Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Tamron SP AF 60mm f/2.0 Di II LD [IF] Macro

9.7.2015, Milan Šurkala, recenze
Do dalšího testu objektivů jsme vzali kousek od Tamronu, jeho 60mm makro objektiv pro APS-C zrcadlovky. Ten se může pochlubit velmi pěknou světelností F2,0, díky čemuž je vhodný i pro snímky s hodně rozmazaným pozadím.
Testovaný 60mm makro objektiv od Tamronu je opravdu velmi povedeným sklem, kterému moc nechybělo a odnesl by si ocenění TREFA. K tomu by se ale musel zbavit některého z menších neduhů. Pojďme si jej ale tedy celkově zhodnotit. S 60mm ohniskovou vzdáleností je to makro objektiv, kdy musíte jít hodně blízko k foceným předmětům nebo zvířatům, přestože reálná ohnisková vzdálenost je při zaostření na minimum odhadem okolo 300 mm. Se světelností F2,0 je krásně použitelný nejen pro makro, ale je výborný i pro focení portrétů, což u makro objektivů nebývá úplně zvykem. Je to dáno také tím, že má opravdu velmi pěkný a jemný bokeh. Jen je nutno počítat s tím, že čím blíže ostříte, tím horší světelnost objektiv má (při ostření na minimum je světelnost F4 a nikoli F2).


Tamron SP AF 60mm F2 Di II LD Macro hodnocení


Zpracování je dobré, potěší ukazatel zaostřené vzdálenosti, kovový bajonet, trvalá možnost manuálního přeostření i v režimu AF. Co ale nepotěší, je chod manuálního kroužku pro zaostřování. Jeho chod je tužší a především má znatelnou vůli při otáčení. Rozumějte tomu tak, že při začátku otáčení se nic neděje a ostřící vzdálenost se začne měnit až po chvíli. Při plně otevřené cloně počítejte s výraznější vinětací. Chromatická aberace také není neznámou chybou, ale dá se velmi snadno softwarově potlačit a např. na D7200 si v JPEGu ani nevšimnete, že by aberace dělala objektivu nějaký větší problém (fotoaparát ji automaticky potlačuje). Kresba je u nižších clon spíše mléčná (což u portrétů nemusí vždy vadit), od F4 je kresba brilantní. Rohy jsou sice vcelku slušné, ale vyšší clonění jim rozhodně neuškodí, chování protisvětle je nadprůměrné.

Hlavní výhodou 60mm Tamronu je zejména to, že dostáváte dva objektivy v jednom. Je výborný na makro, hodně dobře se dá ale použít i na portréty nebo snímky s rozmazaným pozadím. V takovém případně sice počítejte s poněkud slabší středovou kresbou, ale celkově potěší, že je o překvapivě univerzální pevný objektiv.


Objektiv je vhodný pro:


1. Makro fotografie
2. Portréty a snímky s rozmazaným pozadím


Plusy


+ Vynikající výsledky u makra
+ Velmi dobrá světelnost
+ Krásně jemný bokeh

+ Excelentní středová ostrost od F4

 

Minusy


- Volný ostřící kroužek
- Slabší kresba a vinětace u nižších clon

 
Za zapůjčení objektivu Tamron SP AF 60mm děkujeme firmě Penta.

 

Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.