Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Tradiční řada kapesních ultrazoomů Panasonic Lumix TZ se dočkala nových modelů TZ35 a TZ40. My je dnes otestujeme. Oba mají 20× optický zoom a zvýšili své rozlišení o 4 megapixely. TZ40 nabídne i Wi-Fi a GPS.
tomil2002 (81) | 26.9.201314:47
Vcelku pravidelně čtu vše o nových fotoaparátech , recenze je dobrá jen se tak nějak ptám proč ? O co se snaží výrobci . Je záměr aby zákazník pokud chce něco co doopravdy trochu fotí musel sáhnout opravdu hluboko do kasy ? Tak nějak to na mě začíná působit. Malé přehuštěné čipy, špatná světelnost... Vůbec se nedivím mladým klukům a holkám že vůbec nestojí o fotoaparát, že si vystačí s mobilním telefonem.Ona ta kvalita není zase tak daleko od sebe. Ani za nic se nevzdám svých dvou kompaktů od Panasonicu , jeden má 6 mpx a druhý 7,2 , oba fotí hezky a když se mi chce brát si větší brašnu, tak mám svůj FZ28 s 10 mpx který taky ještě pěkně fotí.
U té FZ28 jsem nikdy nezalitoval že bych potřeboval větší rozlišení , při 10mpx jde udělat opravdu dobrý výřez ve snímku a navíc FZ28 má osmnáctinásobný zoom při plném rozlišení a při sníženém na 3 mpx až 32,1 x . Navíc toto udržitelné v ruce díky světelnému objektivu f2,8 ­- 4,4 a stabilizaci.U kompaktu 6 mpx mám světelnost f 2,8 ­- 4,5 zoom šestinásobný při rozlišení 6mpx a při snížemí na 3 mpx je zoom osminásobný.Velmi hezky fotí rovněž Panasonic DM­-LS60 který používá dcera, je malý světelnost má od 2,8­-5 , fotí svižně , baterie tam vydrží snad 400 snímků. Jistě tyhle starší fotoaparáty nemají wifi ani dotykové displeje, ale sám za sebe můžu napsat že opravdu nestojím o to si patlat po displeji prstem, úplně mi stačí že musím zapatlávat displej mého telefonu :(
Odpovědět1  0
busy (4706) | 26.9.201317:51
Suhlasim, tiez mam FZ28, foti vyborne a aj rozlisenie mi uplne staci, dokonca aj tych 8 MPix na cipe tejto velkosti by bolo absolutne dostatocnych na bezne fotenie a nie prilis extremne vyrezy. Btw. ked som prilis nepouzival blesk ­(max. na 10% fotiek­) tak mi bateria na jedno nabitie vydrzala az 1200 fotiek :­)
Odpovědět0  0
tomil2002 (81) | 26.9.201319:22
Ano , FZ28 vydrží opravdu hodně na jedno nabití , ale i ty kompakty co mám od Panasonicu jsou nenáročné na spotřebu. Používám GP Recyko plus. Jinak mimochodem měl jsem v rukou Panasonic DMC­-LS5 , 14 mpx se světelností f2,8­-6,5 ­- pětinásobný základní optický zoom , stabilizace. Zkrátka malinký kompakt docela svižný , levný hezky vypadajicí ale ten obrazový výstup... . Vůbec nevím k čemu to mám přirovnat. Nějak mi uniká smysl toho proč se to vyrábí , kdo je s tím spokojený.Nemusím být žádný odborník který zkoumá detaily a při prvním pohledu na snímek je jasné že prostě něco není v pořádku.S těmihle fotoaparáty které se k ničemu moc nehodí kdysi myslím začal Olympus.Vím že jsem byl na výletě s kamarádkou která měla takový kompakt od Olympusu a po návratu jsem si stáhnul i její fotografie a opravdu se nedalo nic použít , tedy v porovnání s mými snímky.V té době jsem fotil Kodakem Z8612IS .Moje snímky byly plné detailů , světlé hezké a ty s toho Olympusu byly tehdy nějaké zašedlé , tmavé nic moc se s tím nedalo udělat ani v editoru.Vím že tehdy byla dost zklamaná , protože za ten fotoaparát utratila kolem sedmi tisíc a ten můj byl za necelé tři v té době.To byl rok cca 2007­-2008.
