Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Kodak P880: široký úhel záběru

21.12.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Kodak uvedl nedávno na trhu dvojici modelů zcela nové řady P, která by měla obsahovat vyspělé digitální fotopřístroje. Novinka EasyShare P880, která se nám dostala do redakce dříve než model P850, toto tvrzení jednoznačně potvrzuje. Na první pohled nás zaujal široký úhel záběru, který nabízí objektiv značky Schneider-KREUZNACH. Ten potěší náročnější uživatele i díky možnosti manuálního ostření prstencem, stejně jako patice pro externí blesk.
Kapitoly článku:
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Objektiv značky SCHNEIDER-KREUZNACH nabízí maximálně 5,8-násobné optické přiblížení - první dvojice fotografií názorně ukazuje jak "mocné" je toto přiblížení. I při snímání v exteriéru je vidět široký úhel záběru, na druhou stranu jsme si nemohli nevšimnout relativně výrazné soudkovitosti při širokoúhlém snímání. Jinak vinětaci jsme občas na snímcích zaznamenali, chromatická aberace byla sotva pozorovatelná, a to navíc pouze na několikanásobných zvětšeninách. Kresba byla dostatečně kvalitní i v rozích fotografií.
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv

Aberace

Vinětace


Citlivost

Z obrazového hlediska nebyla problémem ovšem ani občas se vyskytující vinětace či soudkovitost, ale především výrazný šum již od hodnoty 200 ISO, takže čtyřstovku, osmistovku nebo dokonce maximálních 1600 ISO (dostupnou pouze v 0,8 megapixelovém rozlišení) bychom již nedoporučovali používat. Hodnoty 50 - 400 ISO jsme nasnímali v třímegapixelovém rozlišení, zbývající dvě (800 a 1600 ISO) pak pouze v nejnižším rozlišení, kde jsou dostupné.
Výřezy z 3 Mpix snímků



Výřezy z 0,8 Mpix snímků





Rozlišení



3264 × 2448
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3264 × 2176 (3:2) 2560 × 1920
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
2048 × 1536 1024 × 768




Ilustrační fotografie

Blesk (cca 0,8 metru)
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Dopravní situace Noční snímek