Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA (SEL35F28Z)

11.1.2016, Milan Šurkala, recenze
Do dnešní recenze jsme vzali 35mm objektiv pro full frame CSC fotoaparáty rodiny Sony A7. Jde o model od Carl Zeiss se světelností F2,8 a velmi malými rozměry i hmotností. Vyzkoušeli jsme ho na 42MPx Sony A7R II.
Dnes jsme se podívali na malý a velmi lehký objektiv Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA (SEL35F28Z) určený především pro full frame fotoaparáty řady Sony A7. Je to příjemný 35mm objektiv, který ale při světelnosti jen F2,8 stojí přes 20 tisíc, což může hodně lidí vylekat. Je to dost vysoká cena, uvážíme-li, že např. Canon za o čtvrtinu nižší cenu nabídne dokonce F2. Nicméně objektiv potěší svou skladností, nízkou hmotností, příjemně rychlým a naprosto tichým ostřením. Manuální ostření je elektronické s odezvou měnící svou rychlost na základě rychlosti otáčení. To je záležitost použitého fotoaparátu, trochu mi akorát přišlo, že nejpomalejší režim je málo citlivý (při velmi pomalém otáčení už změnu polohy neregistruje)..


Carl Zeiss Sonnar FE 35mm F2.8 ZA hodnocení


Opticky objektiv nabídne výbornou kresbu po celé ploše, chce to ale aspoň střední clony (F5,6 a výše). Největším optickým negativem je ale asi chromatická aberace, která sice není nějak šílená, ale určitě by mohla být i menší. Zkreslení je poduškovité, vinětace přesahuje 1 EV, ale toto už jsou vady, které se dají snadno potlačit v editorech. Chválím slušné chování v protisvětle, kdy vás odlesky nebudou moc trápit. Líbil se mi velmi pěkný trojrozměrný efekt, nicméně samotný bokeh nepatří mezi ty nejjemnější.

Celkově je to tedy příjemný objektiv, ale zásadním problémem je příliš vysoká cena. Přes 20 tisíc za 35mm objektiv s F2,8 světelností, který je sice dosti dobrý, ale přesto ne dokonalý, je prostě moc.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné focení jako příjemný univerzál


Plusy


+ Velmi malé rozměry a hmotnost
+ Výborná kresba po celé ploše
(zejména od středních clon)
+ Příjemný 3D efekt
+ Velmi dobré zpracování


Minusy


- Příliš vysoká cena
- Chromatická aberace


 
Za zapůjčení Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA (SEL35F28Z) děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 21 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.