Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Nikon Coolpix P2

11.11.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Začátkem letošního září uvedl Nikon dvojici kompaktů Nikon P1 a Nikon P2. Kromě rozlišení (8 a 5 Mpix) sdílí oba bratři objektiv schopný 3,5x optického zoomu, možnost natáčet VGA video i s optickým zoomováním, 802.11b/g modul pro bezdrátovou komunikaci, pozoruhodně příjemné ovládání a řadu dalších praktických drobností o kterých si dnes povíme více.
Kapitoly článku:
  1. Nikon Coolpix P2
  2. Technické parametry a špetka postřehů z praxe
  3. Jakpak nám fotí?
  4. Kvalita zobrazení
  5. Nikon Coolpix P2 - Ano či ne?
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Digitální fotoaparát Nikon Coolpix P2 je vybaven 1/1,8" CCD snímačem s celkovým rozlišením 5,26 Mpix a efektivním 5,1 Mpix. Jako každý správný 5megapixel tedy aparát fotí v rozlišeních 2592 x 1944 (5M), 2592 x 1728 (3:2), 2048 x 1536 (3M), 1600 x 1200 (2M), 1280 x 960 (1M), 1024 x 768 (PC) a 640 x 480 (TV). JPEGy se ukládají v kvalitách Fine (asi 1/4 původní velikosti), Normal (asi 1/8) a je tu i Basic (1/16 velikosti).

Video lze zaznamenávat v celkem 7 různých kvalitách (v závorce uvedeno jak dlouhý záznam se vejde na 256 M B paměťovou kartu) - TV movie 640* (640 x 480, 30 fps - 3 m 35 s), TV movie 640 (640 x 480, 15 fps - 7 m 15 s), Small size 320 (320 x 24, 15 fps - 14 m 15 s), Smaller size 160 (160 x 120, 15 fps - 47 m 5 s), Time-lapse movie - digitál nafotí až 1800 obrázků v zadaném intervalu a pak je spojí do VGA videa s 30 fps (velmi efektní u mraků, východy slunce, motýla lezoucího z kuly a podobně....), pro příznivce klasické grotesky tu máme Sepia movie 320 (320 x 240, 15 fps - 14 m 15 s) a B/W movie 320 (320 x 240, 15 fps - 14 m 15). V průběhu natáčení videa lze používat optický zoom.

Optika

Optika Zoom-Nikkor ED obsahující 7 prvků v 6 skupinách nabízí rozsah ohniskových vzdáleností 7,5 - 26,3 mm (36 - 126 mm po přepočtu na 35 mm formát), to znamená 3,5x optický zoom (+ až 4x digitální) při světelnosti F2,7 - 5,2.

Autofokus

TTL autofokus je vybaven přisvícením s efektivním dosvitem něco málo přes metr a může být buď 9bodový automatický, 99bodový manuální či středový + normální či kontinuální. Běžně lze ostřit od 50 cm do nekonečna, v makro režimu již od 4 cm.

Stisk šipky dolů na křížovém ovladači vzadu mění tyto ostřicí režimy:
  • AF autofocus - automtické ostření pro běžné použití.
  • Infinity - vypne blesk a ostří na nekonečno.
  • Focusing Limit - digitál ostří od 2 m do nekonečna, je to znatelně rychlejší nežli bod 1.
  • Macro close-up - tradiční 4centimetrové makro.

Expozice

Měření expozice zvládá Nikon P2 zonální (256 míst), s důrazem na střed, bodové a bodové s ohledem na pozici AF (pochopitelně pouze v případě automatického či manuálního autofokusu). Expozici lze kompenzovat o +/- 2,0 EV po 1/3 EV krocích a nechybí ani exposure bracketing o kterém si povíme za chvíli.

Pracovní režimy

Pokud přihlédneme k dostupným pracovním režimům, pak se aparát nedá označit ani za automat ani za plný manuál ale něo mezi, z pokročilejších režimů u něj totiž nalezneme pouze prioritu clony. Pak je tu režim programový, obvyklá automatika starající se naprosto o všechno, Wireless Transfer mode sloužící pro připojení digitálu k WLAN síti a na kruhovém volči najdeme pro svižnější přístup dokonce i samostané volby pro rychlé nastavení bílé, ISO a rozměrů obrázku a jeho kvality. Nedá se říci, že by to byl systém špatný, prioritu času a plný manuál bych na těchto políčkách však rozhodně viděl radši...SET UP aktivuje nastavení systémových náležitostí (čas, jas displeje, ...), Movie umožňuje natáčet video a pod položkou SCENE najdeme 16 scénických režimů. Scénické režimy Nikon P2 aplikuje buď normálně nebo 2efektově - v manuálu je velmi slušně popsáno co efekt dělá - tu změkčí snímek, onde zase jen obličeje atd. Vlastně scénický režim má pokaždé jakési 3 podrežimy.




