Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z1: megaAndroid

18.12.2013, Milan Šurkala, recenze
Znovu se podíváme na populární kategorii fotomobilů, tentokrát to bude Sony Xperia Z1. Tento smartphone disponuje velkým 1/2,3" senzorem s rozlišením 20 megapixelů a objektivem se světelností F2,0. Jak bude fotit?

Optické vlastnosti (zkreslení, vinětace, aberace)


Tato kapitola se bude věnovat optickým vlastnostem objektivu. Začneme zkreslením objektivu.


Sony Xperia Z1 zkreslení objektivu


To má hodnotu +1,8 %, jde tedy o střední sférické zkreslení. Obraz se ale v průběhu dost vlní, což není moc příjemné.


Sony Xperia Z1 kresba objektivu 1

Sony Xperia Z1 kresba objektivu 2


Při 20MPx rozlišení je střed akceptovatelný, ale rozhodně jde vidět, že Xperia Z1 ani zdaleka nevyužívá toho, co by 20MPx rozlišení teoreticky mohlo nabídnout. Rohy nelze označit za neostré, každopádně střed je o něco lepší.


Sony Xperia Z1 vinětace


Vinětace má spíše pomalejší nástup, její hodnota je -0,65 EV proti středu, což je na hranici pozorovatelnosti.





Pokud jde o chromatickou aberaci, tak ta se objektivu bohužel nevyhýbá. Působí spíše v podobě namodralých světlých duchů, na druhé straně hran se pak setkáte se načervenalým laděním.


Digitální šum


V této kapitole se podíváme na problematiku šumu při různých citlivostech. Snímač má na fotomobil velkou 1/2,3" úhlopříčku, nicméně také velmi vysoké rozlišení 20 megapixelů a s tím i vysokou pixelovou hustotu. Testy proběhly při 20MPx rozlišení (při 8 megapixelech je možné dosáhnout i ISO 3200).




ISO 64



Při citlivosti ISO 64 je vidět silné odšumování, hrany se třepí.




ISO 100



ISO 100 trochu více potlačuje barvy, odšumování je znovu dost silné.




ISO 200



Další navýšení citlivosti znatelně navyšuje počet ustřelených pixelů. Opět lehce klesá saturace barev.




ISO 400



Citlivost ISO 400 je plná ustřelených pixelů, opět se znatelně rozmývají barvy.




ISO 800



ISO 800 je nejvyšší citlivostí dostupnou při plném 20MPx rozlišení. Kresba je velmi špatná, rovněž barvy jsou hodně slabé. Nyní se podíváme na snímky převzorkované na standardizované rozlišení 12 megapixelů.


Sony Xperia Z1 ISO šum autíčka

výřezy ze snímků konvertovaných na 12 MPx



Při 12 megapixelech vypadají snímky o něco lépe. V méně výrazných plochách je vidět silné odšumování, ale detaily jsou při nízkých citlivostech solidní. ISO 200 a vyšší jsou na tom už špatně, odšumování je silné a barevnost také není nejlepší. Dále se podíváme na zachování detailů na snímcích vousů plyšového zajíce, tentokrát se můžete podívat na výřezy z 20MPx i 8MPx snímků, které jsou k dispozici i ve vyšších citlivostech.


ISO 80



ISO 100
 

ISO 200



ISO 400
 

ISO 800
 

Tohle jsou snímky pořízené při 20MPx rozlišení. I přes nastavení citlivosti na ISO 50 se použila citlivost ISO 80 (dle EXIFu). I nejnižší citlivost viditelně patlá obraz a vznikají digitální artefakty. ISO 200 se už vyloženě třepí a výše je to jen a jen horší (větší mazání a věší třepení zároveň). Nyní budou následovat výřezy ze snímků vyfocených při 8MPx rozlišení.


ISO 80



ISO 100
 

ISO 200



ISO 400
 

ISO 800



ISO 1600
 

ISO 3200
 

Při nižším rozlišení se obraz logicky jeví lépe, ale i tak je vidět silné rozmývání méně výrazných ploch. ISO 100 ale vypadá akceptovatelně a ISO 200 rovněž není úplně nejhorší. Vyšší citlivosti opět přináší mnoho artefaktů a od citlivosti ISO 1600 výše dochází k totálnímu rozostření obrazu (zaostřeno bylo správně, což dokládaly relativně ostré hrany očí zajíce).


Sony Xperia Z1 ISO šum zajíc

výřezy ze snímků konvertovaných z 20 MPx na 12 MPx



Když jsem snímky nechal zkonvertovat na standardizované 12MPx rozlišení pro možnost vzájemného srovnání, jeví se citlivosti do ISO 100 včetně poměrně dobře. ISO 200 na první pohled také nevypadá nejhůř, ale už je viditelné přeostřování u výraznějších hran.


Vyvážení bílé, barevné režimy


I když na displeji vypadá náhled poněkud studeně, po vyfocení mají snímky (i na displeji) o něco teplejší barvy a totéž se týká snímků při prohlížení na počítači. K vyvažování bílé venku tak nemám vážnějších výhrad. V interiérech táhne žlutá barva žárovky trochu do zelena, s bleskem jsou snímky naopak poněkud studené. Interiéry tedy už tak hezky nezvládá, ale v rámci fotomobilů rozhodně nejde o nic podprůměrného.


automatické



žárovka
 

zářivka



slunečno
 

zamračeno
 

Snímkům lze nastavit jeden z devíti obrazových efektů.


nostalgie



miniatura
 

jasné barvy



filtr
 

rybí oko



náčrt
 

částečná barva



Harrisova závěrka
 

kaleidoskop
 



Měření rychlosti


Dále se budeme věnovat rychlosti smartphonu. Vyzkoušíme rychlost ostření a různé prodlevy.

  • První snímek - 1,8 sekundy
  • Snímek bez namáčknutí - 0,45 až 0,55 sekundy
  • Odezva na spoušť - 0,25 sekundy
  • Prodleva mezi snímky - 1,05 sekundy
  • Sekvenční snímání - 30 fps (61 snímků, vyberete jeden z nich)

Rychlostí snímání nám Sony Xperia Z1 v testu udělala velkou radost. Náběh je velmi rychlý, ostření je za dobrého světla hodně slušné, musíte však počítat s poměrně dlouhou prodlevou spouště.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.