Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kapesní stylový automat Z3

21.7.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Podle hesla "Kapesních automatických fotošperků není nikdy dost" přispěl k široké nabídce v tomto segmentu svou troškou do mlýna i Fujifilm. Jeho nová FinePix Z3 je zdatnou nástupkyní předešlých placatek Z1 a Z2. Mezi novinky patří inteligentní funkce blesku nebo kvalitnější LCD displej na zadní straně. Tento pětimegapixel umožňuje zvýšit citlivost až na 1600 ISO, a přestože se jedná především o stylovou záležitost potěšily nás nejenom produkované snímky (snad kromě snímání v exteriéru v noci), ale také rychlost provozu...
O zapínání modelu pomocí posuvu krytky objektivu na přední straně, jsme se již zmínili, a tak se můžeme rovnou posunout na horní stranu. Zde najdete jenom na namáčknutí velmi citlivou spoušť a malý přepínač mezi režimy snímání a videozáznamu. Na těle modelu je umístěno celkově jen pár tlačítek a ty se navíc kumulují především na zadní straně. Vpravo od displeje je přepůlená kolébka optického zoomu, pod ním pak jsou tlačítka pro vstup do režimu přehrávání snímků (nebo videa) a vstup do kratšího Menu označeného jako "F". V tomto Menu nastavíte citlivost, kvalitu snímku a také si vyberete barevný filtr.



Čtyřsměrný ovladač s potvrzováním uprostřed (také pomocí něho vstoupíte do hlavního Menu) je centrem ovládání, protože jeho jednotlivá ramena využijete pro výběr některého z režimů blesku, k mazání snímků, k ovládání samospouště nebo k aktivaci Makro režimu. Pod ním je Disp/Back (tlačítko určené k nastavení množství informací na displeji) a tlačítko elektronické stabilizace, které je označené specifickou ikonkou.

Na oblé boční strany výrobce neumístil nic zajímavého ani důležitého, pouze na pravém boku je očko pro poutko. Proto se půjdeme podívat rovnou na spodní stranu modelu, do které je zabudován kombinovaný konektor (USB/AV) a také zde najdete pod pevnými dvířky ukrytý prostor pro akumulátor a slot pro paměťovou kartu. Bohužel se nenašel prostor pro umístění závitu pro stativ, což je už i u takto malých šperků již běžná záležitost. Napájení probíhá přes kolébku, akumulátor přitom zůstává v modelu.