Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami

16.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami
Otestovali jsme pro vás čerstvou novinku, telefon realme 9 Pro+. Vzadu najdeme hned trojici fotomodulů, hlavní 50MPx fotoaparát, dále 8MPx ultra-širokoúhlý a 2MPx makro. Využití zde mají najít také systémy AI.
V této kapitole se budeme zabývat dalšími fotografickými režimy, které najdete jako separátní volby, barevnými volbami a podobně. Tedy "co se jinam nevešlo".
 
 

Barevné filtry

 
I když k aplikaci barevných filtrů můžete použít aplikace sociálních sítí (např. Instagram) a jiné, hrátky s barvami nabídne i aplikace fotoaparátu.
 

originál

přirozený

sladký

požitek

krystal

v mlze

teplý

sladkosti

černobílé

měsíční světlo

venkov

moderní zlatý

kyperpunk
flamingo
 
Toto jsou filtry pro klasický režim fotoaparátu, podobné najdete i v režimu Ulice (některé jsou navíc, některé chybí). Filtry nabízí také video režim, kde najdete např. černobílé módy, které ponechají jen jeden barevný odstín (červenou, zelenou, modrou).
 
 

Ulice

 
Zajímavým režimem je Ulice. Ta dovoluje několikasekundové scény focené z ruky. V podstatě jde o sekvenční snímání, kde telefon skládá jednotlivé snímky dohromady. Takže z ruky vyfotíte třeba 5sekundový "light trail" (např. světla jedoucího auta). Tento režim dovoluje ručně nastavit 0,5 až 12sekundovou expozici, případě neomezenou.
 
Realme 9 Pro+ režim ulice
1/10 s (1 s), F1,8, ISO 134, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Toto je jeden ze snímků, který se povedl udržet dostatečně ostře. Ne vždy to takto vyjde. Barvy jsou nicméně poněkud nerealistické.
 
 

Skener textu

 
Další zajímavou funkcí je skener textu. Nejde sice o žádné rozpoznávání textu OCR, telefon ale dokáže najít stránky ve fotografii, provést jejich perspektivní korekci a snímek uložit jako obdélník. Pochopitelně, čím rovněji stránku vyfotíte, tím lepší bude výsledek (je zde riziko malé hloubky ostrosti, takže při větším zkosení při focení mohou být rohy rozmazané).
 

 
 

Náklon-Posun (Tilt-Shift)

 
Nakonec tu máme ještě filtr Náklon-Posun, více známý asi pod názvem titl-shift, případně jako miniatura. Docela překvapením bylo, že to umí jen při orientaci na výšku, nicméně režim je dostupný pro fotografie i video (to je zrychlené, takže pro několik sekund výsledného záznamu potřebujete točit desítky sekund).
 
Realme 9 Pro+ tilt-shift
1/610 s, F1,8, ISO 103, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Tímto bychom měli základní režimy probrané. Ještě je tu Režim hvězdy, který fotí zhruba 4 minuty. Ten jsem částečně otestoval, snímky ale kazil špatný výhled na oblohu. Hvězdy byly ale poměrně slušně vidět podobně jako u snímků pořízených v režimu Noční scéna.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.