Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung uvádí 3 snímače ISOCELL včetně 200MPx čipu 1/1,4" pro teleobjektivy

28.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvádí 3 snímače ISOCELL včetně 200MPx čipu 1/1,4" pro teleobjektivy
Společnost Samsung představila trojici nových snímačů pro mobilní telefony. Najdeme tu ISOCELL HP9 pro telemoduly, které konečně budou párovány s velkými čipy, dále 1/1,57" a 1/2,76" 50MPx modely.
Technologie snímačů v mobilních telefonech se stále vyvíjí a Samsung představil hned tři novinky. Prvním je ISOCELL JN5, což je malý 1/2,76" snímač s 0,64µm pixely a rozlišením 50 MPx. Ten nabídne technologii Dual VTG (Vertical Transfer Gate) pro minimalizaci šumu za špatných světelných podmínek. Je zde zaostřování Super Quad Phase Detection (Super QPD) a Dual Slope Gain (DSG), která umožňuje dávat dohromady dva různé signály pro rozšíření dynamického rozsahu. Nové demozaikovací algorithmy urychlují náhledy i snímání při využití zoomu.
 
Dále je tu ISOCELL GNJ, což je podstatně větší 1/1,57" snímač, taktéž s rozlišením 50 MPx (což znamená větší 1,0µm pixely). Má duální pixely, tedy dvě fotodiody v pixelu, což pomáhá rychlému autofokusu. Také je zde vylepšeno snímání se zoomem a potlačování efektu moaré. Je tu rovněž antireflexní vrstva ARL spolu s vylepšenými mikročočkami, která zajišťuje vyšší kontrast a snižuje nechtěné závoje ve tmavých plochách. Snížena byla také spotřeba, která je o 29 % nižší u náhledu a o 34 % nižší při záznamu videa 4K60p.
 
Jako poslední je tu ISOCELL HP9. Zde jde o ještě trochu větší 1/1,4" snímač, ten je ale vzhledem ke své velikosti netradičně mířen na teleobjektivy. Tomu je uzpůsobeno i vysoké rozlišení 200 MPx, což znamená opravdu miniaturní 0,56µm pixely. Snímač má technologii Tetra²pixel, která umožňuje slučovat 2×2 pixely do rozlišení 50 MPx nebo 4×4 pixely do 12,5 MPx. Současně také umožňuje využívat výřezy ze snímače, takže 12,5MPx rozlišení lze mít z 12,5MPx oblasti uprostřed čipu, což např. s objektivem s 3× zoomem udělá efektivně 12× zoom (pochopitelně musíme počítat s tím, že kvůli eliminaci slučování pixelů klesne kvalita obrazu, nepůjde ale přímo o digitální zoom, tedy interpolaci nad rozlišení senzoru). Snímač má také o 12 % vyšší citlivost na světlo a o 10 % vylepšený výkon kontrastního ostření. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.