Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony T30: Další verze povedené stabilizované placatky

28.4.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
U posledních téček od Sonyho se mi líbí dvě věci: pochopitelně design vyšperkovaný praktickým zapínáním rychle posuvnou krytkou objektivu a dobře fungující stabilizace obrazu. U nového modelu T30 se navíc můžete těšit na téměř dokonalý obraz poskytovaný obrovským třípalcovým TFT LCD displejem. Kromě toho se v tomto případě již povedlo napěchovat do snímače sedm milionů obrazových buněk a zároveň lze nastavit citlivost až na 1000 ISO! Nejde však o příliš výbušnou směs?
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Tento kapesní model disponuje pouze trojnásobným optickým zoomem, přesto je i toto relativně malé přiblížení velmi "kvalitní" díky použité optické stabilizaci, která v časech do 1/30 sekundy zaručí dostatečně ostré snímky. Při širokoúhlém snímání byla soudkovitost patrná, poduškovitost naopak minimálně. Zato chromatická aberace je výrazně viditelná (viz naše několikanásobná zvětšenina), ovšem vinětace je téměř nepozorovatelná. Celkově jsme byli s objektivem Carl Zeiss Vario-Tessar spokojeni, především vzhledem ke kategorii malých kapesních automatů.

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv

Chromatická aberace (snímek 3:1)

Vinětace


Makro

V Makro režiomu můžete snímat z pěti centimetrů. Pokud by vám to nestačilo, je ještě k dispozici Lupa, kdy zaostříte už z jednoho centimetru.


Makro


Citlivost

Největším obrazovým problémem modelu je šum.... a to bohužel i přesto, že parametrově je novinka zajímavá právě rozsahem citlivosti snímače (až 1000 ISO). Ovšem již při 200 ISO začíná být šum výrazný a nepřehlédnutelný.



Maximální rozlišení

Zde si můžete prohlédnout maximální sedmimegapixelové rozlišení (pochopitelně ve formátu JPEG).


3072 x 2304


Kalibrace bílé

Automatika modelu nastavovala teplotu bílé spolehlivě, jak se můžete přesvědčit na následující šestici snímků (osvětlení bylo žárovkové).

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Auto Denní světlo
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Oblačno Zářivky
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Žárovky Blesk