Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Jupiter-8 50mm F2.0 (M39)

30.4.2015, Milan Šurkala, recenze
Předmětem našeho dnešního testu je starý ruský manuální objektiv Jupiter-8. Námi testovaná verze je určená pro patici M39. Objektiv má ohniskovou vzdálenost 50 milimetrů a světelnost F2,0. S redukcemi je vhodný na CSC fotoaparáty.
Ruský objektiv Jupiter-8 byl dalším z řady starých manuálních objektivů, které jsou vhodné pro CSC fotoaparáty díky poměrně levným redukcím, které lze na ně koupit. Samotný Jupiter-8 má ohniskovou vzdálenost 50 mm a světelnost F2, což jej řadí ke světelným padesátkám a s cenou okolo 800 až 1500 Kč i k těm cenově docela příznivým (ve spodní části tohoto cenového rozsahu). Na to, že je kovový, překvapí nízkou hmotností, což je dáno i velmi malými rozměry. Objektiv má 9lamelovou clonu s kruhovým tvarem na většině clon, přesto ale bokeh není jeho nejsilnější stránka a řadí se spíše k průměru. Nepočítejte ani s nějakými možnostmi makro fotografií, bez předsádek nebo konvertorů si rozhodně neškrtnete.


Jupiter-8 M39 hodnocení


Dobře si ale vede v otázce zkreslení nebo vinětace. Chromatická aberace rovněž není větším problémem, na většině snímků zejména s vyššími clonami se téměř nevyskytuje a problémem jsou spíše duchové (spíše jasová než barevná aberace). Kresba je u středních a vyšších clon velmi kontrastní a ostrá, a to celoplošně. Zde objektiv skutečně válí. Horší je to ale na nižších clonách. Při F2 je obraz hodně mléčný a ani při F2,8 to není úplně ono. F4 je už ale více než dobré. Pokud jde o protisvětlo, přímý svit do objektivu vytváří odlesk, závoje jsou mírné až střední. Ty naopak vznikají spíše tehdy, když je zdroj světla blíže okraje obrazu, pak je to větší problém.

V celkovém hodnocení musím říci, že Jupiter-8 za dané peníze sice není špatná koupě, nicméně podobně jako např. Industar-61L/D je vhodnější spíše pro snímky s vyššími clonami, kde nabídne velmi ostrou, detailní a kontrastní kresbu. Při plně otevřené cloně jsou jeho výkony poněkud slabší a chce to přiblížit spíše až k F4, aby dosáhl hezkého kontrastu. Jednoduše řečeno, mezi nejlepší staré padesátky nepatří.


Objektiv je vhodný pro:


1, Krajinářskou fotografii a snímky, kde je potřeba vysoké rozlišení při velké hloubce ostrosti


Plusy


+ Velmi ostrá a kontrastní kresba při clonách F4 a vyšších
+ Malé rozměry i hmotnost
+ Málo optických vad (vinětace, zkreslení, akceptovatelná chromatická aberace)


Minusy


- Slabší výkony na F2 až F2,8
- Velmi slabé makro
- Jen průměrný bokeh
- Občasné problémy v protisvětle
 

Cena v době testování: cca 800 - 1 500 Kč s DPH
Jak hodnotíte objektiv Jupiter-8?
V anketě šlo hlasovat od 30.4.2015 do 14.4.2016. Počet hlasujících: 3
Výborný67 %
Průměrný0 %
Špatný33 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.