Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A99V: opětovný útok

14.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na stránkách Digimanie se dnes budeme netradičně věnovat testování full frame fotoaparátu. Jde o nový SLT fotoaparát Sony SLT-A99V se snímačem, jehož rozlišení je 24 megapixelů. Vyzkoušíme ho se 70-400mm SSM G objektivem.

Příslušenství


V balení k fotoaparátu najdete samotný fotoaparát, krytku těla, Li-Ion akumulátor, nabíječku + 2 kabely s různými zástrčkami, USB kabel, adaptér na externí blesk, základní manuály (100 stránek na jeden jazyk) a CD-ROM.






Výdrž baterie


Napájení fotoaparátu je zajištěno Li-Ion akumulátorem NP-FM500H s napětím 7,2V a kapacitou 1600 mAh. Udávaná výdrž je na 500 snímků s LCD displejem, příp. 410 snímků s elektronickým hledáčkem (EVF). To jsou na tuto třídu opravdu dost malá čísla a je zajímavé, že jde o jeden z mála fotoaparátů, kde se mi nepovedlo dostat ani na udávanou výdrž. V praxi jsem se pohyboval mezi pouhými 320 až 390 snímky, což je skutečně velmi, velmi málo. Zatímco obvykle u SLT fotoaparátů se ukazatel baterie ne a ne hnout, zde ne a ne zůstat aspoň chvíli na místě.


Dodaný software


Základním softwarem pro stahování snímků do počítače je PlayMemories Home.





V této aplikaci můžete provést základní úpravy snímků, vytvářet disky, sdílet data na sociálních sítích, tisknout fotografie a další věci.





Pokud budete fotit do RAWu, můžete k úpravám využít Image Data Converter, kde máte opět základní úpravy. Pro běžnou práci je to dostatečné, stinnou stránkou je jen výrazná pomalost aplikace, každá úprava si vyžádá několik sekund, než se projeví v náhledu.






Zobrazení displeje a menu


3,0" LCD displej má vysoké rozlišení 1.228.800 bodů, zobrazení ikon je pro SLT fotoaparáty Sony typické. Nahoře jsou tedy informace o režimech, rozlišení a stavu baterie. Po stranách mohou být zobrazeny dva sloupečky odpovídající quick menu aktivního po stisku tlačítka Fn. Pravý snímek ukazuje menu po stisku tichého ovladače na přední straně přístroje.


Zde vidíte rozmístění AF bodů. Jistě mi dáte za pravdu, že 19 čtverečků symbolizujících fázové AF body jsou skutečně nahuštěné pouze uprostřed a zoufale tu chybí nějaké výraznější pokrytí směrem do stran i nahoru. Vzhledem k použití 70-400mm objektivu, mohl jsem vám ukázat i pomocných 102 AF bodů na čipu. Ty nerozšiřují možnost ostření do šířky, ale aspoň trochu do výšky. Pravý snímek je ukázkou již zmíněného quick menu.


Pokud využijete joystick nebo otočný ovladač, můžete pro každou vlastnost nastavit konkrétní volbu. Fotoaparát podporuje i zobrazení elektronické vodováhy.


U manuálního ostření se můžete těšit na zobrazení ostrých linií barevným zvýrazněním, kterému lze nastavit barvu i sílu. Při zvětšení vidíte krásně detailní obraz, s vyššími citlivostmi se ale zobrazování linií zhoršuje (přes šum má fotoaparát trochu potíže najít ostrou hranu), takže zde je pak už opravdu lepší ostřit od oka.


Po stisku tlačítka ISO vyjede toto menu pro nastavení, tady vidíte i možnost nastavení rozsahu pro automatickou citlivost (konkrétně ISO 100-3200). Pravý snímek je ukázkou snímání panoramat.


U videosekvencí máte k dispozici možnosti úprav mnoha parametrů, čemuž odpovídá i poměrně vysoké množství ikonek. Nechybí ani zobrazení mikrofonů. Vpravo pak vidíte možnosti tří uživatelských pamětí (oblíbených nastavení).


Tady je vidět "stavový displej" zobrazený na LCD displeji. Stiskem tlačítka Fn se v něm můžete pohybovat a nastavovat parametry. Dále vidíte napravo hlavní menu fotoaparátu. To má 7 oddílů, každý z nich se ale může skládat z mnoha dalších záložek. Základní fotografické menu má 4.


Druhé fotograficko-technické menu má rovnou šest záložek a technické menu další čtyři. A to nemluvím o dvou záložkách pro práci s paměťovou kartou (např. formátování) a další.


Zobrazování vyfocených snímků je možné provést celoplošně s jen základními údaji o fotografii (čas, rozlišení a základní expoziční nastavení). Také je možné nechat si zobrazit menší náhled s barevnými histogramy a mnohem bohatším zobrazením fotografických parametrů.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.