Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX3000: levně se stylem

16.9.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dalším fotoaparátem, který podstoupil náš náročný test, je CSC přístroj Samsung NX3000. Jde o bezhledáčkový fotoaparát s 20MPx APS-C senzorem. Do recenze jsme vzali nový power zoom objektiv 16-50mm OIS.

Příslušenství


V krabici naleznete fotoaparát, objektiv, krytku těla a objektivu, popruh, napájecí adaptér, Li-Ion akumulátor, externí blesk, pár lejster a CD-ROM s plnou verzí Lightroomu!


Samsung NX3000 příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát využívá tenoučkou, ale plošně obrovskou baterii B740AE s napětím 3,8 V a kapacitou 2330 mAh. Podle výrobce by měl vydržet na pořízení 370 snímků nebo 135 minut videa. V praxi jsem dosáhl něco přes 430 snímků na jedno nabití, ale pokud budete častěji natáčet video, výdrž jde dolů rychleji, než udává výrobce. Ke zhruba 12 minutám videa jsem totiž pořídil už jen něco přes 170 fotografií.


Displej


Ještě se v rychlosti podíváme na zobrazení displeje. Dole jsou expoziční hodnoty a tlačítkem dolů se mezi nimi překlikáváte (záleží na zvoleném expozičním režimu). ISO tak nemusíte lovit v hlavním nebo quick menu, jen párkrát kliknete dolů, položka ISO zmodrá a můžete točením kruhového voliče měnit hodnoty. Pravý sloupec ukazuje ikonky dalších nastavení, vpravo nahoře je ještě stav baterie, karty, vlevo nahoře pak datum a ohnisková vzdálenost objektivu. Pravý snímek ukazuje výběr ostřících režimů, v podstatě stejně vypadá i výběr samospouště a sekvenčního snímání.


Zde vidíte quick menu s maticovou strukturou. K ovládání lze využívat jak šipky, tak i otáčení kruhového voliče (pro výběr konkrétné hodnoty) nebo stiskem tlačítka OK vyjede speciální menu pro vybranou položku. Vpravo je vidět výběr expozičních režimů.


U videosekvencí s poměrem stran 16:9 se objeví dva černé proužky nahoře a dole, sníží se také počet ikonek. Pravý snímek ukazuje pořizování panoramat.


Zde je vidět hlavní menu fotoaparátu. To se dělí na 4 záložky. První obsahuje fotografická nastavení, další pak pro videosekvence. Následují uživatelské nabídky a jako poslední tu jsou ty technické.


Snímky si lze prohlížet celoplošně s minimem informací, případě mohou být překryty tabulkou s informacemi tak, že obrázek samotný skoro nevidíte. Rozumným kompromisem je zmenšený náhled s histogramy a zobrazením několika informací.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.