Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot DSC-T5 - foticí kreditka

1.9.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
Na trhu digitálních fotoaparátů se nám s postupem času vyprofilovalo několik tříd přístrojů, máme zde digitální zrcadlovky, elektronické zrcadlovky, ultrazoomy a kompakty. V poslední době se ale stále častěji střetáváme i s tzv. ultrakompakty, jejichž filozofií je nabídnout co nejvíce pro uživatele atraktivních vlastností v co nejplacatějším profilu jako je tomu kupříkladu právě u Sony Cyber-shot DSC-T5...
Kapitoly článku:
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Sony DSC-T5 je vybaven 1/2,5“ Super HAD CCD snímacím prvkem s efektivním rozlišením 5,1 Mpix, takže uživatel může pro svoje snímky používat následující rozlišení: 2592 x 1944, 2048 x 1536, 1280 x 960 a 640 x 480 + 2 speciální velikosti: 3:2 (2592 x 1728) a 16:9 HDTV (1920 x 1080). Pro JPEGy jsou k dispozici 2 kvalitativní stupně – Standard a Fine.

Kromě focení statických obrázků Sony zabudovala i funkci MPEG Movie Mode, kdy lze natáčet videosoubory v jedné z kvalit MPEG VX Fine (640 X 480, 30 fps, audio – tato kvalita vyžaduje rychlejší MS Duo médium typu PRO), MPEG VX Standard (640 X 480, 16,6 fps, audio) a Video Mail (160 x 112, 8,3 fps, audio).

Optika

Optika aparátu Carl Zeiss Vario-Tessar tvořená 11 členy v 8 skupinách (z toho 3 asférické členy + 1 hranol) má rozsah ohniskových vzdáleností 6,33 – 19,0 mm (odpovídá 38 -114 mm v 35 mm formátu), zvládá tím pádem až 3x optický zoom při trochu horší světelnosti F3,5 – 4,4. K dispozici je pochopitelně i zoom digitální a pro Sony typický Smart Zoom při focení ve VGA rozlišení.

Autofokus

Autofokus může ostřit od 50 cm inteligentně sám 5bodově, bodově nebo s důrazem na střed a je vybaven červeným přisvěcovacím světlem, které se automaticky aktivuje při zhoršených světelných podmínkách. Jak je pro Sony typické, mimo několikamódový autofokus je k dispozici i 5 přednastavených vzdáleností (0,5 m, 1,0 m, 3,0 m, 7,0 m a nekonečno). Kromě normálního pracovního režimu lze ostřit ještě v módech Makro (od 8 cm) a Magnifying Glass – Lupa (od 1 cm).

Samotné ostření mě potěšilo hned dvojnásob, jednak je takřka neslyšné a za druhé, za jasných světelných podmínek je velmi rychlé (kolem 0,4 s). Rychlost ostření samozřejmě klesá nepřímo úměrně množství dostupného světla, takže ve tmě to již taková sláva není, stále to však díky přisvícení jde (přes 1 s).

Expozice

Měření expozice umí digitál poměrové, s důrazem na střed a bodové. Jak je dobrým zvykem, můžeme její proces kompenzovat o +/- 2,0 EV po 1/3 EV krocích.

Závěrka

V režimu Auto 1/8 až 1/1000, v Program AE lze fotit časem 1 – 1/1000 s.

Clona

Digitál nabízí rozpětí clonových čísel F3,5 – F8,0.

Vyvážení bílé

Kromě všudypřítomné automatiky Sony pamatovala ještě na presety Daylight, Cloudy, Fluorescent, Incandescent a Flash. Sony je již dlouho vytýkána absence manuálního nastavení bílé u mnoha kompaktů a DSC-T5 bohužel není výjimkou, pro jakékoliv další hrátky s vyvážením barev uživatel bude muset sáhnout po nějakém tom editoru.

Citlivost ISO

Rozsh citlivostí ISO je pro tuto velikostní třídu CCD snímačů typický – ISO 64 až ISO 400.

Pracovní režimy

Zastupuje je sada: Auto, Program či některý ze scénických (Twilight, Twilight Portrait, Soft Snap, Landscape, Beach, Snow, Fireworks, High-speed Shutter, Candle a Magnifying Glass).

