Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Crop faktor a přepočtené (ekvivalentní) zvětšení objektivů

31.1.2013, Milan Šurkala, návod
U každého objektivu výrobce udává jeho zvětšení. Tento parametr hovoří o skutečném zvětšení objektivu, co se však stane, když objektiv dáme na tělo s menším APS-C snímačem? Co se stane v takovém případě?
Kapitoly článku:
Už jsme si ukázali, že se stejným objektivem nabízí APS-C čip větší množství detailů než full frame, mají-li oba stejné rozlišení (příp. není-li rozlišení APS-C čipu výrazně nižší - teoretická výhoda APS-C čipu je 2,25násobná). Co se ale stane s kvalitou obrazu, pokud budeme fotit s vyššími citlivostmi, kde APS-C čip má tendenci více šumět?




fotografie z APS-C čipu





fotografie z full frame čipu



Crop faktor 1,5 u APS-C čipu je pět viditelný, scéna je znatelně přiblížená. My se podíváme na vliv šumu od citlivosti ISO 800 výše.




ISO 800, výřez z APS-C čipu





ISO 800, výřez z full frame čipu





ISO 800, výřez z APS-C čipu konvertovaný na velikost full frame čipu



U citlivosti ISO 800 vidíte u APS-C čipu znatelně silnější barevný šum. Detaily jsou nicméně u APS-C čipu i nadále o trochu lepší.




ISO 1600, výřez z APS-C čipu





ISO 1600, výřez z full frame čipu





ISO 1600, výřez z APS-C čipu konvertovaný na velikost full frame čipu



S citlivostí ISO 1600 je to už na hraně. APS-C senzor dává sice ostřejší obraz, ale díky šumu je jsou už některé detaily méně výrazné (např. nápis na spodní části registrační značky).




ISO 3200, výřez z APS-C čipu





ISO 3200, výřez z full frame čipu





ISO 3200, výřez z APS-C čipu konvertovaný na velikost full frame čipu



S citlivostí ISO 3200 je to ale už přeci jen poněkud jinak. Silný barevný šum APS-C čipu se hodně projevuje a mnohé detaily jsou už horší než u full frame senzoru, a to i přesto, že je obraz 1,5× přiblížený!




ISO 6400, výřez z APS-C čipu





ISO 6400, výřez z full frame čipu





ISO 6400, výřez z APS-C čipu konvertovaný na velikost full frame čipu



ISO 6400 už velmi názorně ukazuje, že APS-C čip na tyto výkony nestačí a full frame zde jednoznačně vítězí. Tudíž, v tomto případě je reálné zvětšení objektivu v obou případech totožné, přepočtené zvětšení je u APS-C verze 1,5× větší, nicméně praktické zvětšení (skutečné detaily, které dostanete), menší.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.