Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus OM G.Zuiko 50mm f/1.4 "silver-nose"

3.6.2015, Milan Šurkala, recenze
Našim testem tentokrát prošel další starý manuální objektiv, Olympus OM Zuiko 50mm f/1.4 v nejstarší verzi "silver-nose". Tento objektiv nabídne výbornou světelnost F1,4, dokáže ji i v praxi dobře využít?
Dnešním testem prošel starý objektiv Olympus G.Zuiko OM 50mm f/1.4 ve své první verzi "silver-nose". Ta má jen jednu antireflexní vrstvu, což se bohužel při testu projevilo. V protisvětle má objektiv skutečně problémy, trpí na výrazné odlesky. Bez sluneční clony se připravte na světelné závoje v mnoha případech, kdy máte silný světelný zdroj někde před sebou, a to zdroj světla zdaleka nemusí být vidět na fotografii. Potěší výbornou světelností F1,4, ale musíte počítat s tím, že tato světelnost je svým použitím dost omezená, neboť trpí na velmi mléčnou kresbu, kolem zaostřených ploch se vytváří aura a ani bokeh není zrovna nějak příjemný.


Olympus OM Zuiko 50mm F1.4 hodnocení


Stačí však zaclonit na F2 a objektiv se rázem promění. Kontrast se znatelně zvýší, zaostřené plochy jsou skutečně ostré i kontrastní, zlepší se i bokeh a od clony F2,8 si už vůbec není nač stěžovat. Na střední clony dává obraz velmi ostrý a kontrastní, platí to celoplošně. Pochopitelně nemůžete počítat s dobrým výkonem u makra, na druhou stranu vás na APS-C senzoru nebude trápit ani zkreslení, ani vinětace (pouze na F1,4 je trochu viditelná), chromatická aberace pak potrápí do clony F2 včetně.

Tento objektiv tedy jako F1,4 moc dobře nefunguje, tam trpí na spoustu optických neduhů, někomu se ale "snovost" obrazu může naopak velmi líbit. Jako 50mm F2 objektiv ale pracuje mnohem zajímavěji. Starší verze bohužel mají problém s protisvětlem a je lepší koupit novější varianty s více antireflexními vrstvami. Za cenu 2500 Kč a výše nejde zrovna o levný objektiv, přesto má zejména na clonách F2,8 a vyšších svoje kouzlo.


Objektiv je vhodný pro:


1, Portréty, ať už krémové na F1,4 nebo ostré na F2,0 a vyšší
2, Snímky s užším úhlem záběru, kde potřebujete velmi ostrou kresbu a nadprůměrné detaily


Plusy


+ Velmi dobrá světelnost
+ Dobrá kresba od F2, velmi dobrá od F2,8 a vynikající od F4



Minusy


- Obrovské problémy v protisvětle (silver-nose verze)
- Spousta optických neduhů na F1,4 (mléčná kresba, duchové, nervózní bokeh)
- Vyšší cena


Cena v době testování: cca 2 500 - 4 000 Kč s DPH
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.