Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

S A500 můžete klidně začít!

14.4.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Nový digitální fotopřístroj Fujifilm FinePix A500 asi nebude ani hitem jarní sezóny, ani na jeho uvedení nečekali dychtiví fotonadšenci, přesto pro řadu zájemců, kteří i v dnešní době stále ještě nesměle pokukují po digitální fotografii a nemohou se rozhoupat, se může tato novinka stát "ideálním" fotoaparátem. Pětistovka se totiž velmi jednoduše ovládá, má pouze několik základních funkcí a téměř vždy se můžete spolehnout na automatiku. Samozřejmě máme k modelu celou řadu výhrad, ovšem ty musíme vidět ve světle velmi nízké pořizovací ceny.
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Novinka FinePix A500 disponuje trojnásobným optickým zoomem, objektiv má však spíše podprůměrnou světelnost, což platí zejména při použití nejdelšího ohniska. Při širokoúhlém snímání je výrazná soudkovitost. Chromatická aberace je nepřehlédnutelná, vinětace je ovšem ještě výraznější.

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv


Chromatická aberace (snímek 3:1)

Vinětace

Makro

Na našem Makro snímku je názorně vidět, jak ostrost kresby směrem od středu k okrajům ostře klesá, pochopitelně nelze přehlédnout ani výraznou soudkovitost při nejkratším ohnisku.


Makro

Citlivost

Novinka nás nijak nepřekvapila v našem "šumovém" testu, protože šum se objevil již na snímcích pořízených při hodnotě 200 ISO, čtyřstovku bychom už vůbec nedoporučovali používat, což je ovšem pro malé kapesní automaty bohužel typické. Pokud se spolehnete na automatiku, tak se prakticky šumu vyhnete, protože drtivá většina snímků měla automaticky nastavenou hodnotu 100 ISO (i při různých světelných podmínkách, samozřejmě kromě nočních snímků).




Maximální rozlišení

Snímky se dají ukládat v pěti různých rozlišeních (ve formátu JPEG). Zde si můžete prohlédnout maximální pětimegapixelové rozlišení.


2592 x 1944


Kalibrace bílé

Automatika modelu nastavuje teplotu bílé překvapivě přesně, takže nemusíte sahat k přednastaveným hodnotám většinou ani v tak komplikovaných světelných podmínkách, jaké vládly v malou bodovou žárovkou osvětlené koupelně.


Auto
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Slunečno Zataženo
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Žárovka Zářivka (I)
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Zářivka (II) Zářivka (III)