Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix DMC-LX1: 16:9 čip v premiéře

25.11.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Přijít na dnešní trh digitální fototechniky s kompaktním aparátem, který bude z řady takřka identických naklonovaných digitálů vyčuhovat hned několika zásadními inovacemi by se zdálo prakticky nemožné, společnost Panasonic však se svým Lumixem DMC-LX1 dokazuje, že to jde a připravila si pro nás stabilizovanou optiku Leica s krajinkářským ohniskem 28 mm, minutové expozice, snímání fotek hned v několika formátech (16:9, 3:2, 4:3) a samozřejmě nechybí ani širokoúhlé video...
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Celkové rozlišení 1/1,65" CCD čipu je 8,61 Mpix, z toho 8,4 Mpix reálně. Aparát umí fotit do formátů JPEG (Fine či Standard), RAW a TIFF, a to při různém poměru stran různě:
  • 16:9 - 3840 x 2160 / 3072 x 1728 / 1920 x 1080
  • 3:2 - 3248 x 2160 / 2560 x 1712 / 2048 x 1360
  • 4:3 - 2880 x 2160 / 2304 x 1728 / 2048 x 1536 / 1600 x 1200 / 1280 x 960
Videa jsou zaznamenávána jako Motion JPEGy ve formátech 16 : 9 (848 x 480), 4:3 (640 x 480 nebo 320 x 240). Při 30 fps a délka záznamu je omezena pouze kapacitou karty. V průběhu natáčení videa nelze používat optický zoom.

Optika

Optika Leica konstrukce DC VARIO-ELMARIT sestává z 9 čoček v 8 skupinách (z toho 3 asférické), má rozsah ohniskových vzdáleností 6,3 - 25,2 mm (28 - 112 mm), což znamená standardně dostupný 4x optický zoom (5x při rozlišení 5 Mpix, 5,6x při rozlišení 3 Mpix + navíc až 4x digitální) při světelnosti F2,8 - 4,9. Optika je vybavena stabilizací obrazu MEGA O.I.S. pracující ve dvou režimech - za aktivního MODE 1 je stabilizace zapnutá neustále a lze jí tedy s úspěchem využít již při kompozici, v MODE 2 se aktivuje pouze při vlastní expozici.

Autofokus

Autofokus běžně ostří od 50/120 cm do nekonečna, v makrorežimu zaostříme od 5 do 30 cm a je tu i fokus manuální s joystickem a posuvnou lištou s naznačením hloubky ostrosti (lze zvětšit střed či celý obraz, takže se dá docela ostřit i přes displej). Autofokus ostřící obvyklým TTL sytémem porovnávání kontrastních ploch je vybavený přisvěcovací lampou a může být buď 1,3 či 9bodový, Spot AF a je tu i rychlý H režim, kdy se rychlost ostření zkrátí na
0,3 - 0,5 s za cenu "zamrzlého" LCD. Pro zájemce o neustále zaostřený obraz je tu i kontinuální autofokus.

Za jasných světelných podmínek trvá ostření 0,5 - 0,7 s, jak světla ubývá, čas se nikterak rapidně nezmenšuje a s houstnoucí tmou nastoupí do akce přisvícení AF, které spolehlivě prozáří cca 2 m.

Expozice

Měření expozice zvládá tento model zonální, s důrazem na střed a bodové. Expozici lze kompenzovat v obvyklém rozpětí +/- 2,0 EV po 1/3 EV. Aparátem podporovaný bracketing umí sejmout 3 snímky vzdálené max. +/- 1,0 EV, opět nastavitelné s jemností 1/3 EV. Při focení lze k obrázku přidat barevné efekty pro teplé podání barev, studené, černobílý obraz a sepiový efekt. Histogram je možno zobrazit jak v reálném čase, tak i při přehrávání.



Pracovní režimy

Co se týče expozičních režimů, pak je na tom aparát výtečně, kromě plného manuálu (1/1600 - 60 s), priority clony (F2,8 - 8,0), priority času (1/2000 - 8 s), automatiky a Program AE u něj nalezneme scénické režimy portrét / sport / jídlo / krajina / noční krajina / noční portrét / dítě / pleťová barva / ohňostroj / párty / sníh / hvězdná obloha / svíčka. Jako milou drobnost hodnotím scénický režim dítě s indikací věku, kdy si zadáte datum narození dítěte a počas jeho focení budete mít na displeji třeba "Ve věku 4 roky, 6 měsíců a 12 dní", samozřejmě anglicky.




Závěrka

Rozsah rychlostí závěrky variuje od 1/2000 s do 60 s, což je hodnota více než pěkná i pro noční expozice.

Clonové číslo

Rozpětí clonových čísel je F2,8 - 8,0 pro 28 mm ohnisko a F4,9 - F8,0 pro 112 mm ohnisko.

Vyvážení bílé

O vyvážení bílé se opět může postarat procesor nebo lze použít některý z presetů slunečno/pod mrakem/žárovka a jsou to dokonce 2 pozice na uložení nastavení vlastního, kdy si uživatel určí vyvážení bílé Point'n'Shootovým systémem sám (stačí namířit na bílou a cvaknout). Aparát sice nemá preset pro focení pod zářivkou, což ale příliš nevadí, protože volba manuální poslouží v mžiku lépe (stačí třeba namířit na bílý strop). Všechny přednastavené režimy bílé (až na plnou automatiku) lze jemně korigovat do teplejšího či studenějšího tónu v Kelvinech.

Citlivost ISO

Správu citlivosti ISO má na starosti buď automatika nebo si ji může majitel digitálu nastavit sám napevno na hodnoty 80, 100, 200 či 400.

