Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix TZ35 a TZ40: o čtyři více

24.7.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Tradiční řada kapesních ultrazoomů Panasonic Lumix TZ se dočkala nových modelů TZ35 a TZ40. My je dnes otestujeme. Oba mají 20× optický zoom a zvýšili své rozlišení o 4 megapixely. TZ40 nabídne i Wi-Fi a GPS.
Dnes jsme se podívali na dva kapesní ultrazoomy Panasonic Lumix TZ35 a TZ40. Oba navazují na populární řadu TZ, nicméně její popularita ale poslední dobou poněkud upadá. Naše recenze měla ukázat, zda nové modely pomohou toto zastavit. Oba modely dostaly při 1/2,3" čipu o 4 megapixely navíc a TZ35 i větší zoom a oba tak nyní mají shodný 20× optický zoom. Přístroje jsou poměrně malé, dobře zpracované a ocenit lze i solidní rychlost a dobrou ergonomii ovládání většiny prvků. Je tu dostatek ovládacích prvků a slušné quick menu, snad jen expoziční čas a clona se nastavují trochu krkolomněji.


Panasonic Lumix TZ35


Osobně velmi oceňuji, že se Panasonic vzdal posuvných tlačítek a TZ35 a TZ40 mají jak pro zapínání, tak pro vstup do režimu prohlížení už klasická normální tlačítka. Není tak nutno s posuvnými tlačítky pořád šachovat a z režimu prohlížení se tak dá mnohem rychleji dostat zpět do režimu focení (namáčknutím spouště). Bohužel otravně rychlý úsporný režim objektivu při prohlížení snímků zůstal, a tak už po pár sekundách prohlížení snímku se fotoaparát vypne (zasune objektiv). Při potřebě focení a namáčknutí spouště tak musíte počkat, než se fotoaparát znovu připraví. Tak snad se u TZ45 a TZ50 dočkáme, když už konečně Panasonic opravil alespoň ta tlačítka. Displej je zejména u TZ40 velmi dobrý, u TZ35 není dotykový a invertuje obraz ze spodní strany, jinak je ale také dobře použitelný.

Rozsah expozičních časů byl proti minulosti opět významně zkrácen, nicméně díky irisové cloně máte stále vcelku dostatečnou svobodu v nastavování. Chválím Full HD videosekvence u obou přístrojů a platí to zejména u TZ40, který umí i progresivní záznam a hodně si užijete i se zpomalenými videosekvencemi. Výdrž baterie obou přístrojů je spíše průměrná, u TZ40 silně závisí na tom, zda budete používat GPS a Wi-Fi, kterými je oproti modelu TZ35 vybaven. Wi-Fi funguje pěkně, GPS je středně rychlá, ale ne vždy nejpřesnější. Líbí se mi automatické "lehké" dvousnímkové HDR v automatice.


Panasonic Lumix TZ40


Zatímco po stránce funkcí a technologií nelze oběma fotoaparátům téměř cokoli vytýkat, hodně špatných bodů získávají oba tím, k čemu byly fotoaparáty primárně určeny, focením. Kvalita fotografií se nijak nezlepšila a může za to nejen objektiv, ale i snímací čipy. Objektiv jako takový sice potěší dobrým makrem (při užším úhlu záběru 50mm ohniskové vzdálenosti), ale nepotěší opravdu hodně podprůměrnou světelností, která prakticky v celém ohniskovém rozsahu způsobuje výraznou difrakci (celoplošnou neostrost). Zejména po přizoomování je kresba neostrá a velmi nekontrastní. Velkým problémem jsou i odlesky v protisvětle. Naopak zkreslení, vinětaci a chromatickou aberaci fotoaparát velmi pěkně potlačuje.

Nicméně ani čipy nezůstanou ušetřeny kritiky. Navýšení rozlišení u obou typů o nesmyslné 4 megapixely nahoru (16MPx u TZ35 a 18MPx u TZ40) je vyloženě jen marketingový tah. Panasonicem slibované inteligentní odšumování v praxi moc nefunguje, mnoho detailů totiž v praxi omylem spadá do kategorie ploch, a tak se zejména detaily ve stínech, stromy a podobné věci rozmývají v jednolité plochy místo toho, aby byly vidět detaily. To bohužel platí i pro nejnižší citlivost ISO 100. S každým udávaným "zlepšením" odšumování jsou výsledky opět horší než v minulosti. Nezbývá tak doufat, že u nástupců nebudou v Panasonicu opět "zlepšovat" odšumování. U středních citlivostí klesá barevnost a logicky se rozmývání týká prakticky celého obrazu, nejen méně výrazných detailů. Moc se mi nezamlouvá ani lehké tažení barev do zelena.

Bohužel ani poslední Lumixy TZ35 a TZ40 nedokázaly ve své třídě výrazněji překonat konkurenci a stanout do nadprůměru. Funkčně jsou bohatě vybavené a ničím nezaostávají, nicméně kvalitou snímků nedosahují ani už tak nepříliš dobrého standardu této třídy. Není to ale ani tak dáno vysokým šumem snímačů jako příliš agresivním odšumováním (nový Wavelet NR a Edge Smoothing NR je v praxi spíše hlavním negativem než pozitivem fotoaparátu). Zejména model TZ40 vás ale může hodně potěšit jako videokamera a zde rozhodně patří k tomu lepšímu, co v této třídě můžete sehnat. Pokud chcete fotoaparátem zejména natáčet video, mohu TZ40 doporučit.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení Full HD videosekvencí (zejména TZ40)
2) Natáčení zpomalených videosekvencí (pouze TZ40)
3) Vcelku slušné makro
 
 

Plusy


+ Kvalitní Full HD videosekvence
+ Zpomalené videosekvence 
(pouze TZ40)
+ Solidní makro

+ Dobrá ergonomie ovládání
+ Solidní rychlost
 
 

Minusy


- Příliš vysoké rozlišení čipů (vysoký šum + nadprůměrně agresivní odšumování)
- Vlastnosti objektivu 
(podprůměrná světelnost, odlesky v protisvětle, výrazná difrakce)
- Slabší výdrž na baterii
- Moc rychlý úsporný režim objektivu
 
 
Za zapůjčení fotoaparátů Panasonic Lumix TZ35 a TZ40 děkujeme Panasonicu.
Panasonic Lumix TZ35 a TZ40 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 7 000 Kč s DPH (TZ35), 9 000 Kč s DPH (TZ40)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Panasonic Lumix TZ35 a TZ40?
V anketě šlo hlasovat od 24.7.2013 do 14.7.2014. Počet hlasujících: 14
Výborné0 %
Průměrné21 %
Špatné79 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.