Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kapesní rychlý Olympus s velkým displejem

19.8.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Do každého počasí... si můžete na fotografování vzít novinku společnosti Olympus - Mju Digital 800. Tento malý kapesní model vybavený osmimegapixelovým snímačem zajume nejdříve designem, poté rychlostí a nakonec i velmi solidními fotografiemi (několik našich drobných výhrad k obrazovému výkonu najdete ve třetí kapitole). Kromě toho model překvapil rozsahem citlivosti snímače a také například zabudovaným průvodcem, kdy odpadá začátečníkům téměř neustálé listování v manuálu.
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Tato novinka disponuje pro kapesní model typickým trojnásobným optický zoomem. Ten se sice ještě dá vynásobit až maximálně pětinásobným plynulým digitálním přiblížením, ovšem při celkovém 15-násobném přiblížení má snímek již výraznou zrnitost a úbytek detailů a porušení kresby je nepřehlédnutelné. Jinak barevné podání věrně kopíruje realitu (dokonale zobrazená oblaka na prvním snímku) a kresba je při nejkratším ohnisku téměř dokonalá, při nejdelším ohnisku už ovšem nejsou fotografie tak ostré. Soudkovitost i poduškovitost se potom vyskytuje v míře odpovídající této kategorii digitálních fotopřístrojů.

Širokoúhlé ohnisko
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Teleobjektiv
5x digitální zoom

Citlivost

Nová osmistovka nabízí velký rozsah citlivosti snímače, navíc do hodnoty 400 ISO jsou snímky pouze miniálně zašuměné, vyšší hodnoty 800 a 1600 ISO jsou již příliš softwarově redukovány, a tak často sice nejsou příliš zašuměné, na druhou stranu mají již rozrušenou kresbu. Obě tyto hodnoty stejně budete využívat nejspíše jenom doplňkově, protože jsou dostupné pouze do třímegapixelové velikosti.


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
ISO 64
ISO 100
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
ISO 200
ISO 400
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
ISO 800
ISO 1600

Rozlišení snímků

Model umožňuje nasnímat danou scénu hned v osmi různých rozlišeních a několika kompresních poměrech. Snímky se ukládají pouze v JPEGu. Snímek v maximálním rozlišení a kvalitě má ovšem téměř 4 MB.


3264 x 2448

Ilustrační fotografie


Blesk - cca 1,5 m
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Makro
Noční snímek