Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS (SEL2870)

14.6.2018, Milan Šurkala, recenze
V dnešním testu se budeme věnovat základnímu zoomovacímu objektivu pro full frame CSC fotoaparáty značky Sony. Je jím Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS (SEL2870) s 2,5× optickým zoomem a tradiční světelností.
Dnes jsme se podívali na základní full frame objektiv od Sony určený pro jeho full frame CSC. Dodává se k některým z nich i v setu. Má malý zoom a standardní světelnost, ocenit lze ale jistě hladké zoomování, a i když působí spíše levněji, je dostatečně dobře zpracován. Budete muset počítat s tím, že jak ostření, tak i stabilizace nemají na těle objektivu vypínač a přepínají se v menu přístroje.
 
Sony FE 28-70mm OSS hodnocení
 
Ostření je rozumně rychlé, ale v našem případě bylo limitované pomalým výkonem kontrastního zaostřovacího systému fotoaparátu Sony A7R. Ostří příjemně tiše, ale zapomeňte na makro snímky, zvětšení je opravdu malé a bez makro předsádky toho moc neuděláte. Zklamáním byl podprůměrný výkon optické stabilizace u snímků, nicméně u videa byl výsledek v kombinaci s A7R solidní. U snímků detailů bych pochválil bokeh, který se ale u kratších ohniskových vzdáleností stává nervóznějším. V protisvětle nemá tendenci vytvářet odlesky, ale časté jsou světelné závoje.
 
Zkreslení je korigováno, takže tady není problém a silnější vinětace se dá bez problémů přežít. Také chromatická aberace je většinou v normě, nicméně podstatně horší je to s kresbou. Ta je dobrá pouze uprostřed a kdekoli jinde je i přes masivní clonění hodně špatná. Je zde jeden menší fígl, a to ostřit na tyto neostré rohy. Pokud zaostříte na prostředek v určité vzdálenosti, budou rohy nepoužitelné. Pokud ale zaostříte na rohy (nebo stranu) v naprosto téže vzdálenosti, výsledek bude podstatně lepší po stranách (i když stále ne dobrý) a zůstane solidní i uprostřed. Rohová kresba je skutečně podprůměrná a senzory řady A7R jsou pro objektiv příliš velkým luxusem. Na A7S s 12MPx čipem to bude jistě fajn, u A7 s 24MPx senzorem už budete na hraně.
 
Ve výsledku je tak objektiv docela zklamáním. Není v podstatě oblast, ve které by byl nějak výrazněji zajímavý. Kdyby alespoň začínal na 24 mm nebo končil na delší ohniskové vzdálenosti. Má ale malý zoom a malé zvětšení, takže není příliš univerzální a opticky žádná sláva. Vyžaduje totiž od fotografa precizní ostření na slabší rohy, aby ze snímků něco málo bylo. Chce od fotografa, aby se objektivu opravdu hodně přizpůsoboval, což focení činí poněkud... řekněme nezábavným.
 
V setu je jeho pořízení pochopitelné, ale samostatně nevidím moc důvod, neboť je v takovém případě i příliš drahý. Ani zdaleka nedokáže využít kvalit full frame čipů od Sony, zejména těch s vyšším rozlišením. Na video je však úplně v pohodě, na to jeho kresba ještě stačí a hladký zoom i tichý AF potěší.
 
 

Objektiv je vhodný pro:

 
1. Natáčení videa
2. Řadu Sony A7S s 12MPx čipem akceptovatelný základ
 
 

Plusy


+ Plynulý zoomovací kroužek
+ Tichý AF
+ Hezký bokeh u makra
 
 

Minusy

 
- Slabá ostrost mimo prostředek
- Výkon stabilizace u fotografií
- Menší ohniskový rozsah
- Vysoká cena pokud není zakoupen v setu
 
 
Za zapůjčení objektivu Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 13 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.