Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Solidně fotící HDV kamera

28.2.2006, Marek Kuřina, recenze
Tentokrát se podíváme na jednu z nejzajímavějších digitálních HDV videokamer, které jsou k dostání na našem trhu - na Sony HDR-HC1E. Tento model nahrává videozáznam ve formátu HDV1080i, ovšem my jsme se pochopitelně zaměřili na její schopnosti zachytávat statické snímky a ani v této oblasti kamera nezklame. Třímegapixelové rozlišení dnes asi sice nikoho neohromí, přesto byl obrazový výkon velmi solidní, navíc je novinka vybavena kvalitním objektivem Carl Zeiss, který poskytuje až desetinásobný optický zoom.
Kapitoly článku:
Tato kamera se také při fotografování drží velmi pohodlně, a to i jen jednou rukou (a to nejenom díky správné ergonomii a poutku na pravém boku, ale také díky tomu, že je na své rozměry, 188 x 94 x 71 milimetrů, relativně lehká – 680 gramů). Snadno a bez námahy totiž dosáhnete nejenom na spoušť, ale také na páčku optického zoomu na horní straně. Zoomovat ovšem můžete i manuálně prstencem objektivu anebo „posuvníkem“ umístěným u LCD displeje, což ovšem příliš nedoporučuji, protože je to velmi pomalé.



Kameru zapnete polotučným kolečkem zapuštěným do zadní strany a pomocí něho také přejdete do režimu snímání, případně přehrávání snímků. Celou zadní stranu zakrývá InfoLithium akumulátor (nad ním je indikátor nabíjení), takže nejvíce ovládacích prvků najdeme na tubusu objektivu, například zde najdete přepínání na manuální ostření nebo na Makro. Praktické je také tlačítko Back light, které vám usnadní nastavit expozici u objektů umístěných v protisvětle. Na druhé straně tubusu je ještě je tlačítko blesku a tlačítko NightShot (infračervený režim), které zvýší citlivost snímače. V levém boku jsou pak mimo jiné konektory USB a zdířka pro napájení. Ve spodní straně je zabudován kovový závit pro stativ.