Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kapesní stylový automat Z3

21.7.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Podle hesla "Kapesních automatických fotošperků není nikdy dost" přispěl k široké nabídce v tomto segmentu svou troškou do mlýna i Fujifilm. Jeho nová FinePix Z3 je zdatnou nástupkyní předešlých placatek Z1 a Z2. Mezi novinky patří inteligentní funkce blesku nebo kvalitnější LCD displej na zadní straně. Tento pětimegapixel umožňuje zvýšit citlivost až na 1600 ISO, a přestože se jedná především o stylovou záležitost potěšily nás nejenom produkované snímky (snad kromě snímání v exteriéru v noci), ale také rychlost provozu...
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Novinka FinePix Z3 disponuje trojnásobným optickým zoomem, přičemž optika trpí klasickými neduhy, tedy soudkovitostí při širokoúhlém snímání a poduškovitostí při teleobjektivu. Nepřehlédnete ani vinětaci a mírně je přítomna i chromatická aberace. U těchto periskopických objektivů ovšem nemůžeme čekat výsledky jako například u samostatných objektivů určených pro zrcadlovky. Zmíněné optické přiblížení můžete doplnit ještě o digitální zoom (až 5x), ovšem jde pouze o výřez, a tak je kvalita snímků při jeho použití již velmi nízká.


Širokoúhlé ohnisko
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Teleobjektiv Digitální přiblížení (5x)




Aberace (zvětšení 3:1)

Vinětace


Makro

V Makro režimu lze snímat na zem spadlé předměty až z osmi centimetrů, často jsme dostatečně zaostřili až z 10 cm, jako v tomto případě...


Makro


Citlivost

Citlivost SuperCCD snímače lze nastavit až na hodnotu 1600 ISO, ovšem tuto hodnotu a ještě 800 ISO používejte spíše doplňkově, protože snímky pořízené s takovým ISO jsou již relativně hodně zašuměné. Na druhou stranu až do hodnoty 400 ISO se model vypořádal se šumem velice dobře, o čemž se můžete sami přesvědčit v následující tabulce. Šestice výřezů byla vyrobena z fotografií pořízených v maximálním rozlišení.

Výřezy z 5 Mpix snímků (1:1)




Rozlišení snímků

Vybrat si kompresní poměr můžete pouze u maximálního pětimegapixelového rozlišení, jinak je k dispozici ještě velikost snímku v poměru stran 3:2. Vše se ukládá ve formátu JPEG.

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
2592 x 1944 (Fine) 2592 x 1944 (Normal)
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
2736 x 1824 (3:2) 2048 x 1536
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
1600 x 1200 640 x 480


Dual-Shooting


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Bez blesku S bleskem