Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Stativ Rollei Compact Taveller No.1: lehký cestovatel

25.3.2015, Milan Šurkala, recenze
Dnešní test se podívá na velmi skladný hliníkový stativ Rollei Compact Traveller No.1 s kulovou hlavou FPH-53P. Ve složeném stavu má méně než 32 centimetrů, přitom se může vysunout do výšky 140 cm.
Dnes jsme se podívali na velmi skladný hliníkový stativ Rollei Compact Traveller No.1. Ten hodně potěší malými rozměry a výbornou skladností. Vyžaduje to sice převrátit nohy o 180° a vytáhnout středový sloupec, ale pak jej složíte na délku velmi lehce přes 30 centimetrů, což je výborné. Nohy jsou polohovatelné do tří různých úhlů, celkem mají 4 výklopné segmenty, což se trochu negativně projevuje na dojmu stability. V praxi je stabilita dostatečná, byť rozhodně nelze říci, že je výborná. Odjišťování je rychlé a pohodlné.


Rollei Compact Taveller No.1 závěr


Dodávaná hlava nabídne i panoramatické otáčení, ale je tu jen jeden šroub na ovládání tohoto prvku i koule s destičkou. Možná je tu na to nějaký fígl, ale manuál o ničem nehovoří a hranice mezi uvolněním funkce panorámování a uvolnění koule je dost tenká. S těžkými fotoaparáty dokonce neexistuje a nelze najít polohu, kdy lze otáčet hlavou (panorámování) a zároveň má koule dostatečné jištění přístroje. Rovněž bych si uměl představit rychlejší upínání destičky.

Celkově se mi ale tento stativ dost líbil. Je snadno ovladatelný, překvapivě maličký a poměrně lehký. Cena je vyšší, ale pro ty, kteří potřebují něco s rozumným výkonem a nadprůměrně dobrou skladností, je jako dělaný.


Stativ je vhodný pro:


1. Turisty, kteří potřebují, aby byl stativ lehký a zabíral co nejméně místa
2. Focení makra


Plusy


+ Velmi malé rozměry a hmotnost
+ Nohy lze překlopit o 180°, nízká pozice nad zemí (85°)

+ Jednoduché ovládání


Minusy


- Nejisté ovládání panoramatické funkce
- Vyšší cena

 
Za zapůjčení stativu Rollei Compact Traveller No.1 děkujeme Digitoru.

 

Cena v době testování: cca 3 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte stativ Rollei Compact Traveller No.1
V anketě šlo hlasovat od 25.3.2015 do 26.3.2016. Počet hlasujících: 1
Výborný0 %
Průměrný100 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.