Odpovědět0  0
lt (594) | 25.8.201311:15
Nezbývá tak doufat, že u nástupců nebudou v Panasonicu opět ­"zlepšovat­" odšumování.

Nesuhlasim. Prave naopak .. nech dalsi nastupca ma hoc aj 24mpix a vyrazne ­"vylepsene­" odsumovanie. Az aj obycajni ludia uvidia na fotkach, ze su nejake ­"divne­". A ze sused, ktory ma zastaraly kompakt s 6mpix ma tie fotky krajsie a lepsie. Potom az ked obycajnych ludi ­(okrem tych, ktori presedlali len na mobil­) trkne co su to za fotaky a Panasonic pochopi, ze tadial cesta nevedie, sa moze nieco zlepsit.
Odpovědět0  0
alice2 (4) | 19.8.201322:00
co ten člověk z ­"davu­" si má tedy koupit cca za 10 tisíc, aby udělal fotky ne rozpatlané obrázky, když byl dosud zvyklý jen ­"cvakat­" a není čas učit se rozumět foťákům? Také jsem si ­"málem­" zakoupila na CHIPu doře hodnocený LX7, ale dPreview ­(pokud se mu dá věřit­) jsem si ověřila ­"patlání­". Jinde píší, že má úžasnou světelnost. Laik je z těch diskusí jelen. Když přijdu do prodejny, kde prodávají Olympusy, prodavač je vychvaluje jako nejlepší foťáky a haní ostatní značky. Fakt vyznat se v tom a dostat opravdu užitečnou radu, co si pořídit, míněnou upřímnou snahou poradit, člověk není schopen najít.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 20.8.20135:56
A ako by sa mala prejavit, resp. ake vlastnosti by mala mat taka uzitocna rada mienena uprimnou snahou poradit ?
Odpovědět1  0
alice2 (4) | 27.8.201316:11
Omlouvám se za pozdnější reakci způsobenou dovolenou. Vážím si předem takové rady jako obyčejný laik, který ale má oči a pozná ostrý a rozmazaný obrázek. Odpověď uvítám i na email. Jak píšu v záplavě foťáků, testů diskusí a srovnávání jsem z toho už jelen. Mimo to si spousta lidí vylepšuje fotky v různých PC programech ­( já taky:­-­)­).
Nicméně, ­"odešel­" mi stařičký kompakt od Canonu, nebyl ani širokoúhlý, ale fotky dělal ostřejší ­(zvětšila jsem např. listy stromů, trávu­) než Panasonic LX2. Foťáček budu s sebou tahat na túry do hor, čili by neměl být moc velký a těžký ­( koupila jsem si Canon S100­- v německém čas.CHIP podle čtenářů č.1­), fotky udělal stré ale jen , za dobrého osvětlení a mimo to už byl zase tak prťavý, že byl menší než můj iPhone4S a špatně se mi při focení držel. Ovšem ostrost fotek především v přírodě je pro mne prioritou. Čili krajina, dělám si panoramata, pak rostliny, i makra­-květinky. Občas památky vně i uvnitř, méně často fotodokumentace rodinných oslav. Nemusím si za každou cenu kupovat nejdražší foťák, abych někomu dokazovala, že ­"na to mám­" , ale stejně jen ­"cvakám­", i když na delší túře není na nějaké nastavování clony ani čas.Každý prodavač doporučí něco jiného. Probrouzdala a srovnávala foťáčky na různých serverech i čtu Heureku. Foťáček by neměl být celkově těžší než 350gr.Ev. budu muset koupit dva. Každopádně se zrcaclovkou momentálně nemám čas se učit. Snad foťák s výměnnými objektivy, ale také mám obavy, abych se s tím naučila. Zatím mi vyšel nejlépe Olympus Z2, mám obavy, aby fotky nakonec z mnohem levnějšího přístroje nebyly mnohem lepší a jen vyhodím peníze oknem.Moc děkuji za odpověď ­( i ev. emailem­).Alice
Odpovědět0  0
alice2 (4) | 27.8.201316:13
Zapomněla jsem dodat, že jsem ten Canon z uvedených důvodů vrátila.