Displej a Hledáček

Na optický hledáček se sice nedostalo, zato LCD displej spadá do kategorie jednoznačně nadprůměrných, jeho 2,5" úhlopříčka zajišťuje slušný náhled a rozlišení 207 kPix v kombinaci se 100 % pokrytím napomáhají ke spolehlivé kompozici. U displeje je možno nastavit jeho jas.

Úložný prostor

Přístroj nedisponuje interní pamětí a je standardně dodáván s 32 MB SD kartou značky Panasonic, konkrétně tento kus jsme testovali i s 1 GB SD verzí a spolupracovala s ní výborně.

Menu a Ovládání

Menu je uspořádáno do 2 velkých záložek "REC," o níž si povíme teď a "SETUP," na kterou se podíváme za chvíli. Procházení menu šipkami je naprosto intuitivní, jednu ovládací zvláštnost tu však přece jen nalezneme, zvolené hodnoty se nepotvrzují stiskem prostředního tlačítka, ale šipkou doprava, což je při listování (pod)volbami naznačeno maličkatým trojúhelníčkem. A jaké že to položky v Menu nalezneme? W.Balance (vyvážení bílé), Sensitivity (ISO), Pict.Size (rozměr obrázku), Quality (kvalita snímku), Audio Rec. (zvuková poznámka), Metering Mode (způsob měření expozice), AF mode (celoplošný, horizontální (patřičná čára uprostřed), s důrazem na střed a středový), Cont. AF (kontinuální autofokus), AF Assist Lamp (aktivní přisvícení), AF/AE lock (zamče buď AF+AE, jen AF nebo jen AE), D.Zoom (digitální zoom), Col. Efffect (přidá barevný efekt do foceného obrázku), Pict.Adj. (lze v celkem 3 stupních - Low, Standard, High - měnit kontrast, ostrost, saturaci a noise reduction) a poslední je Flip Anim. (maže obrázky, vytváří animace).




Systémová nastavení

Monitor (korekce podsvícení u LCD, a to +/- 3 dílky), Auto Review (na jak dlouho zobrazí právě nafocený snímek), Power Save (automatické vypínání po určitém čase), MF Assist (volba MF1 nebo MF2 zvětšuje při manuálním ostření buď pouze výřez ve středu nebo rovnou na celý snímek), Beep (pípání při průchodu menu), Shutter (zvuk cvakání závěrky), Volume (hlasitost zvuku), Clock Set (nastavení systémových hodin), No.Reset (začne počítat snímky opět od nuly), Reset (resetuje přístroj do výchozího nastavení), USB Mode (PC nebo PictBridge), Highlight (zobrauzje přepálené místa), Video Out (PAL atd.), TV Aspect (poměr stran na externí TV), MF m/f (zobrazení měr v jednotkách metrických či královských), Scene Menu (Menu scénických režimů - Auto/Off) a poslední je volba Language.




Prohlížecí režim

V rychlém náhledu (šipka dolů) lze fotografie zvětšit max. 8x, v plnohodnotném prohlížecím režimu až 16x + je možno zobrazit najednou na displeji 9, 16 či 25 snímků.




Blesk

Aparát má blesk jen a pouze interní, sáňky žádné, zato Panasonic slibuje dosah 0,6 - 4,1 m, k zahození jistě není ani možnost jeho korekce o +/- 2,0 EV po 1/3 EV a záplava operačních módů: Auto / Auto s redukcí červených očí / Synchronizace na dlouhé časy (s možností redukce červených očí) / Nucený stav on/off.

Zde je výřez fotografie očí pořízené ze vzdálenosti 2,5 m a focené s aktivní redukcí jevu červených očí, ISO 100:




O reálném dosahu blesku v noci s různou "citlivostí filmu" se můžete sami přesvědčit z následujících fotografií:


Dosah blesku - ISO 80 Dosah blesku - ISO 100

Dosah blesku - ISO 200 Dosah blesku - ISO 400

Fyzické parametry

Digitál má rozměry 105,7 x 55,8 x 25,6 mm a váží 185 g bez akumulátoru i karty, v plné polní pak 220 g.

Vstupy a Výstupy

Přístroj samozřejmě disponuje na prvním místě portem USB mini, dále u něj nalezneme ještě DC in, A/V out, mikrofon a reproduktor.

Časy

Náběh i vypnutí 2 s, blesk se nabíjí 2 s a stejnou dobu trvá také zoom/odzoom.

Napájení a Výdrž

Přístroj napájí 7,2 V LiIon akumulátor kapacity 1150 mAh, který přežije průměrně nějakých 240 snímků.

Sekvenční focení a Samospoušť

Samospoušť aparát nabízí 2 a 10vteřinovou, něco na způsob focení po určitém nastavitelném čase by si tento model zasloužil také, ne že ne...

Sériové snímání umí digitál buď jako MEGA BURST (pořizuje 2 nebo 3 snímky za s - max. 9 fotek v režimu standard či 5 v režimu fine v plném rozlišení) nebo jako nekonečné sériové snímání, které pořizuje 2 snímky za vteřinu až do zaplnění karty.

Další funkce a Vychytávky

Aparát bohužel mluví pouze nejrozšířenějšími evropskými jazyky a čínštinou. Zdůraznění si zalouží i již jmenovaná funkce automatického blikání "přepálených" míst na snímku, takže můžete korekcí, bleskem či jinou úpravou zjednat nápravu. K fotkám lze pořídit 5 s zvukovou poznámku (10 s při pozdější úpravě).