Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm / F2.8 ASPH. / Power O.I.S

20.12.2023, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm / F2.8 ASPH. / Power O.I.S
Dnes jsme se podívali na zoubek objektivu Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm / F2.8 ASPH. / Power O.I.S (H-ES12035). Po přepočtu dává tradiční rozsah 24 až 70 mm, slibuje konstantní světelnost F2,8.
Dnes jsme otestovali objektiv Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm / F2.8 ASPH. / Power O.I.S., který na 4/3" čipech dává klasický přepočtený rozsah 24-70 mm. Tento model potěší kompaktní konstrukcí, solidním zpracováním a velmi dobrým ovládáním (všechny kroužky jdou tak akorát, ani moc zlehka, ani moc ztuha, vždy ale krásně plynule). Líbilo se mi velmi rychlé a tiché zaostřování, potěší také solidní zvětšení v celém ohniskovém rozsahu, kdy dosahuje cca 0,4× po přepočtu a kolem 17-18mm (34-36mm přepočtené) ohniskové vzdálenosti dokonce 0,5×. Focus breathing je téměř neznámým pojmem.
 
Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm F2.8 Závěr
 
Optické kvality objektivu jsou dost slušné, nabízí vynikající celoplošnou ostrost v podstatě v celém ohniskovém i clonovém rozsahu. Z negativních stránek můžu zmínit ne vždy zrovna nejjemnější bokeh, výjimečně trochu potrápí občasná chromatická aberace. Vinětace může být patrná na nejnižší cloně u nejširšího úhlu záběru v RAWu, také ji ale můžete nechat softwarově potlačovat. Ve výsledku je to tak velmi solidní objektiv, jehož cena ale není úplně lidová. Jeho koupě ale přesto nebude vyhozenými penězi. Pokud však už máte setovou Leicu 12-60mm F2.8-4.0, tam už bych se asi ptal, zda o něco lepší světelnost po přizoomování stojí za jeho značné zkrácení.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Fotografie krajiny
2. Méně náročné snímky detailů
3. Focení v nepříznivém počasí
 
 

Plusy

 
+ Vynikající celoplošná ostrost
+ Velmi dobré ovládání (příjemná plynulost a tuhost kroužků)
+ Solidní 0,5× přepočtené zvětšení
 
 

Minusy

 
- Nevyzpytatelný charakter odlesků
- Bokeh by mohl být jemnější
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm / F2.8 ASPH. / Power O.I.S děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 27 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.