Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 50mm F1.8

26.4.2022, Milan Šurkala, recenze
Panasonic Lumix S 50mm F1.8
Dalším objektivem Panasonicu pro jeho full frame CSC systém, na který se dnes podíváme, je pevná padesátka se světelností F1,8. Ta je mnohem levnější než mnohem větší verze Pro F1.4, přináší také kompaktnější rozměry.
Máme za sebou recenzi objektivu Panasonic Lumix S 50mm F1.8 a nyní si v krátkosti shrňme naše poznatky z testování. Jde o typického zástupce objektivů F1.8 od Panasonicu s téměř totožným vzhledem jako u ostatních modelů (liší se v podstatě jen průměr předního členu). Zpracování je solidní, rozhodně neurazí. Máme zde základní utěsnění a konfigurovatelný zaostřovací prstenec.
 
Panasonic Lumix S 50mm F1.8 hodnocení
 
Objektiv rychle a tiše zaostřuje, maximální zvětšení je docela nízké, ale je na typické úrovni pro většinu podobných padesátek. Optická kvalita je ovlivněna softwarovými korekcemi, nicméně i bez nich dává objektiv velmi slušné výsledky. Poduškovité zkreslení je korigováno na čistou nulu (v JPEGu i RAWu s aplikovaným profiltem), vinětace je viditelná spíše jen při ostření na krátko s výrazně odcloněným objektivem, chromatickou aberaci si všimnete spíše výjimečně. Objektiv nabídne celoplošně velmi slušnou ostrost a i při plném odclonění podává kontrastní obraz s rozumnou ostrostí až do rohů. Typickou slabinou objektivů Panasonicu jsou odlesky v protisvětle, nicméně jsou poměrně efektní, takže zatímco fotografům budou asi vadit, kameramany spíše potěší.
 
V celkovém hodnocení je to hodně slušný objektiv, který nemá žádnou výraznější optickou vadu snad s výjimkou odlesků (tam je otázkou, pro koho budou svým charakterem negativem a pro koho pozitivem). Cenově je jedním z nejlevnějších objektivů pro Lumix S, v rámci padesátek pro CSC jsou na trhu levnější (Canon, Sony), ale i dražší (Nikon). Pokud nechcete dávat 6krát tolik za vynikající, ale také mnohem větší 50mm F1.4, dostanete stále velmi dobré optické výsledky a jen o trochu horší světelnost.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Focení s malou hloubkou ostrosti (např. portréty)
2. Špatné světelné podmínky
3. Ostré a kontrastní snímky už od plně otevřené clony
 
 

Plusy

 
+ Solidní optické výkony (kresba, minimum optických vad)
+ Rychlý a tichý AF
+ Poměrně jemný bokeh a 3D efekt
 
 

Minusy

 
- Odlesky v protisvětle (pro kameramany možná výhodou)
 
 
Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix S 50mm F1.8 děkujeme Panasonicu.
 
 
Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.