížila ze 2 na 1 TB
- Nepříliš praktická bílá klávesnice (necháte-li automatické bílé podsvícení) a její rozvržení
- Hráčům může vadit jen 60Hz frekvence a absence synchronizace
- Pouze 16 GB RAM
 
 
Za zapůjčení notebooku Gigabyte Aero 16 BSF děkujeme Gigabyte.


 
 
Cena v době testování: cca 56 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.