Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadlovka za babku aneb E-500 v testu

12.12.2005, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Olympus se rozhodl nabídnout náročnějším fotografům funkčně nadupanou jednookou digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy, navíc za velice atraktivní cenu. Jde o model E-500 a především Double Zoom Kit obsahující hned dvojici objektivů, který dnes seženete i za necelých 24 tisíc korun, bude podle mého názoru ideálním dárkem pod stromeček pro uživatele, který chce proniknout v digitální fotografi do patřičné hloubky.
Širokoúhlé ohnisko a teleobjektiv

Při testu jsme používali setový objektiv Zuiko Digital 14-45 mm F3,5 - 5,6. Kresba snímku byla téměř dokonalá, chromatická aberace byla zcela minimální, vinětaci jsme sice občas pozorovali, ale pouze velmi nepatrnou. Snímky nebyly ani příliš podexponované, jak bývá u zrcadlovek běžné. Barevné podání odpovídalo skutečnosti.

Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databázi
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Širokoúhlé ohnisko
Teleobjektiv

Aberace

Vinětace

Citlivost

Šum na snímcích byl minimální až do 400 ISO, snesitelný a spíše na zvětšeninách pozorovatelný do 800 ISO. Maximální 1600 ISO bychom doporučovali používat spíše ve výjimečných případech, ve srovnání s jinými zrcadlovkami poskytovala pětistovka trochu více šumu především v rozsahu 400 až 800 ISO, kdy u digitálních zrcadlovek čekáme ještě velmi "čisté" snímky. Publikovaná čtveřice výřezů byla vyrobena z fotografií pořízených v maximálním osmimegapixelovém rozlišení.



Rozlišení

Model E-500 umožňuje nasnímat danou scénu hned v celé dlouhé řadě rozlišení a kompresí, proto jsme vám pro ukázku vystavili snímek pořízený v maximálním rozlišení 3264 x 2448 bodů v režimu SHQ. Za tuto maximální kvalitu ve formátu JPEG (pak už jsou pouze nekomprimované TIFF a RAW) ovšem "zaplatíte" až 5 MB místa na vaší paměťové kartě.

3264 x 2448

Ilustrační fotografie


Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Akce
Noční snímek
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Barevné podání
Blesk - cca 1,5 m