Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon 18-55mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR

1.8.2011, Milan Šurkala, recenze
Spolu se zrcadlovkou Nikon D3100 jsme otestovali i základní setový objektiv Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR s optickou stabilizací VR. Pojďte se spolu s námi podívat, jaké má tento objektiv optické výkony.
Objektiv Nikkor 18-55mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR si v testu nevedl špatně. Je to sice základní seťák, ale pro nenáročné focení bude určitě stačit. Zpracování je docela dobré, patice je bohužel plastová a nepotěší ani ostření předním členem. To patří k těm citlivějším a majitelé polarizačních a přechodových filtrů také nebudou nadšeni. Zoomování je ale docela plynulé, nicméně zde záleží na konkrétním kusu. Měli jsme zapůjčené dva kusy, na jednom šlo zoomování průměrně, na druhém o něco hladčeji.

Musím pochválit velmi tiché ostření, které je ale trochu pomalejší než v případě konkurenčního Canonu. Pokud ale máte předostřeno z předchozího snímku, je doostření pochopitelně bleskurychlé. Makro zvládá objektiv průměrně, bokeh je rovněž tak ve středu pole. Po přiclonění chytá lehké sedmiúhelníkové tvary a má výraznější kontury.





Stabilizace se 3EV účinkem rovněž za konkurenčním Canonem o něco zaostává. Vinětace je mírná na plně otevřené cloně, s přicloněním klesá. Fotoaparát ji ale automaticky neodstraňuje, to ale dělá se zkreslením. Co se týče optické kvality, nabídne objektiv docela vyrovnané výsledky. Na širším ohnisku čekejte s nižšími clonami trochu neostré rohy a chromatickou aberaci, na delších ohniscích jsou ale obě tyto vady minimální. Potěší i malá citlivost na odlesky nebo světelné závoje.

Ve výsledku se objektiv určitě nemá zač stydět. Konkurenci v podobě objektivů Sony nebo Canon v některých věcech překonává (zpracování, ultrazvukový ostřící motor, dobrá optická kvalita zejména na krátké vzdálenosti), ale má i slabší stránky (pomalejší ostření, průměrný bokeh po přiclonění). Pro základní zrcadlovky Nikon je tento objektiv slušná volba, která nějakou tu dobu vydrží. Nicméně jako u všech setových objektivů, i zde se ale dá předpokládat, že se časem začnete koukat po něčem zajímavějším.


Slušné optické výsledky (zejména na středních a delších ohniscích)
Ostření předním členem (nevhodné pro filtry)
Menší citlivost na odlesky a závoje
Průměrný bokeh
Velmi tiché ostření
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 5 000 Kč s DPH


Za zapůjčení objektivu Nikon 18-55mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR děkujeme Nikonu.

Objektiv Nikon 18-55mm f/3,5-5,6G AF-S DX VR a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.