Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Industar-61L/D 55mm F2.8 (M39)

26.3.2014, Milan Šurkala, recenze
Dnes se opět podíváme na jeden starší manuální objektiv pro patici M39, který může najít využití na moderních CSC fotoaparátech. Jde o ukrajinský Industar-61L/D s 55mm ohniskovou vzdáleností a světelností F2,8.

Autofokus, ostření


Jak jsme již naznačili v první kapitole, ovládání ostření bylo alespoň u testovaného kusu hotové peklo. Uvolnění kroužku se střídá s téměř totálním zatuhnutím a každou chvíli máte dojem, že jste vyšroubovali objektiv z patice (což se občas skutečně podaří). Minimální ostřící vzdálenost by měla být jeden metr, čemuž v podstatě odpovídají i naměřené hodnoty. Od přední čočky jsme naměřili 91 centimetrů, od roviny čipu pak 98 cm. Maximální přepočtené zvětšení dosahuje hodnoty jen 0,09× (reálně 0,06×), takže je jasné, že na makro to skutečně není. K tomu je mnohem lepší verze objektivu pro patici M42.

Tradičně jsme ale vyzkoušeli i makro předsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi (je nutno si ale pořídit redukci ze 40,5mm závitu). V takovém případě už můžete fotit ze vzdálenosti 15 cm od přední čočky předsádky, resp. 25 cm od roviny senzoru. Maximální přepočtené zvětšení vyskočilo na 0,49×, což je podstatně lepší, ale stále to není zrovna na hodně detailní makro. Ukázkové snímky s předsádkou najdete v Galerii ilustračních snímků.


Focení makra


Na tomto snímku jasně vidíte, že s makrem to skutečně není vůbec slavné. Kleště jsou na snímku opravdu maličké.


Industar-61L/D 55mm F2.8 (M39) makro

expoziční čas 1/90 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (84) mm, korekce +1 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má světelnost F2,8, což je vcelku dobrá hodnota, nicméně u pevných padesátek jsme zvyklí přeci jen na hodnoty o něco lepší. Na druhou stranu je to pořád lepší než F3,5 u Industaru-50. Clona má jen 6 lamel a lze přiclonit maximálně na F16.


Bokeh


Tato kapitolka se bude věnovat rozmazání pozadí a kvalitě bokehu.


Industar-61L/D 55mm F2.8 (M39) bokeh plně otevřená clona

expoziční čas 1 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Kvůli dlouhé minimální snímací vzdálenosti a průměrné světelnosti nelze čekat moc rozmazané pozadí a praxe dává za pravdu. Odlesky mají výrazný okraj a zvýrazněný prostředek, bokeh není zrovna jemný. Zářivka snížila kontrastní snímku.


Industar-61L/D 55mm F2.8 (M39) bokeh clona F5,6

expoziční čas 4 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 55 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění na F5,6 se zlepšuje kontrast snímku. Je zajímavé, že se zaostřená rovina po přiclonění trochu posunula vzad.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.