Odpovědět0  0
lt (594) | 25.8.201311:16
LX7 na video ano, na fotenie max. LX5
Odpovědět0  0
alice2 (4) | 27.8.201316:16
Také mockrát děkuji za doporučení. Na krátká videa mi stačí iPhone, až jsem překvapena, jak jsou pěkná. Jdem mi především o foto. Více píšu výše. Děkuji.Alice
Odpovědět0  0
aragonn (321) | 25.7.20135:52
Recenze na LF1 je na Camera labs a je tam srovnání s LX7 ktará je lepší než výstup LF1 to delší ohnisko je prostě znát
Odpovědět0  0
stn35 (205) | 27.7.20131:45
pre LF1 hovori jednoznacne kompaktnost, lepsi zoom ­(az 7x­-podobny zoom ma tusim len ­"hruby­" nikon P7700 s podla mna horsim vystupom­) cize az na tu o nieco horsiu svetelnost na dlhom konci je objektiv lepsi ,dalej existencia hladacika bude velke + hlavne v slnecnom pocasi a pri slabsom stave baterie sa to velmi oceni, dalej oproti takym nikonom vacsia rychlost ,odozva, lepsia vydrz baterie, a nakoniec excelentne zvladnute full hd videjko k tomu ,myslim ze tento fotacik oslovi hodne zakaznikov,tesim sa na recenziu..
Odpovědět0  0
stn35 (205) | 25.7.20133:31
ked uz panasonic co takto spravit recenziu na profikompakt a sikovnu novinku s hladacikom LF1? myslim ze ovela viac ludi by zaujimala ako tieto ­"podelatka­" recenzie takychto sraciek je len strata casu a popritom su tu ovela zaujimavejsie fotaciky na zrecenzovanie.. na recenziu LF1 iste vela ludi caka..podla mna este podarenejsi model ako LX7 dovolim si tvrdit.. co som videl vystupy a recenzie, klobuk dole + perfektne zvladnute full hd video k tomu ako uz byva bezne u panasonicu­(aj sony­) zvykom a pritom rozmerovo sa zmesti do kazdeho vrecka.. co viac si zelat?
Odpovědět1  1
Sakini (772) | 25.7.201310:34
Tak klidně taková recenze může být, je to sledovaný model a důkladné prozkoumání Milanem určitě zajímá každého. LF1 je skladnější než LX7, ovšem taky o něco míň praktický co se týká ovládání a používání. Měl jsem s ním možnost pracovat minulý týden, ten objektiv je samozřejmě jinde než u LX7 ale to je vzhledem k rozsahu a světelnosti logické. Funguje to dobře ­- ale co si víc přát? Třeba objektiv 28­-112­/1.8­-2.6 a použitelný hledáček. Lepší světelnost by byla užitečnější než 5.9 na 200 mm, a ten hledáček je už pod limitem použitenosti, v interiéru je v něm vidět nula celá nic. I když LF1 má své opodstatnění, za stejnou cenu LX7 bude vždycky mnohem víc foťákem. No budeme doufat, to by byla aspoň zajímavá recenze.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 24.7.201318:56
Přátelé, myslím, že pláčeme na špatném hrobě. Nás, fotonadšence, samozřejmě takovéhle výsledky zamrzí a naštvou, ale buďme upřímní ­- kdo z fotolaiků dnes ví, co bývala řada TZ? Kde se objeví fotky z takových cestovních kompaktů? Na rajčeti, facebooku nebo v nejlepším případě 9x13 v rodinném albu. Tam nekvalitu nikdo nepozná, ani ji to publikum hledat nebude. A tyhle masy výrobce živí, ne takoví, jako my, kdo si koupí zrcadlovku a vydrží s ní pár let... Takže tihle lidé vlastně mohou za to, že my ještě stále máme kvalitní stroje. Masa dělá prodeje a masa chce být klamána, protože je jen povrchní a do hloubky nejde.
Možná někdy bude líp a vrátí se 6 MPix do kompaktů jako hranice rozumného rozlišení...