Sice nám chybí priorita času, naštěstí Nikon aspoň implementoval automaticky aktivní funkci dynamicky sdělující jakým časem bude focena následující scéna, v praxi to vypadá tak, že jedete hledáčkem po okolí a hodnota času se na LCD neustále mění.

Závěrka

Rychlost závěrky se pohybuje od 8 do 1/2000 s.

Clonové číslo

Rozpětí clonových čísel začíná hodnotou F2,7, končí F7,6 a dělí je celkem 10 úrovní po 1/3 EV.

Vyvážení bílé

Kromě automatiky tu máme přednastavené hodnoty Direct sunlight (do EXIFu se zapíše jako "Fine weather"), Shade, Cloudy, Florescent FL1 (white) a FL2 (Daylight white/Natural), Incandescent, Speedlight (pro blesk) a point'n'shoot manuál kdy si sami zvolíte co že je to vlastně bílá.

Citlivost ISO

Citlivost ISO lze nastavit v rozpětí ISO 64 - ISO 400, jak je zvykem, je to buď na uživateli nebo vnitřním procesoru.

Displej a Hledáček

Optický hledáček digitál sice nemá, ten se ale snaží vynahradit svým 2,5" LCD displejem, který sice nepatří k nejjemnějším na trhu - rozlišení pouhých 110 kPix, zato mě ale potěšil svojí dobrou čitelností za polních podmínek, možností nastavit sílu podsvícení i barevného odstínu a pak je to jeho absolutní plynulost, čímž nemyslím pro LCD ještě stále trochu typické desetinkové zpoždění obrazu oproti realitě jako spíš ten fakt, že jeho překreslování je dokonale plynulé.

Displej má pokrytí 100 % horizontálně a asi 97 % vertikálně, při práci na něm uvidíte něco takového:




Počas expozice je možno na displeji nechat zobrazovat jednak základní informace o expozici, za druhé nic a za třetí veškeré informace o + rámeček pro snadnější práci s kompozicí. Je tu i nastavení "auto," které expoziční info po pár vteřinách skryje. Pokud je čas neudržitelný, zobrazí se ikonka roztřesené ruky.




Úložný prostor

Digitál má jednak cca 16 MB interní paměti a v druhé řadě SD/MMC slot - v nativních 5 Mpix pojme 256 MB médium cca 95 snímků v nejlepší kvalitě, 190 Normal obrázků nebo 375 Basic fotografií. Pokud vložíme kartu, ukládání snímků se automaticky přesměruje právě na ni. Je milé, že se aparát hlásí jako další disková jednotka a není třeba kvůli přenosu obrázků instalovat nějaký soft. Rovněž mě potěšila funkce nabízející kopírování obrázků z karty do interní paměti a naopak.

Menu a Ovládání

Ovládání Nikonu je velmi intuitivní a co mě překvapilo nejvíc - dokonce intuitivnější nežli u některých tzv. začátečnických automatů. Menu si lze nechat zobrazit buď textově nebo v přeheledném ikonkovém hávu. V menu nalezneme následující položky: White balance, Metering (měření exp.), Continuous (nabízí celkem 7 typů snímání - Single (tradiční cvakání), Continuous (po stisku sejme až 5 Fine 5M snímků rychlostí 2,5 fps), Multi-shot 16 rychlostí 2,0 fps sejme 16 obrázků a ty pak slepí do matice 4 x 4 v nativním rozlišení 2592 x 1944, Ultra HS (po stisku spouště sejme za sebou až 40 obrázků VGA rozlišení rychlostí 30 fps) a 5 shot buffer (rychlostí 1,2 fps fotí v nativním rozlišení a zapamatuje si 5 posledních obrázků), Intvl timer shooting automaticky fotí po zadaném časovém intervalu (30 s, 1 m, 5 m, 10 m, 30 m, 60 m), 5 shot buffer a Multi-shot 16), dále pak v Menu - BSS (Best shot selector), Auto bracketing fotí sekvence s měnící se korekcí expozice (-0,5 EV, 0 EV a +0,5 EV) nebo vyvážením bílé - jednou vyfotí snímek normálně, druhý spíše do červena a třetí spíše do modra), Flash exp. compensation (mění výkon blesku v rozmezí - 2,0 EV až + 2,0 EV), Image adjustment (kontrast na Auto, +, normal či -), Image sharpening (ostrost - Auto, High, Normal, Low, Off), Saturation control (míra saturace barev: + 2, +1, 0, -1, -2), Sensitivity (citlivost ISO), Image Quality (kvalita ukládaného JPEGu), Image size (rozměr obrázku), AF area mode (kde se bude AF snažit ostřit - Auto, Manual, Center), AF mode (Single či Continuous autofokus), Fixed aperture (zachovává určité clonové číslo při zoomu), Noise Reduction (při časech přes 1/4 s aktivuje odšumovací procesy), Reset znovunastaví výrobní volby a pod poslední položku User settings lze uložit celkem 2 různá nastavení.



