Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
27.1.2016, Milan Šurkala, aktualita
Olympus dneska představil nový retro CSC fotoaparát PEN-F. Přináší zajímavý design i nový 20MPx M4/3" Live MOS snímač. Těšit se můžete i na 5osou mechanickou stabilizaci obrazu a OLED elektronický hledáček.
Choakinek (4783) | 27.1.201622:24
Nevím, proč bych si měl kupovat fotoaparát, abych zaplatil dovolenou dyzajnérovi. Není v něm nic nového, kromě designu a navíc je pěkně drahej. Dobrý, no, už by Olympus zase mohl zkusit něco, co by mě zaujalo ;­-­). Naposledy to byl dnes již skoro dva a půl roku starý Stylus 1 ­(později ­"vylepšený­" o písmenko ­"s­" na těle­) a dva roky starý E­-M10.
Odpovědět0  0
rousini (237) | 28.1.20168:36
Tak to má teda Olympus smolíka, když tě nezaujal ­-:D
Ale drahý to je, to máš pravdu. Bohužel s naší kupní silou to tak vnímá i fanda m43 Jsem zvědavý, jak si povede nový čip, jestli tam bude nějaký pokrok v DR nebo C­-AF. Jinak mě se líbí, ale stejně bych sáhl po OM­-D.
Odpovědět0  0
xvasek (240) | 28.1.201611:06
Na to se nesmíš tak dívat. Náhodou je ten PEN celkem pěkný a podle mě má vytvářet něco jako ­"levná jakoby Leica­" třídu ­(bez pejorativního významu těch slov levná a jakoby­). Je to sice pro hodně úzkou skupinu potenciálních zákazníků, ale Oly je malý výrobce a může si dovolit vyrábět takové specifické řady. Pokud z té úzké skupiny osloví většinu, je to pro něj dobrý kšeft. Navíc jsou to Japonci, podle mého mají vůbec v Asii trochu jiné tužby...
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 28.1.201612:38
Doporučuju shlédnout první galerie z terénu na dpr a e­-photozine. Na tomhle PENu něco je, co umí pobláznit i staré mazáky. Cena po roce padne, přestane být tak drsně asociální a aparát se zpřístupní i vážným zájemcům, pokud mezitím osvědčí své kvality.
Odpovědět0  0
vendy b (12) | 28.1.201613:52
Včera v noci jsem se díval na stránky Robina Wonga,kde je první část představení nového Penu.Je to hodně zajímavé čtení ze kterého mám dojem že z něho není úplně ,,na větvi´.Vypadá to že čekal něco víc,ne že by fotil špatně,ale.... .
Já se přiznám že se mi na fotkách Pen hodně zamlouval i když bych raději měl displej ne na kloubu, ale jako u Stylusu 1 jen výklopný,ale po tomhle článku si počkám až ho budu moct otlapkat a vyzkoušet.
Odpovědět0  0
_patrik (69) | 28.1.201614:50
Hm, k R. Wongovi se určitě podívám, díky za připomenutí, ten má dobré postřehy.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 8.2.20168:40
No, bohuzel je to spis tak, jak pise Choakinek. Olympus nezapracoval na tech hlavnich vecech, ktere uz delsi dobu potrebuji silne inovovavat ­- prubezne ostreni komplet, spolehlivost S­-AF ­(zejmena odstranit ostreni mimo oblast navoleneho­/ych bodu a nepolehlivost indikace zaostreni, nebudu podrobne rozebirat­), implementaci fazoveho ostreni na senzor, atd. Zde ale pouze zrecyklovali to nejlepsi z ostatnich soucasnych modelu. Cena ale neni nasazena nijak brutalne ­- na pomery techto predrazenych mini systemu obzvlast. Pokud si dobre pamatuju, tak ani E­-M1, ani E­-M5 Mark 2, nezacinaly pod 30K.

Nejpodstatnjesi novinkou je snimac, ve vetsina modelu z poslednich let byl porad jen ruzene drobne vylepsovany ­(bez AA filtru, atd.­) ten samy 16 Mpix snimac. Take si rad pockam na to, jestli uz se jim povedlo neco udelat aspon s C­-AF, protoze to je opravdu zoufalost na druhou. Ale patrne tam moc zmen nebude, protoze i seriove snimani je beze zmen ­- papirove rychla serie do specifikaci, ale ta skutecne pouzitelna, tzn. s ostrenim, stale na tychz ­(5 fps­) hodnotach.

Fandim jim, ale ten vyvoj porad nejak neprobiha. A nesouhlasim s tim, ze si muzou dovolit, coby maly vyrobce, delat speciality. To si nemuze dovolit v dobe klesajicih prodeju zadna znacka a uz vubec ne ta, ktera X let prodelavala a sveho prvniho mini zisku se snad dockala loni, tzn. nekdo, jehoz existecne je silne nejista.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 8.2.201614:54
Jinak aby nedoslo k nepochopeni, minim tim skutecny, efektivni vyvoj, vytvarejici masoveji prodavajici konkurenceschopnost, nikoliv softwarove drobnosti, ktere si museji sve potencialni zajemce, jimz to za to ­(investici­) stoji, hledat. Za vyvoj povazuji napr. DFD u Panasonicu, vyraznejsi upgrade senzoru, pridani zcela nove a funkcne hodnotne ­(primy vliv na vysledek majici­) technologie ... a podobne zmeny. A neco takoveho u Olympusu probehlo naposled pred cca 4­-5 roky v dobe nastupu E­-PL5 a E­-M5, ktere byly vyraznym krokem vpred. Od te doby nic takoveho a preslapovani na miste.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.