Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadlovka za babku aneb E-500 v testu

12.12.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Olympus se rozhodl nabídnout náročnějším fotografům funkčně nadupanou jednookou digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy, navíc za velice atraktivní cenu. Jde o model E-500 a především Double Zoom Kit obsahující hned dvojici objektivů, který dnes seženete i za necelých 24 tisíc korun, bude podle mého názoru ideálním dárkem pod stromeček pro uživatele, který chce proniknout v digitální fotografi do patřičné hloubky.
Kapitoly článku:
Na ovládání každé funkčně nadupané zrcadlovky, jakou je i model E-500, si musíte pomalu zvyknout a naučit se několik fíglů, které vám fotografování urychlí, takže si nyní představíme alespoň pár zajímavostí, které jsme při testování zaznamenali. Centrem ovládání je zadní strana a ovládací kolečko na horní straně. Podíváme se nejdříve na zadní stranu: zleva od 2,5 palcového LCD displeje je umístěno pět tlačítek pod sebou, která použijete ke zvednutí blesku do polohy, kda je aktivní, k přehrání a mazání snímků, vstupu do menu a nakonec k vyvolání dalších informací na zobrazovači. Na opačné straně od displeje najdete tlačítko blokace expozice, sekvenčního snímání a kruhový ovladač s potvrzováním uprostřed, který simuluje pětice tlačítek. Jednotlivé "směry" ovladače využijete pro rychlé nastavení teploty bílé, režimu zaostřování nebo k nastavení citlivosti. Zbývající dvě tlačítka jsou určena pro manuální nastavení teploty bílé a pro výběr jednoho ze tří zaostřovacích bodů.



Jak se vlastně fotopřístroj zapíná? Malou nenápadnou páčkou umístěnou pod zmíněným ovládacím kolečkem. To je rozcestníkem jednotlivých expozičních režimů (od auto až po plný manuál), několika přednastavených scén, vstup ke zbývajícím scénám je přes Scene. Druhé menší "ozubené" kolečko využijete například při nastavování korekce expozice. Na levém boku je umístěn kombinovaný konektor USB a AV výstup prakticky schovaný pod gumovou krytkou. Na opačné straně je dvojice slotů pro paměťové karty chráněna hned plastovou krytkou.



Ovšem nastavování parametrů vám neurychlí tolik ani dvě programovatelná tlačítka (dvě tlačítka na zadní straně), ale především velmi rychlé ovládání funkcí v Menu. To se zobrazuje přehledným způsobem částečně rovnou na LCD displeji (způsobem ala stavový displej), navíc můžete rovnou vstupovat například do nabídky citlivosti, teploty bílé, rozlišení nebo režimů zaostřování, a tak je tento způsob daleko rychlejší než běžný postup hledání daného parametru v Menu.