Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Souboj senzorů: jaký je rozdíl mezi 4/3" a 1,0" čipem?

20.2.2017, Milan Šurkala, recenze
Další srovnávací test se podívá na rozdíly mezi 4/3" a 1,0" čipem. Zatímco první je používán u Micro Four Thirds systému, ten druhý mají zpravidla profi kompakty. Jak moc se liší šum, dynamický rozsah a hloubka ostrosti těchto senzorů?
My se ale s těmito odhady nespokojíme a změříme to přesněji na snímcích bílé plochy. Pomocí expozičního bracketingu jsem vyfotil několik kombinací jasů a vybral ty, které si nejvíce odpovídaly.


Digitální šum bílá plocha Camera Raw

Camera Raw (1,0" vlevo, 4/3" vpravo)



Mezi snímači je opět vidět znatelný rozdíl. V podstatě to, co má 1,0" snímač na nějaké citlivosti, má 4/3" čip na citlivosti o 1 EV vyšší. Výjimkou jsou ty nejvyšší, kde obraz z 20MPx čipu viditelně tmavne, ačkoli expoziční čas byl vždy poloviční s nárůstem ISO na dvojnásobek.


Digitální šum bílá plocha Raw Therapee

Raw Therapee (1,0" vlevo, 4/3" vpravo)



Podle Raw Therapee se zdá, že rozdíl by mohl být dokonce více než o 1 EV větší. Např. ISO 3200 ze 4/3" senzoru vypadá o trochu lépe než ISO 1600 z 1,0" čipu. Pojďme se na to tedy mrknout číselně.


Srovnání digitálního šumu


Zde vidíte průměrný jasový rozdíl jednotlivých pixelů (ve všech jednotlivých barevných kanálech byly víceméně stejné, v červené pak o několik procent vyšší). Pokud chcete vědět, o kolik EV se liší, tak se podívejme např. na ISO 800 u 1,0" senzoru. Tam je hodnota necelých 6. 4/3" čip má hodnotu 6 až někde okolo ISO 2000.


Srovnání digitálního šumu 2


Zde to vidíte ještě jednou. Hodnota pro dané ISO indikuje, jakou citlivost musí navolit 4/3" čip, aby měl stejný šum jako 1,0" senzor na této citlivosti. Např. ISO 200 u 1,0" senzoru (osa x) značí, že 4/3" čip má stejný šum až někde okolo ISO 500 (osa y, modrá čára). Zelená čára toto přepočítává na EV a vidíte, že u většiny citlivostí je rozdíl okolo 1,3 EV, což je překvapivě mnoho. Nejvyšší citlivosti se ale přibližují, neboť 1,0" senzory zde tradičně vykazují zvláštní chování (patrně nějaké hardwarové vyhlazování) od ISO 6400 výše. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.