Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX-M 9-27mm F3.5-5.6 OIS

23.4.2015, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dnešního testu bude malý zoomovací objektiv Samsung NX-M 9-27mm F3.5-5.6 OIS pro NX mini. Nabízí 3× optický zoom a širokoúhlou 24mm ohniskovou vzdálenost po přepočtu. Pojďme se podívat na jeho výkony.
Dnes jsme se podívali na druhý setový objektiv systému Samsung NX mini. Byl jím zoomovací objektiv NX-M 9-27mm F3.5-5.6 OIS. Je velmi malý a hodně lehký s luxusním vzhledem, nicméně zpracování působí po čase spíše jen průměrně. Aretace 9-27mm rozsahu (objektiv je skládací) je slabší, takže u videa si můžete nechtěně začít zajišťovat objektiv, protože vás pojistka neudrží a vyskočení celého předního členu dopředu také nepůsobí nejlépe. Světelnost objektivu je standardní, naopak potěší 24mm přepočtená hodně širokoúhlá ohnisková vzdálenost. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že končíte už na 72 přepočtených milimetrech, moc si tedy nezazoomujete. Nelze počítat s nějak výraznějším mazáním pozadí, na to malý clonový otvor nestačí.


Samsung NX-M 9-27mm F3.5-5.6 OIS hodnocení


Z pozitivních stránek můžeme zmínit velmi solidní makro (na svou třídu), s makro předsádkou se dá ještě o něco vylepšit. Objektiv má totiž na rozdíl od 9mm F3.5 pancaku také závit pro filtry. Optická stabilizace má slušný účinek, se zkreslením nejsou ve většině programů problémy (RAWy jsou na mnoha programech už korigované). Rohy jsou sice tmavší, ale vinětace je pozvolná, a proto to na snímcích není moc vidět. Chromatickou aberaci si občas všimnete, ale většinou je ve značné míře softwarově odstranitelná a nepovažuji ji za výraznější problém. Podobně jako u 9mm F3,5 objektivu, zde je pro lepší kresbu dobré přiclonit na F4. Plně odcloněný objektiv nedává až tolik kontrastu. V protisvětle někdy odlesky jsou, někdy naopak vůbec.

Celkově jde tedy o opticky dost slušný setový zoomovací objektiv, který nemá nějakou výraznější slabinu. Rozhodně neurazí, ale musíte počítat s limity, které jsou dány krátkými ohniskovými vzdálenostmi a standardní světelností.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné univerzální použití
2. Snímání méně náročného makra


Plusy


+ Malé rozměry a hmotnost
+ Solidní optické výkony
+ Rozumný výkon optické stabilizace
+ Slušné makro na svou kategorii
+ Širokoúhlá 24mm přepočtená ohnisková vzdálenost


Minusy


- Nedostatečná pojistka při videu
- Občas problémy v protisvětle
- Velmi vysoká cena samostatného objektivu (naprosto bezproblémová v setu s fotoaparátem)

 
Za zapůjčení objektivu Samsung NX-M 9-27mm F3.5-5.6 OIS děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 7 000 Kč s DPH


Jak hodnotíte objektiv Samsung NX-M 9-27mm?
V anketě šlo hlasovat od 23.4.2015 do 14.4.2016. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.