Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G9 II: foťák pro fotografy, který potěší i kameramany

20.12.2023, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix G9 II: foťák pro fotografy, který potěší i kameramany
Panasonic nedávno představil nový Micro Four Thirds fotoaparát Lumix G9 II. Ten přináší 25MPx čip podobný tomu z GH6, má i velmi podobné schopnosti videa, je ale zaměřený na fotografy. Ty jistě potěší fázovým zaostřováním.
Panasonic Lumix G9 II vrthl na svět fotoaparátů a sbírá jedno ocenění za druhým. Recenze po celém světě ho vychvalují jako jeden z nejlepších, ne-li nejlepší fotoaparát řady Micro Four Thirds vůbec. A po více než dvoutýdenním testování přístroje je i jasné proč. V podstatě vše, co se ještě předchozím modelům dalo vytknout, je zde vyřešeno. Někoho mohou překvapit ne zrovna malé rozměry, to ale na druhou stranu vylepšuje úchop a stabilitu, přispívá to také k lepšímu chlazení, neboť zde už nenajdeme aktivní chlazení jako u modelu Lumix GH6. Nechybí základní odolnost vůči počasí a tradičně lze u Panasonicu ocenit takřka nekonečné možnosti konfigurace ovládání a spoustu konfigurovatelných tlačítek.
 
To zásadní je ale ve snímači. Ten si polepšil na 25 MPx a překonal tak (podobně jako GH6) dlouho zakletou bariéru 20 MPx. Především ale jako první MFT přístroj od Panasonicu dostává fázové zaostřování. To je velmi rychlé, obvykle přesné, jen občas by to chtělo dotáhnout režim sledování, který má občas tendenci vybírat si spíše objekty více vzadu (např. když je na snímku více osob). U lidí detekce tváří a očí obecně funguje výborně, u zvířat se to dá ještě vylepšit. Výsledkem je dokonce to, že nabídne rychlejší sekvenční snímání s autofokusem než GH6.
 
Panasonic Lumix G9 II ocenění Trefa
Ocenění TREFA získává Panasonic Lumix G9 II
za nadprůměrné funkce nejen pro foto, ale především pro video. Logo ocenění je ke stažení zde
 
Dobrou zprávou je, že si zachovává téměř všechny video schopnosti vlajkové lodi zaměřené na video. Máme tu tak 5.7K60p, 4K je nadále k dispozici ve 120p, a to i s autofokusem, Full HD video je možné natáčet až do 300p, nechybí ani V-Log nebo Real-Time LUT. Zajímavostí je i možnost natáčet a fotit na externí SSD přes port USB-C nebo automatický Dynamic Range Boost, který už nemusíte aktivovat ručně. Přidejte k tomu rozsáhlé možnosti konfigurace natáčení, a přestože tak před sebou máte fotoaparát, který je mířen na fotografy, je současně jedním z nejlepších fotoaparátů na video.
 
Přesto je tu jeden problém. 4/3" snímač má své limity a zatímco u nízkých a středních citlivostí předvádí velmi slušné výsledky, u vyšších citlivostí se malý formát přece jen projevuje, a tak zatímco např. na focení interiérového sportu budou AF a rychlost snímání perfektními společníky, totéž až tak moc neplatí o výkonu snímače v oblasti kvality obrazu na vyšších citlivostech. Tam to chce světelnější objektivy, aby mohly být použity nižší citlivosti. Snímač má solidní dynamický rozsah, počítejte jen s tím, že rezerva v jasech není až tak moc velká, a tak to chce spíše podexponovávat (což Lumix G9 II dělá ve standardu). Pokud ale fotíte statickou scénu a můžete si dovolit dlouhé expoziční časy, pak tu máte vynikající mechanickou stabilizaci obrazu, která v testu dosahovala okolo 7 EV. Jinak řečeno, z ruky s běžnými objektivy můžete fotit i několikasekundové expozice (pozor ale na rohy).
 
Poměrně slušná je i výdrž na baterii, která mě příjemně překvapila i v případě, že se natáčí video. Zajímavostí je také 100MPx multiexpozice nebo možnost záznamu před domáčknutím spouště. Své nadšence si možná najde i barevný profil Leica Monchrome. Osobně bych nicméně uvítal trochu rychlejší ukládání na kartu UHS-I, kde nedosahuje plného potenciálu záznamového média.
 
Ve výsledku si tak Panasonic Lumix G9 II rozhodně zaslouží naše ocenění Trefa a opravdu se není čemu divit, že podobná ocenění získává i v jiných redakcích. Je ale dobré zdůraznit, že fotoaparát je zajímavý především pro ty, kteří fotí snímky i natáčí video, protože je to právě video část, která ospravedlňuje cenovku přístroje. I když tu máme některá velmi užitečná vylepšení i pro fotografii (rychlé sekvence s AF-C, vyšší rozlišení), fotografové budou přístroj patrně považovat za dost drahý. Naopak ti, kteří natáčí i video (nebo natáčejí jen video), mohou Lumix G9 II spatřovat až jako docela levný. Je to opravdu výborný foto-video univerzál.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:

 
1. Natáčení kvalitního videa ve 4K (+ možnost oversamplingu z 5.7K a 5.8K)
2. Natáčení slow-motion videa (4K i Full HD)
3. Focení sportu za dobrého světla
4. Každého, kdo chce velmi univerzální fotoaparát
5. Noční snímky z ruky
 
 

Plusy

 
+ Excelentní stabilizace (cca 7 EV, speciální režimy na chůzi, panning,...)
+ Vynikající možnosti natáčení videa (např. 5.7K/30p, 4K/120p nebo FHD/300p)
+ Vysoká míra konfigurovatelnosti
+ Rychlý a přesný fázový AF
+ Podpora pro V-Log a vlastní 3D LUT včetně Real Time LUT
+ Sekvenční snímání s 60 fps včetně AFC (75 fps AFS/MF)
+ Podpora záznamu na USB-C SSD (video i snímky)
+ 100MPx multiexpoziční režim
 
 

Minusy

 
- Slabší dynamický rozsah v jasech
- Pomalejší ukládání na UHS-I kartu
- Malý snímač limituje použití na vyšších ISO
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix G9 II včetně objektivu děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 60 000 Kč s DPH (včetně objektivu Leica 12-60mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.