Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Xperia Z1: megaAndroid

18.12.2013, Milan Šurkala, recenze
Znovu se podíváme na populární kategorii fotomobilů, tentokrát to bude Sony Xperia Z1. Tento smartphone disponuje velkým 1/2,3" senzorem s rozlišením 20 megapixelů a objektivem se světelností F2,0. Jak bude fotit?
Zatímco minule jsme otestovali nejlepší fotomobil pro Windows Phone, Nokii Lumii 1020, dnes jsme se podívali na papírově nejlepší fotomobil pro Android. Sony Xperia Z1 je vybavena na fotomobil hodně velkým 1/2,3" Exmor RS CMOS snímačem, čímž mezi smartphony s Androidem bude jen těžko hledat konkurenci. Nepovedlo se mi zjistit, kolik z původně proklamovaných funkcí Exmor RS snímačů ale tento čip podporuje. Měl by využívat vrstvenou konstrukci, která dále zlepšuje citlivost čipu (ještě více vylepšené BSI) a měly by zde být RGBW pixely, tedy bílý pixel místo jednoho ze dvou zelených. Tuto technologii ale Sony u 8MPx a 13MPx Exmor RS CMOS snímačů zrušilo, na druhou stranu u Xperie Z1 je HDR video, které by právě bílých pixelů mělo využívat. Těžko říci, co tedy tento snímač vlastně obsahuje.

Fotomobil je vybaven objektivem Sony G s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 27 milimetrů s velmi dobrou světelností F2,0. Spolu s velkým čipem to znamená možnost trochu mazat pozadí (nijak moc, ale na kategorii smartphonů rozhodně nadprůměrně). Dalším pozitivem je to, že může déle zůstávat na nižších citlivostech a přinášet tak nižší šum. To je ale teorie. Snímač má opravdu velmi vysokou pixelovou hustotu díky rozlišení 20 megapixelů (podobná pixelová hustota jako u již zmíněné Lumie 1020), poloviční rozměry čipu a s tím i rozlišení hraje v neprospěch Sony (při prezentaci na malých rozlišeních se nedokonalosti u Sony hůře schovají). Šumu je opravdu hodně a 20MPx snímky vypadají při pohledu 1:1 dobře jen v případě, že fotíte hodně kontrastní a detailní věci (např. architekturu). Méně výrazné detaily (tráva, stromy, především při zamračeném počasí) se velmi silně rozmazávají.


Sony Xperia Z1


Sony si toho bylo patrně vědomo, a tak vlastně všechny scénické režimy a automatika funguje při 8MPx rozlišení (podobně jako Lumia 1020 je v podstatě 5MPx smartphone). 20 megapixelů je zde spíše na vyžádání a osobně mohu doporučit fotit na automatiku při 8 MPx nebo i v manuálním režimu nechat nanejvýš 8MPx rozlišení. Snímky pak vypadají o něco lépe, i když ani tak se silného odšumování nezbaví. Automatika pracuje velmi pěkně, expozici nastavuje většinou dobře, totéž platí o vyvážení bílé, zapíná HDR, když je třeba. Zde bych si ale dával trochu pozor, HDR má občas potíže se skládáním expozic, což pocítíte zejména tehdy, máte-li v záběru stromy proti obloze. V běžných podmínkách funguje dobře a totéž platí o HDR videosekvencích. Videosekvence jsou přiměřeně kvalitní na svou kategorii. V neposlední řadě je nutno ocenit voděodolnou konstrukci.

Samotný objektiv mě nenadchnul, ale ani neurazil. Trochu jej trápí chromatická aberace, která vytváří nepříjemné duchy a vysloveně nemá rád již zmíněné stromy proti obloze. Potěšila mě rychlost fotomobilu, rychle se zapíná, dost rychle ostří (problémem je spíše prodleva spouště). Zajímavý je rozhodně i obrovský 5,0" LCD displej s Full HD rozlišením, musíte ale kvůli tomu počítat s obrovskými rozměry přístroje. Samotný displej lze jen chválit. Makro je spíše slabší, stačí pro nenáročné focení. Zklamáním pro mě byl výkon LED blesku, ten je dost slabý (žárovka jej přebije a pak mají snímky divné modré a žluté ladění zároveň), ani výkony při nočním focení nejsou moc dobré (nastavíte-li natvrdo nízkou citlivost, má problémy s ostřením). S automatikou je ale noční focení podstatně snazší.

S celkovým hodnocením smartphonu Sony Xperia Z1 po fotografické stránce to rozhodně není snadné. Rozhodně patří u Androidů k tomu nejlepšímu, co se dá sehnat. Nicméně i přesto je tu pár věcí, které mi brání tento fotomobil postavit na stupínky vítězů. 20 megapixelů na APS-C čipu Sony A58... pohoda. 20 megapixelů na 1" čipu u Sony RX100 a RX10... proč ne, funguje to stále výborně. Ale 20 megapixelů na 1/2,3" snímači? To nebyl nejlepší nápad a problém je jak ve vysokém šumu, tak i příliš agresivním odšumování. Takže ano, Xperia Z1 je dobrá, hodně dobrá... ale ne skvělá.


Fotomobil je vhodný pro:


1) Focení architektury a snímků s výraznými detaily
2) Natáčení Full HD videa i při expozičně náročných podmínkách s vysoký dynamickým rozsahem
 
 

Plusy


+ Solidní automatika
+ Slušná rychlost přístroje 

+ HDR video
+ Full HD displej
+ Voděodolná konstrukce
+ Velmi dobrá světelnost objektivu
 
 

Minusy


- Příliš agresivní odšumování
- Slabý LED blesk
- Chromatická aberace

 
Za zapůjčení fotomobilu Sony Xperia Z1 děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 16 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony Xperia Z1?
V anketě šlo hlasovat od 18.12.2013 do 14.12.2014. Počet hlasujících: 10
Výborný10 %
Průměrný60 %
Špatný30 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.