Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z1: megaAndroid

18.12.2013, Milan Šurkala, recenze
Znovu se podíváme na populární kategorii fotomobilů, tentokrát to bude Sony Xperia Z1. Tento smartphone disponuje velkým 1/2,3" senzorem s rozlišením 20 megapixelů a objektivem se světelností F2,0. Jak bude fotit?

Fotografování portrétů, blesk


Díky široké ohniskové vzdálenosti 27mm a dobré světelnosti F2 má Xperia Z1 dobré předpoklady pro focení skupinových portrétů za špatného světla. Výkony čipu ale nejsou úplně nejlepší, takže se i tak dočkáte jen o něco lepší než typické fotomobilové kvality.


Sony Xperia Z1 portrét

expoziční čas 1/320 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Na detailní portréty se dobrá světelnost může také hodit. Díky relativně velkému čipu (na kategorii fotomobilů) a dobré světelnosti dokáže trochu máznout pozadí, ale pochopitelně nelze čekat zázraky. Každopádně, i zde patří jednoznačně k tomu lepšímu. Ve 20MPx rozlišení je vidět hodně rozmazaných detailů, zdejší ukázka je focena automatikou, která využívá 8MPx rozlišení a výsledek vypadá na pixelové úrovni jednoznačně lépe. I přesto si lze všimnout nepříliš vysoké ostrosti.


expozice -2 EV (1/8 s, ISO 100)



expozice +0 EV (1/8 s, ISO 100)
 

expozice +2 EV (1/8 s, ISO 100)
 

expozice -2 EV (1/32 s, AUTO ISO 320)

expozice +0 EV (1/8 s, AUTO ISO 1000)

expozice +2 EV (1/8 s, AUTO ISO 1600)

LED blesk na Xperii Z1 mě moc nepotěšil. Nemá moc velký výkon, takže v žárovkou osvětlených interiérech se vám bije žluté světlo žárovky a namodralé světlo LED blesku. Snímky pak vypadají barevně nepřirozeně. Rovněž efekt červených očí není neznámou, i když zde lze spíše hovořit o bílých nebo naoranžovělých očích. K dispozici je i trvalé přisvícení diodou.


Optický a digitální zoom


Jako u většiny fotomobilů, ani zde nenajdete optický zoom. K dispozici je 2× Clear Image zoom a 8× digitální zoom. Obojí je ale víceméně totéž, digitální zoom.


Sony Xperia Z1 zoom 1

expoziční čas 1/400 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Záběr je dost širokoúhlý, jak už je dnes zvykem. Výrazné detaily jako jsou např. dopravní značky, mají vcelku dobrou ostrost. Bohužel méně výrazné detaily (tráva, stromy) se výrazně patlají a nemají moc dobrou kresbu. Můžete si všimnout i velkého množství ustřelených pixelů.


Sony Xperia Z1 Clear Image Zoom 1

expoziční čas 1/200 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm + 2× Clear Image Zoom, klikněte pro zvětšení



Dvojnásobný Clear Image Zoom se samozřejmě projevuje na detailech. Zatímco ty výrazné se ještě drží (interpolaci si ale nelze nevšimnout), u méně výrazných už dochází k velmi výraznému rozmývání. Při použití menšího rozlišení by degradace neměla být tak silná.


Sony Xperia Z1 zoom 2

expoziční čas 1/640 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Tady se krásně ukazuje, kde je síla a kde jsou naopak slabé stránky Xperie Z1. Panelové domy jsou vykresleny dobře, nejsou zde jemné textury, ale výrazné hrany, a to díky vysokému rozlišení čipu není problém. Naopak vysoké rozlišení a siné odšumování přináší problémy např. na trávě. U zahrádkářské kolonie uprostřed vpravo si lze všimnout neostrost daného kusu objektivu.


Sony Xperia Z1 Celar Image Zoom 2

expoziční čas 1/640 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm + 2× Clear Image Zoom, klikněte pro zvětšení



V malých rozlišeních (do 3 MPx) bude digitální zoom jakž takž fungovat, při pohledu na snímek 1:1 na 20 megapixelech je to ale velmi špatné. Digitálním zoomem se jednoduše detaily nenaženou, pořád je to jen výřez a interpolace.


Sony Xperia Z1 digitální zoom 2

expoziční čas 1/400 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm + 8× digitální zoom



S digitálním zoomem na maximu vypadají zle i snímky ve velmi malých rozlišeních. Více než na Clear Image Zoom bych se nepouštěl, a to ještě jen za předpokladu, že budete fotit do 3MPx rozlišení.


Protisvětlo


Mnoho fotomobilů má velké problémy s protisvětlem. Sony Xperia Z1 nicméně nabízí hardwarové HDR, takže teoreticky by na tom mohl být o něco lépe.


Sony Xperia Z1 protisvětlo 1

expoziční čas 1/2500 s, clona F2, citlivost ISO 64, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Barevně i jasově je na tom snímek poměrně dobře (na kategorii fotomobilů). Mnoho detailů je bohužel zbytečně přeostřených a naopak mnoho z nich je nemilosrdně rozpatláno. V rohových částech obrazu jsou vidět pozůstatky chromatické aberace.


Sony Xperia Z1 protisvětlo 1 HDR

expoziční čas 1/1600 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Tento snímek byl vyfocen pomocí plné automatiky iAuto+, která zapnula HDR režim. Stinná krajina je mnohem lépe prokreslena a díky nižšímu 8MPx rozlišení už také není tak moc viditelné patlání. Můžete si však všimnout skládacích artefaktů. Ty vás mohou zejména v lese hodně trápit, toto je asi nejlepší snímek z celé série (mnoho bylo vyloženě na vyhození).


Sony Xperia Z1 protisvětlo 2

expoziční čas 1/3200 s, clona F2, citlivost ISO 64, ohnisko 27 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Žádný zázrak, ale na fotomobil překvapivě dobré. Snímek je bez odlesků a díky nižšímu 8MPx rozlišení pro srovnání s HDR je kresba ve stínech aspoň trochu vidět, byť šum je samozřejmě hodně výrazný.


Sony Xperia Z1 protisvětlo 2 HDR

expoziční čas 1/2500 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



HDR zde pomohlo, přepal je menší, naopak krajina má o něco lepší barevnost. Samozřejmě i tak nepočítejte s nějak kvalitními detaily ve stínech. Na fotomobil dobrá práce.


Sony Xperia Z1 protisvětlo 3

expoziční čas 1/200 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm, 8 MPx, klikněte pro zvětšení



Zde je opět použit HDR režim, aby se na snímek dalo alespoň trochu koukat a větve stromů nebyly obaleny obrovským přepalem. Snížené rozlišení opět vylepšilo kresbu, na snímku jde vidět chromatickou aberaci (duchy) a malý odlesk objektivu.


Sony Xperia Z1 protisvětlo 4

expoziční čas 1/6400 s, clona F2, citlivost ISO 50, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Zde ještě přidávám ukázku toho, jak dopadnou stromy, pokud nepoužijete HDR. V rozích jsou duchové, naopak blízko slunce dochází k výraznému přepalu a hodně větviček se ztrácí, obraz je tak celý rozsypaný.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.