Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Industar-61L/D 55mm F2.8 (M39)

26.3.2014, Milan Šurkala, recenze
Dnes se opět podíváme na jeden starší manuální objektiv pro patici M39, který může najít využití na moderních CSC fotoaparátech. Jde o ukrajinský Industar-61L/D s 55mm ohniskovou vzdáleností a světelností F2,8.
Dnes jsme se opět ohlédli trochu do historie na starý objektiv Industar-61L/D pro patici M39. K dispozici je za velmi příznivé částky, neměl by být problém sehnat jej do tří stovek korun. Na moderních CSC fotoaparátech z něj můžete udělat zhruba 84mm objektiv (na APS-C senzoru), resp. 110mm objektiv (na 4/3" senzorech). Světelnost F2,8 je spíše průměrná, mezi levnými starými objektivy najdeme i mnoho světelnějších kousků. Nečekejte tedy přehnaně malou hloubku ostrosti, ostatně ani bokeh není zrovna z těch nejjemnějších. Kvůli dlouhé základní ostřící vzdálenosti nečekejte ani schopnosti makra a možnost focení detailů.


Industar-61L/D 55mm F2.8 (M39) závěr


Vůbec nepotěší ani zpracování, ostřící kroužek na testovacím kusu byl hotové peklo (místy velmi jemný, místy naopak tak tuhý chod, že je jednodušší ostřícím kroužkem vyšroubovat objektiv ze závitu než přeostřit). A jak je známo, toto je vcelku rozšířený problém těchto objektivů. Ale nebuďme jen negativní. Objektiv totiž netrpí na zkreslení, vinětace mu také nic neříká a chromatická aberace jakbysmet. Ta se umí lehce objevit jen v bokehu, ale ani tam to není vůbec vážné.

Kresba je dostatečně ostrá a za solidních podmínek (hlavně ne slunce v záběru nebo ze strany) až neuvěřitelně kontrastní díky lanthanovému sklu. V protisvětle čekejte světelné závoje a odlesky, jejich odcloněním (ať už sluneční clonou nebo rukou) nicméně snadno získáte mnohem kontrastnější obraz.

Podobně jako Industar-50, ani Industar-61L/D není zrovna objektiv, který je z nejžádanějších mezi majiteli CSC fotoaparátů. Oproti padesátce mu ale nelze upřít velmi kontrastní kresbu, vyrovnanější zobrazení rohů a lepší světelnost. A za dané peníze to rozhodně není nejhorší volba.

 

Objektiv je vhodný pro:


1, Snímky s vysokým kontrastem, krajinu a architekturu z větší dálky (malý úhel záběru)
 
 

Plusy


+ Nadprůměrně kontrastní kresba
+ Příznivá pořizovací cena
+ Absence optických vad (vinětace, zkreslení, chromatická aberace)
 
 

Minusy


- Příšerné zpracování ostřícího kroužku
- Velmi slabé makro
- Problémy v protisvětle (lze snadno odstranit sluneční clonou)
- Slabší bokeh
 

Cena v době testování: cca 200-500 Kč
Jak hodnotíte Industar-61L/D?
V anketě šlo hlasovat od 26.3.2014 do 21.3.2015. Počet hlasujících: 2
Výborný0 %
Průměrný50 %
Špatný50 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.