Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix B700: přírodovědec

13.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Coolpix B700 je ultrazoomem, který jistě zaujme velmi slušným 60× optickým zoomem, podporou RAW formátu i 4K videosekvencí. Nechybí mu ani hledáček a výklopný displej. Bude tedy tak slibný i v praxi?
Zde se podíváme na míru šumu 20MPx snímače. Vyzkoušíme ji v JPEGu se sníženým odšumováním (lze nastavit na tři různé síly efektu) a podíváme se také na RAWy převedené pomocí Camera Raw s vypnutým odšumováním.
 
Nikon Coolpix B700 ISO šum autíčka 20MPx
 
výřezy z 20MPx snímků (vlevo JPEG / vpravo konverze z RAWu)
 
RAWy jsou do citlivosti ISO 200 včetně docela čisté, pak už se začíná objevovat více jasového i barevného šumu. JPEGy jsou odšuměné, nicméně od ISO 400 je už vidět třepení hran a ztrátu barev.
 
Nikon Coolpix B700 ISO autíčka šum 12MPx
 
výřezy z 12MPx snímků (vlevo JPEG / vpravo konverze z RAWu)
 
Při zmenšení na standardizovaných 12MPx (pro porovnání mezi recenzemi) se kvalita obrazu na pixelové úrovni pochopitelně zlepší, ale stále jde vidět, že po fotoaparátu nesmíme chtít nemožné a přijatelnou kvalitu nabídne pouze na nejnižších citlivostech. Dále se podíváme na míru detailů při různých citlivostech. Tradičně to vyzkoušíme na snímcích plyšového zajíce s jemnými vousy.
 
Nikon Coolpix B700 ISO šum zajíc 20MPx
 
výřezy z 20MPx snímků (vlevo JPEG / vpravo konverze z RAWu)
 
Zatímco RAWy při nízkých citlivostech vypadají docela dobře, v případě JPEGů jde vidět poměrně silné odšumování. Od ISO 400 je už šum dost vysoký a výsledky nejsou příliš dobré ani v RAWu ani v JPEGu.
 
Nikon Coolpix B700 ISO šum zajíc 12MPx
 
výřezy z 12MPx snímků (vlevo JPEG / vpravo konverze z RAWu)
 
Snížení rozlišení na 12 megapixelů (pro srovnání mezi recenzemi) přineslo trochu lepší vnímání detailů, ale i tak jde vidět silnější odšumování už od základní citlivosti.
 
Nikon Coolpix B700 ISO šum bílá plocha 20MPx
 
výřezy z 20MPx snímků (vlevo JPEG / vpravo konverze z RAWu)
 
Při focení snímků bílé plochy jde vidět, že barevný šum je odstraňován velmi účinně i při maximální citlivosti. V RAWu je pak lehce patrný při ISO 800, výše je už více viditelný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.