Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Skutečná fotografie vyhrála soutěž AI snímků, byla pochopitelně diskvalifikována

24.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Skutečná fotografie vyhrála soutěž AI snímků, byla pochopitelně diskvalifikována
Schopnosti AI se stále zlepšují a je čím dál horší rozpoznat, co je skutečná fotografie a co výtvor generativní AI. V soutěži 1839 Awards měly soutěžit i snímky vytvořené AI, jednu z AI cen ale vyhrála skutečná fotografie.
AI versus skutečná fotografie ve fotosoutěžích. Tato problematika měla už několik zajímavých kauz. Loni např. Sony WPA vyhrál snímek vytvořený pomocí generativní AI, o čtvrt roku později byl naopak skutečný snímek vyřazen ze soutěže Charing Cross Photo proto, že byl považován za výtvor AI, ačkoli jím ve skutečnosti nebyl. Nyní tu máme další zajímavý případ. Konkrétně jde o soutěž 1839 Color Photography Awards, kterou vyhrál fotograf Miles Astray se svým snímkem Flamingone. Problém byl v tom, že to bylo v kategorii pro snímky vytvořené pomocí generativní AI a jeho snímek byl skutečnou fotografií. Porota dala jeho snímek na třetí místo a v hlasování lidí (People’s Vote Award) to dokonce vyhrál.
 
 
Astray tímto chtěl ukázat, že příroda je stále lepší než AI, když i nadále dokáže vyhrát podobnou soutěž (tady jde pochopitelně nejen o přírodu samotnou, ale i o fotografa). Fotograf informoval zástupce soutěže, že jeho snímek je reálný, takže byl pochopitelně diskvalifikován a Astray vlastní diskvalifikaci i sám podporuje. Sám fotograf cítil etický problém svého pokusu, ale přece jen nakonec snímek odeslal do soutěže. Lily Fierman z 1839 Awards se nechala slyšet, že oceňuje tento pokus a že jde o důležité a dobře načasované poselství. Fotografa vstřícný postoj organizátorů soutěže potěšil.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.