Blesk

Jak se dá poměrně úspěšně předpokládat, vestavěný blesk u podobného digitálu zřejmě nebude žádný zázrak a je tomu tak – má dosah jen 0,1 – 2,5 m a podporuje pracovní režimy Auto, Forced On, Forced Off a Slow Synchro, dodatečně lze zapnout ještě redukci jevu červených očí.

Displej a Hledáček

Společnost Sony jako jedna z prvních zavedla u svých digitálů obří displeje a dobře tomu tak. Dokonce i takový mrňous jako je dnes popisovaný Sony DSC-T5 má vzadu 2,5" LCD s rozlišením 230 kPix.

Úložný prostor

Aparát obsahuje 32 MB interní flashe (v nativním rozlišení a normální kvalitě sem uložíme cca 25 - 27 fotek, tedy množství, s nímž se již dá počítat. Jako externí paměťové médium aparát bohužel používá ne právě levných paměťových karet typu Memory Stick (PRO) Duo, které podporuje až do kapacity 2 GB. Je každopádně mrzuté, že i když budete mít ze staršího digitálu Sony nějaký ten obyčejný Memory Stick, pořád budete ve stejné situaci jako člověk přecházející z karet CF, xD-Picture Card či SD/MMC.

Menu a Ovládání

Pokud stiskneme tlačítko "Menu," objeví se ve spodní části displeje lišta, s pomocí které můžeme měnit jednotlivé volby dostupných nastavení. Táhne se přes 3 obrazovky a pokud i na konci budeme cvakat doprava, dostaneme se do Options, kde se nalézají volby jako zapnutí přisvícení, (de)aktivace vložení času a data do fotografie atd.

Zde je výpis dostupných funkcí (zleva): Operační režim (Auto, Program či některý ze scénických), korekce expozice po 1/3 EV, Autofokus (typ či manuální vzdálenost), měření expozice, vyvážení bílé, ISO, kvalita snímku, snímací mód (normální, série, bracketing (po +/-1/3 EV, +/- 2/3 EV a +/- 1,0 EV), velká série po 1/7,5, 1/15 či 1/30 s), síla blesku, typ barevného efektu (Sepia či Black & White), sytost, kontrast, ostrost a poslední položka je vstup do systémových voleb digitálu.




Prohlížecí režim

Prohlížecí režim poskytuje všechny základní informace od data pořízení snímku, přes použitou citlivost ISO až po histogram a informaci o čase, jak dlouho ještě budeme moci snímky listovat.




Fyzické parametry

Sony DSC-T5 má rozměry 93,6 x 60 x 20,3 mm a váží 113 g oholený na kost nebo 136 g s vloženým akumulátorem, paměťovou kartou a s přivázaným poutkem.

Komunikace

Veškerou komunikaci obstarává jeden kombinovaný kabel, který na jedné straně zasuneme do digitálu a na druhé straně použijeme koncovku dle libosti, třeba USB pro přenos snímků do PC.

Časy

Vzhledem k přítomnosti nevysouvacího objektivu je náběh aparátu, stejně jako vypínání, velmi rychlý – pod 0,5 s při zapnutí a okamžité vypnutí po zacvaknutí jsou výborné hodnoty pro všechny zamýšlející fotit dynamické a akční scény.

Výdrž

Společnost Sony se rozhodla udávat výdrž svého InfoLithium NP-FT1 akumulátoru hned dvojím způsobem – jednak siluetou tužkové baterie a v druhé řadě je neustále vidět hodnota ukazující, kolik minut ještě můžete s aparátem pracovat. Hodnota to je trochu matoucí s ohledem na fakt, že pokud vyfotíte rychle několik snímků za sebou, dočkáte se pádu o několik minut, je to ale jistě lepší než nic. Reálná výdrž se pohybuje od cca 50 - 150 snímků v závislosti na mnoha faktorech (četnost doostřování, blesk, prohlížení, focení bez displeje, ...).

Další funkce a Vychytávky

Co se týče dalších funkcí, pak je Sony DSC-T5 vybaven 10 s samospouští a pochopitelně mu nechybí ani mikrofon a reproduktor.