Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
16.2.2011, Milan Šurkala, aktualita
Dvě společnosti vyrábějící objektivy, Sigma a Carl Zeiss, se připojily k Micro Four Thirds systému a budou v blízké době vyrábět objektivy i pro tento systém. Sigma se navíc připojila i k systém E-mount fotoaparátů Sony.
Ganec (869) | 16.2.201114:26
Carl zeiss uz dake objektivy pre m43 predstavil ­(CP: vraj ­"compact prime­" a najlahsi z nich ma asi 700g­) .. ale tie su take velke a drahe akoby boli robene pre fullfrejmy.

Zeby planovali aj cosi s autofocusom a optimalizovanou velkostou?
Odpovědět0  0
busy (4706) | 16.2.20116:38
Sigma by sa mohla pripojit k micro 4­/3 nielen objektivmi, ale mohla by ponuknut pre ostatnych vyrovcov aj nejaky 4­/3 foveon, podobne ako Sony dodava ostatnym CCD cipy.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1072) | 16.2.20117:49
Silně pochybuju, že by libovolná jiná firma chtěla vyrábět foťák s foveonem. Je dost k ničemu.
Odpovědět0  0
Busy . | 16.2.20118:39
Som presvedceny ze keby sa vyvoju a zlepsovaniu Foveonu venovalo tolko usilia ako teraz vyvoju klasickych cipov ­(s RGB maskou­) tak by situacia vyzerala uplne inak a take fotaky by rozhodne k nicomu neboli.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1072) | 17.2.20117:30
Vaše přesvědčení ctím, ale ani ono fyziku nepředělá. Foveon prostě nemá šanci při vyšších citlivostech a výrobci i fotografové to vědí.
Podle tentokrát mého přesvědčení je Foveon slepá ulička vývoje.
Odpovědět0  0
Busy . | 17.2.20118:42
Fyzika sa samozrejme prerobit neda, s tym suhlasim a fyziku si ctim ­(btw. bol to jeden z mojich najoblubenejsich predmetov na skole­). Fyzika ale tiez hovori ze vzhladom na vlnove vlastnosti viditelneho svetla nema vyznam pouzivat pixely mensie ako 2 mikrometre a mensie pixely prinasaju akurat vyssi sum a uz ziadne zvysenie rozlisovacej schopnosti. A niektore sucasne kompakty maju pixely velke ­(resp. male­) dokonca 1.3 mikrometra. A bude este horsie!! Podla mna prave toto je skor ta slepa ulicka vyvoja.

Foveony maju velku vyhodu v tom ze pri rovnakej rozlisovacej schopnosti ­(resp. schopnosti zachytit dane mnozstvo detailov­) mozu mat pixely ovela vecsie ­- co je z fyzikalneho hladiska velmi dobry predpoklad nizsieho sumu. Suhlasim s tym ze na druhej strane maju znacne stazenu situaciu napr. pri detekcii cerveneho svetla, ktoreho detektory su ­"utopene­" hlboko pod detektormi modreho a zeleneho svetla a ze preto na vyssich ISO hodne sumia a farebnost ide do haja. Ale ked sa pozriem do nedavnej minulosti, kedy bezne kompakty s CCD mali rozsah do max. ISO 400, a na tomto ISO 400 uz sumeli ako dive, a ako sa postupne vyvojom podarilo sum potlacit takze napriklad taky FZ28 s pixelovou hustotou 36 MPix­/cm^2 ma uz na ISO 400 velmi pekne pouzitelny obraz, verim ze keby sa Foveony pouzivali masovejsie, aj tu by urcite nastal podobny pokrok a mali by ovela lepsi obraz na vyssich ISO.

Mozno by sa napriklad objavil nejaky Foveon X3 BSI, ktory by mal 3x lepsiu citlivost na svetlo pri zachovani rovnakeho sumu :)
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 16.2.20113:58
Nedivím se, nedávno jsem se vrátil z Ang. a můžu jen říct, že sem zíral jak jsou Peny mezi turisty rozšířené, pomalu si troufám tvrdit, že v Londýně bylo přepenováno.
Takže se není co divit, že se přidávají i externí výrobci s jedinou touhou, ukousnout si i z tohoto koláče.
Jenom nevím, nevím jak to bude u nich s kresbou, těžko se sahá na Zuiko, těžko.
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 16.2.201114:24
Este stale maju co spravit .. napriklad makro objektivy ­(ten do Leicy je pomerne drahy­) .. alebo objektivy s relativne dobrou svetelnostou a mensou cenou.

A mozno by sa zislo vyrobit 5x zoomovy objektiv.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.