Odpovědět2  0
Mirda4 (16) | 24.7.201312:39
Recenze přístrojů je velmi dobře udělaná ­(jako vždy­), bohužel kvalita výstupu těchhle Panasoniců je katastrofální. Už TZ30 patlala výrazně, čekal jsem, že se u následujícího modelu Panasonic polepší a přijde s příjemnou změnou ­(lepší světelnost, nižší rozlišení­) a ono je to ještě horší. Vyhodit za tohle 8000,­-Kč může fakt jen pomatenec, za tyhle kačky se dá dnes pořídit mnohem více, ale bohužel pro někoho to nemá ten potřebný a důležitý 20x zoom a GPS.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 24.7.20139:44
Když Panasonic začal s řadou TZ, byla to špička a kde kdo mohl závidět. Pak se to zvrhlo v závod o megapixely a začala se vyrábět fotomrvítka vybavená kdejakou fíčurou, ale neschopná zachovat kvalitu výstupu svých předchůdců. Dnes se řada TZ vrátila do zástupu modelů nadupaných funkcemi, ale neschopná udělat slušnou fotku. Škoda.
Odpovědět1  0
rousini (237) | 24.7.20139:32
Fotky z TZ35 jsou koukatelnější, i když žádná sláva. Detaily jsou docela rozmydlené po celé ploše a barevně je to nevýrazné, bez kontrastu. Krutohustý je, že je to pozorovatelný i v náhledech. Radši světelný objektiv 3x zoom, než tyto kreatury.
Výběr přístrojů nekomentuju, jen nerozumím tomu ignorování zajímavých mašin...
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 24.7.20139:54
Při těchto cenách, a pokud člověk požaduje kvalitní výstup, tak opravdu stojí za zamyšlení zda si pořídit něco takového jako jsou zde představené Panasoniky nebo sáhnout po něčem jiném, co sice nabídne ­"pouze­" 3x zoom, ale polezou z toho fotografie. Jsou tu výběhové řady tzv.profi kompaktů nebo 4­/3 sytému, za 4500,­- se vyprodává Nikon1 J1 se základním objektivem, jsou tu výprodeje lowend DSLR se setovými objektivy. Za 7 až 9 tisíc, což je uváděná cena těchto dvou Panasoniků se dá koupit přístroj, který bude schopen dát vyšší obrazovou kvalitu. A ano, nebude vybavený tou hromadou pitominek, které ale fotku nedělají stejně, jako auto nedělají dva bílé pruhy, nápis No fear, 2kW sound systém a modrá světýlka. ;­)
Jak tak často píšu, vybrat si může každý dle libosti. Osobně bych uvítal, aby hlavní funkcí fotoaparátu byla kvalita výstupu, další v řadě funkce jako Wifi, GPS, grafický editor ve fotoaparátu apod. a až na konci, když už by opravdu nevěděli co dělat, tak zvyšovali rozlišení.
Odpovědět1  0
rousini (237) | 24.7.201310:45
Njn, cingrlátka ­(wifi, GPS, online kdekoli a kdykoliv, přenos fotek po přiblížení se na vzdálenost menší než 2km od domova...­) asi furt fungujou. Oproti optice to nic nestojí a pro ty, co zapomněli k čemu slouží fotoaparát je to cool, při vhodné prezentaci ­- takřka nezbytnost. Mimochodem s touto úspěšnou strategií začali už kolonizátoři, kteří směňovali barevné srřípky za zlato. Adekvátní cena těchto zařízení je s ohledem na obrazové výsledky někde kolem 3000. Víc za to dá jen někdo, kdo nikdy ničím nefotil.
Škoda recenze, nic zajímavého ke čtení pro mě.
Odpovědět1  0
nephilim (906) | 24.7.201314:25
Já si nemyslím, že je to škoda psát nebo číst takové recenze. Pro nás a nám podobné ano, ale pokud někdo uvažuje o lepším kompaktu a pamatuje doby, kdy řada TZ byla nadějí na kvalitu, takovému člověku tato recenze určitě pomůže. Jediná škoda je, že musíme uvažovat tak, že Milan Š. má limitované časové zdroje a když píše o tomhle blátu, tak nemůže psát o něčem co si zaslouží označení fotoaparát.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.