Systémová nastavení

Podobně bohaté jako hlavní menu je i men systémových voleb: Menus (zda chcete menu raději textové či ikonkové), Welcome screen (co se zobrazí po zapnutí digitálu), Date (nastavení data a času), Monitor settings (vlastní nastavení jasu a barevného odstínu u vestavěného displeje), Date imprint (cejchuje vyfocené snímky datem), Shot confirmation (pokud je aktivní, tak přisvěcovací LEDka autofokusu a samospouště po právě proběhnuvší expozici krátce blikne), AF assist (v případě mizerného okolního světla lze zapnout přisvícení), Sound settings (mění zvukové chování), Auto off (za jak dlouho se digitál vypne), Format memory/card (formátuje flashku), Language (mění jazyk pro systémová hlášení aparátu, čeština bohužel nikde), Interface (nastavení chování USB - Mass storage/P2P a videomódu - PAL/NTSC), Auto transfer markační znak (pokud jej aktivujete, tak se pouze takto označené snímky přenesou do PC či vytisknou), Reset all (znovuobnoví výrobní nastavení digitálu) a Firmware version (informuje o verzi FW).




Prohlížecí režim

Při prohlížení dříve pořízených fotografií lze použít až 10x zvětšení.




Při prohlížení si lze kromě základních informací o snímku nechat zobrazit také ty pokročilejší včetně histogramu.




A navíc lze listovat náhledy 2 x 2, 3 x 3 a dokonce i 4 x 4 snímky:



Blesk

Integrovaný blesk s papírovým dosahem 0,5 - 3,8 m pracuje v režimech Auto, Auto with red-eye reduction, Flash Cancel (Off), Anytime Flash (On), Slow sync a je tu i rear-curtain sync neboli synchronizace na 2. lamelu.

Na 4 následujících zvětšitelných snímcích si můžete sami prohlédnout reálný dosah blesku při nastavení různých citlivostí - ISO 64, ISO 100, ISO 200 či ISO 400 (clonové číslo ve všech případech F2,7 a korekce síly blesku 0 EV).


Dosah blesku - ISO 64 Dosah blesku - ISO 100

Dosah blesku - ISO 200 Dosah blesku - ISO 400

A ještě tu máme obličej focený s aktivní redukcí jevu červených očí ze vzdálenosti cca 2,5 m:




Fyzické parametry

Přístroj má rozměry 91 x 60 x 39 mm a bez paměťové karty i akumulátoru váží 170 g.

Komunikace

Digitál má mini USB port do kterého lze zasunout vždy právě jeden z dodávaných kabelů - s A/V out či USB pro tradiční spojení s PC. A pak tu samozřejmě ještě máme vestavěný 802.11b/g modul. U bezdátového přenosu je k mání několik pracovních módů:
  • Easy Transfer porovnává obrázky v paměti a na PC a přenese pouze ty jež v destinaci chybí.
  • Shooting date přenese obrázky od určitého zadaného data.
  • Marked Images přenese pouze snímky označené zvláštním markačním znakem.
  • Selected Images přenáší jen zvolené obrázky.
  • Shoot & Transfer okamžitě odesílá pořízené obrázky do PC (v dosahu Wi-Finy tak vlastně ani nepotřebujete externí kartu, protože si vystačíte s interní pamětí).
  • PC Mode přenáší obrázky s pomocí software Picture Project.
  • Wireless Printing tiskne na tiskárně připojené k PC.

Časy

Za velmi dobrých světelných podmínek trvá ostření cca 0,5 s, méně světla ostření občas prodlouží až k 1 skundě, pokud aktivujeme ostření od 2 m do nekonečna, je proces ještě o desetinku rychlejší. Digitál se zapne za 3,5 s a vypne za 2 s. Blesk se dobije za rovné 3 vteřiny. Zoom a odzoom přístroj stihne za čas pod 1 vteřinu.

Napájení a Výdrž

Energii dodává interní a snadno vyměnitelný LiIon akumulátor Nikon EN-EL8, jež při běžném focení přežije cca 190 snímků +/- na obě strany dle četnosti ostření, blesku, zoomování a prohlížení. Dodávaná nabíječka je externí.

Sekvenční focení a Samospoušť

O sekvencích více v "Menu a Ovládání" nahoře. Samospoušť zařízení podporuje 3 s, 10 s či focení po zadaném čase (30 s až hodina).

Další funkce a Vychytávky

Ke snímkům lze nahrát hlasovou poznámku. Nanejvýš praktickou funkcí je dále to, že v replay módu blikají "přepálená" místa.