Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR

16.7.2015, Milan Šurkala, recenze
Univerzální objektivy jsou na zrcadlovkách hodně oblíbené, přestože si většinou žádají optické kompromisy. V dnešním testu se podíváme, jak si vede ultrazoomový objektiv od Nikonu s rozsahem 18-300mm a světelností F3,5-6,3.
Dnes jsme se podívali na ultrazoomový objektiv AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR vhodný po APS-C zrcadlovky značky Nikon. Nabídne velmi dobrý 16,7× optický zoom, optickou stabilizaci a nechybí ani autofokus s možností manuálního doostření. Zoomovací kroužek je přijatelný i na video, ve většině ohniskového rozsahu jde sice ztuha, ale plynule. Ostření je spíše pomalejší (doostření je v pohodě). Zvětšení je dostatečné pro méně náročné makro, musíte však počítat s extrémně dlouhou ohniskovou vzdáleností a nutností hodně clonit i potřeby dosáhnout krátkých expozičních časů. Bokeh je na ultrazoomový objektiv docela dobrý, slušná je i optická stabilizace.


AF-S DX Nikkor 18-300mm F3,5-6,3 VR hodnocení


Pokud jde o optické kvality, je ale nutné počítat s tím, že jde o univerzální ultrazoomový objektiv, takže má pár neduhů. Při nízkých clonách je to výraznější vinětace, v RAWu se na obou extrémech ohniskového rozsahu připravte na chromatickou aberaci. Testovací zrcadlovka Nikon D7200 pak tuto vadu v JPEGu docela účinně odstraňuje. Při srovnání s nedávno testovaným Tamronem 16-300mm je nutno říci, že Nikkor bohužel nemá tak široký úhel záběru, ale zase je použitelnější na delších ohniskových vzdálenostech, kde nemá tak výraznou chromatickou aberaci jako Tamron (i tak ale Nikkor aberuje docela dost). Docela příjemným překvapením je chování protisvětle, kde sice objektiv produkuje několik odlesků, ty ale nejsou příliš výrazné a dají se často někam "uklidit".

Jak už je u ultrazoomových objektivů zvykem, velký zoom je něco za něco. Nelze čekat brilantní ostrost celém rozsahu nebo nadprůměrnou světelnost. Výsledky jsou kompromisní, kdy objektiv nenadchne, ale většinou ani neurazí a svou úlohu univerzálu splní dobře.


Objektiv je vhodný pro:


1. Fotografy, kteří chtějí univerzální objektiv a jsou ochotni se smířit s kompromisními optickými výsledky


Plusy


+ Velký optický zoom, výborná univerzálnost
+ Docela slušná optická stabilizace


Minusy


- Výrazná chromatická aberace a vinětace na obou extrémech ohniskového rozsahu

 
Za zapůjčení objektivu AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR děkujeme Nikonu.
 

Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.