Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ100: luxusní ultrazoom

23.5.2016, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Společnost Panasonic velmi ráda překvapuje a kapesní ultrazoom Lumix TZ100 je jedním z typických příjemných překvapení. V malém těle nabídne 10× optický zoom i velký 1" snímač. Umí i 4K videosekvence. Jak si povede v testu?
Dnes jsem se podívali na nový kapesní ultrazoom Panasonic Lumix TZ100, který nás potěšil mnoha svými vlastnostmi, přestože má i nějaké ty vroubky na kráse. Je velmi zajímavý svým velkým 1,0" senzorem, přičemž v relativně kompaktním balení nabídne i 10× optický zoom. Objektiv potěší docela slušným makrem s ohledem na to, co zvládají jiné 1,0" kompakty. Světelnost sice není rekordní, ale vzhledem k rozměrům potěší a pořád dovoluje hrátky s hloubkou ostrosti. Nepříliš příjemným překvapením je podpora clony jen do hodnoty F8 a absence ND filtru.

Fotoaparát je sice kapesní, v kapse jej nicméně už trochu pocítíte. Ergonomie držení je slabší, přední grip je kluzký a malý, vzadu není moc místa na palec a můžete si často omylem ťuknout na displej. Ten je dotykový a dost citlivý. Pokud pominu to, že se vám patrně občas povede omylem ťuknout do některého z rohu (tváří vlevo nebo palcem vpravo nahoře), mohu jej jen chválit. Je dostatečně ostrý, dotykem se lze dobře pohybovat v menu a vybírat ostřící body. Obecně lze takřka vše nastavit pohodlně nejen tlačítky, ale i displejem a každý si může vybrat, co mu bude vyhovovat.

Malá tlačítka u čtyřsměrného ovladače by však mohla být výraznější. Už tradičně se mi nelíbil příliš rychlý úsporný režim objektivu, kdy po chvilce prohlížení (nebo pobytu v menu) zajede objektiv a hodně dlouho trvá, než se fotoaparát opětovně nastartuje. Fotoaparát má elektronický hledáček, což uvítá mnoho lidí. Jeho nectností je ale dosti malé zvětšení, takže já jsem třeba skoro celou recenzi fotil přes displej a osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby tu hledáček nebyl a fotoaparát byl levnější. 250mm ohnisková vzdálenost je ještě z těch, které se dají bez hledáčku přežít. Zde ale musím podotknout, že můj problém s hledáčkem je také dán brýlemi (bez nich je to mnohem lepší).


Panasonic Lumix TZ100 hodnocení


Autofokus je velmi rychlý, dokonce i na maximálním zoomu. Vynikající je i jeho citlivost za špatného světla, zde fotoaparát nemá moc konkurence. Je až s podivem, na co vše možné i nemožné dokáže zaostřir. Automatika má u delších ohniskových vzdáleností tendenci se občas chytat spíše pozadí, kvůli čemuž přijde vhod právě dotykový displej nebo ideálně jednozónové ostření. Zajímavá je také technologie Post Focus, která vyfotí mnoho snímků s různým zaostřením a vy si snadno vyberete ten, který se vám líbí.

Expozice má velmi bohaté možnosti nastavení a zajímavou několikastupňovou automatiku ISO citlivosti. Potěší i intervalové snímání nebo expoziční bracketing, opět s nadprůměrnými možnostmi konfigurace. Lumix TZ100 podporuje natáčení 4K videa, to je velmi kvalitní a opět dovoluje bohatá možnosti nastavení. Autofokus je jemný a plynulý. Snad jen stabilizace u videa by mohla být o něco účinnější. Potěší i zpomalené Full HD videosekvence. Líbila se mi solidní výdrž na baterii a velmi dobře funkční Wi-Fi.

Kvalita obrazu je po stránce čipu dobrá, čip má přijatelný šum a solidní dynamický rozsah. Zpracování obrazu je ve výchozím stavu slabší, hodně silně odšumuje, což se projevuje např. na trávě. Ta bývá hodně rozmytá, a proto doporučuji odšumování stáhnout. Chválím, že něco takového je umožněno. Pokud se bavíme o objektivu, jeho optické kvality jsou přijatelné. S prostředkem není většinou žádný problém, slabší jsou ale rohové oblasti u širokých a naopak hodně dlouhých ohniskových vzdálenostech, tehdy se objevuje i chromatická aberace. Z objektivu se sice podařilo vytřískat opravdu mnoho, ale musíte počítat s několika kompromisy. Problémy mohou být s odlesky v protisvětle.

Nový Panasonic Lumix TZ100 je tedy velmi sympatický pokus Panasonicu přijít s neotřelým fotoaparátem a nutno uznat, že se mu to opět docela dobře povedlo jako v minulosti s některými zástupci řady LX nebo FZ. Jde o velmi dobrý fotoaparát, který rád doporučím, přesto bych ale nezapomínal na pár kompromisů v ergonomii ovládání a optické kvalitě. Pro tentokrát lepší čtyři hvězdy.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Všechny, kteří chtějí kvalitní snímky i univerzální fotoaparát v jednom
2. Natáčení Full HD i 4K videa
3. Natáčení zpomaleného Full HD videa
4. Focení intervalových snímků nebo HDR z více expozic


Plusy


+ Neotřelá koncepce přístroje (kapesní ultrazoom s velkým 1,0" senzorem)
+ Univerzální objektiv
(velký zoom, dostatečné makro)
+ Velmi rychlý autofokus, nadprůměrně citlivý i za špatného světla
+ Kvalitní 4K video, zpomalené Full HD video

+ Elektronický hledáček (viz i negativa)
+ Dotykový displej
+ Solidní senzor (přijatelný šum, dobrý dynamický rozsah)
+ Dobrá výdrž na baterii
+ Velmi dobrá rychlost přístroje
+ Technologie Post Focus
+ Solidně fungující Wi-Fi


Minusy


- Slabší ergonomie (úchop, malá tlačítka)
- Kompromisní objektiv (odlesky, slabší ostrost v rozích)
- Malé zvětšení hledáčku
- Malý rozsah clon a absence ND filtru
- Příliš rychlý úsporný režim objektivu (a dlouhý následný start)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Panasonic Lumix TZ100 děkujeme Panasonicu.
 

Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.