Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stabilizovaný osmimegapixelový kapesní krasavec

7.10.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Společnost Konica Minolta si od své malé kapesní novinky DiMAGE X1 hodně slibuje a není divu. Tento drobeček totiž nejenom že luxusně vypadá, ale také nabízí stabilizaci obrazu (známou technologii Anti-Shake) a ve svém vskutku tenoučkém těle má zabudovaný osmimegapixelový snímač a periskopický objektiv poskytující až trojnásobný optický zoom. Ovšem i na tomto krasavci jsme našli několik pih na kráse.
Při pohledu zhora zjistíte, že kromě tlačítka On/Off (zapínání/vypínání modelu) je na horní straně ještě přepínač mezi třemi režimy: snímání, režim přednastavených scén a videozáznamu/audiozáznamu. Nechybí zde pochopitelně ani spoušť, která podle našho názoru dobře a jemně reagovala na namáčknutí, ovšem na domáčknutí a tedy exponování musíte až příliš zatlačit, takže jsme často celý model při tom "rozkývali". Model se drží při fotografování podobně nepohodlně jako všechny takové velmi úzké cihličky, navíc na přední straně nenajdete žádný výstupek, o který byste si mohli opřít ukazováček pravé ruky, a tak se lehce stane, že se vám dostane do záběru, protože průzor objektivu je umístěn vlevo nahoře těsně pod horním okrajem.



Vzhledem k tomu, že X1-čka je automat, tak najdete na jeho těle pouze několik ovládacích prvků a drtivá většina z nich se nachází na zadní zrcadlové straně. Zajímavě designově do půlkruhu vykrojená kolébka zoomu je doplněná ještě o klasický křížový ovladač s potvrzováním uprostřed. Jednotlivá ramena jsou určena k procházení v Menu, ale horní a dolní tlačítka jsou programově nastavitelná (můžete si vybrat, jestli s nimi budete nastavovat korekci expozice, teplotu bílé, citlivost nebo některý z režimů snímání). Zbývající čtyři tlačítka rozesetá kolem tohoto ovladače jsou určena k ovládání blesku (případně k mazání snímků), aktivaci Menu, přepínání mezi režimy snímání a přehrávání snímků a k vyvolání informací na displej. Velmi povedená je také indikace světelným nápisem zobrazovaným nad LCD displejem například tehdy, pokud si namáčknete spoušť, kdy vás blikající nápis upozorní, že máte zapnutou stabilizaci obrazu.



Do pravého boku je zabudován nejenom slot pro paměťovou kartu, ale také pro tenký akumulátor, který je ještě zajištěn malou umělohmotnou páčkou, která brání náhodnému vysunutí při manipulaci s kartou. Na spodní straně je už jenom kovový závit a konektor pro připojení ke kolébce. S tou potom můžete dobíjet akumulátor v modelu, ale také připojit USB kabel při propojování fotoaparátu s počítačem.

Protože na těle modelu mnoho ovládacích prvků nenajdete, je pochopitelné, že větší část funkcí ovládáte pomocí Menu. To je sice graficky strohé, na druhou stranu je velmi přehledné. Jak vidíte na našich fotografiích, tak je rozděleno do čtyř kapitol, ve kterých postupně nastavíte rozlišení snímku, kompresi, teplotu bílé, aktivaci stabilizace obrazu, citlivost snímače, korekci expozice a také například v poslední kapitole nastavení programovatelných tlačítek. Nemůže zde chybět ani klasický Set up s editací jasu displeje, nastavením datumu, času, zvuků apod. V režimu přehrávání snímků jsou k dispozici tři kapitoly Menu, kdy lze třeba formátovat paměťovou kartu, mazat jednotlivé snímky nebo všechny najednou či zamknutím ochránit vybraný snímek před náhodným smazáním.