Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.1.2007, Anna Tichá, článek
Lidským okem viditelná část elektromagnetického vlnění se nazývá světlo. Jeho vlastnosti a funkce jsou pro fotografování velmi důležité, koneckonců slovo fotografie znamená doslova "kresba světlem". Zajímá Vás například, co je to refrakce a interference? Jaké má světlo z fotografického hlediska funkce? Toto a mnoho dalšího se dozvíte dále v článku.
libich1978 (695) | 3.4.20212:28
Zajímavý článek, jež bohužel nese plno fyzikálních nepřesností, ale snaha vysvětlit tu byla.
Odpovědět0  0
aX__ | 28.6.201220:20
Pane Petr dik, ted mam trochu vic jasno. Vidim, že pani Ticha do toho moc nevidi, co? A uz se ani neozvala, co?
Odpovědět0  0
PETR PETR | 19.11.20110:46
Vážená paní Tichá,
podle data je moje reakce hodně spožděná, ale i přesto jsem nevydržel nereagovat ­(na vaše setření pana aX­) ačkoli mne sem zavedla náhoda při vyhledávání ....
Musím se tvrdě zastat dotazu, podle vás z nepochopení... jakého?!.
Pokud je světlo skutečně lineárně polarizované ­(např odaz od povrchu skla, vodu apod pod tzv Brewstrovým úhlem­) tak je možné jej zřetelně vidět skrzeva polarizační filtr ­(při otáčení jsme schopni tuto polarizovanou složku odfiltrovat­) ale to platí naprosto obecně!!
Nevím kde jste vzala tvrzení, že je­-li něco ve vzduchoprázdnu a ­"svítí­-li­" odraženým světlem, pak je toto světlo polarizované ­(nebo dále­(?­) dopadá skrze atmosféru, tudíž je polarizováno­). Ujišťuji Vás, že kdyby toto tvrzení bylo pravdivé, tak již máte za něj Nobelovku.
Nechci Vás chytat za slovíčka, ale než někoho napadnete, tak si o tom něco laskavě přečtěte.
Jinak jsem váš článek pročetl, a musím uznat že jde sice o populární vysvětlení některých fyzikálních ­(optických­) úkazů, ale většinou, až na vyjímky, nejsou příliš odchýleny od skutečnosti a vtěstnat je do jednoho článku je opravdu kumšt.
S pozdravem
PP
Odpovědět0  0
PETR PETR | 19.11.20111:18
Paní Tichá, přikládám link na stručný a výstižný popis jak je to s polarizací světla měsíce
arago.elte.hu­/files­/MoonlitNightSkyPol_JGRD.pdf
S pozdravem.
PP
Odpovědět0  0
busy (4706) | 19.11.20119:28
Page not found :(
Odpovědět0  0
PETR PETR | 20.11.201117:58
Sorry to byla zkratka z gůglu, celý je to takhle... http:­/­/arago.elte.hu­/files­/MoonlitNightSkyPol_JGRD_0.pdf ­(ale google to vzal...
Odpovědět0  0
NNNNN | 26.1.200713:32
Ahoj, nevite nekdo jak se prislo na opacne bervy??? Kazda barva ma svuj opak. Zajimalo by me jak se k tomu doslo. Dekuji N.
Odpovědět0  0
aX | 11.1.200713:39
Dnes ráno jsem koukal přes polarizační filtr na měsíc a NENÍ to polarizované světlo ­- ať jsem kroutil jak jsem kroutil, svítil pořád stejně. To že jde o světlo odražené ještě neznamená, že je to polarizované světlo. Měsíc by asi musel být hladký jako zrcadlo, pak by MOHLO jít o polar.světlo!!
Odpovědět0  0
Anna Tichá | 23.1.200712:46
Dobry den Pane aX,
chtela bych reagovat na Vas prispevek.
Je mi lito, ze jste nepochopil z meho clanku, jakym zpusobem vyuzivat polarizacni fitry. Jsou zhotovene pro sledovani reflexu na nekovovych predmetech, tedy Mesic mezi ne nespada....
Jinak dale k Mesici samotnemu. Jedna se o polarizovane svetlo. Mesic se nachazi ve vzduchoprazdnu a sviti svetlem odrazenym od Slunce. Svetlo od Mesice na Zem dopada skrze zemskou atmosferu, tudiz je filtrovano a polarizovano.
Dekuji za Vasi pripominku a preji pekne foceni.
S Pozdravem Anna Ticha
Odpovědět0  0
PETR PETR | 24.11.201122:12
Pane aX,
chci se ohradit proti tomu, jak vás paní fotografka napadla ­- myslím, že je trochu slabá ve fyzice, a napadla vás naprosto bezdůvodně místo vysvětlení ­(ale je možné, že jste ji zaskočil, a nevěděla­).
Takže, abych vnesl trochu světla do vašich nejasností.....
Polarizace je opravdu jediná, tedy je naprosto stejný efekt polarizovaný odraz od skla a polarizované světlo měsíce.
A ještě jednu vsuvku ­- není pravda, že vše odražené je polarizované, dokonce ani odraz od rozhraní sklo vzduch není polarizovaný, pokud je kolmý! Pokud naklápíme toto rozhraní, a úhel dopadu se zmenšuje polarizace se zvyšuje ­(je eliptická­) a když dosáhneme tzv. Brewstrova úhlu ­(je to atan indexu lomu tohoto rozhraní­) je polarizace úplná, tzv lineární, při dalším naklápění se opět vrací k eliptické.
A nyní zpět k měsíci ­- jeho světlo je pravdu polarizované, ale rozhodně ne tolik, jak jste asi čekal ­- navíc vektor polarizace je na jeho ploše různě natočený, a rozhodně dosti vzdálen on lineární polarizace; pokud si měsíc zvětšíte, abyste jej viděl dosti zřetelně a použijete pol. filtr a budete jím otáčet, všimnete si, že některé části trochu tmavnou v závislosti na natočení filtru.
Jinak bych ještě trochu poopravil trochu komplikovaný a z mého pohledu nepřesný výklad indexu lomu – pokud výraz že: „index lomu charakterizuje lom světla v daném prostředí“ uvedeme na pravou míru, tak by to bylo asi takto ­- index lomu je vždy vztah mezi dvěma ­(optickými­) prostředími ­(jedním je obvykle vakum­) a určuje poměr rychlostí šíření ­(přesné, výstižné a daleko jednoduší­). Nemůžeme mluvit o tom že charakterizuje úhel lomu ­(ačkoli vliv na něj má­) to by bylo fyzikálně drzé, leda že bychom to chápali jen filozofické rovině.
Dále prosím vůbec nečtete popis difrakce, a vysvětlení koherence, je nepřesné a neuvěřitelně komplikované. Ještě bych, trochu pro vylepšení představy dodal, že odraz od skla není rozhodně zanedbatelný při běžném indexu lomu kolem 1,5 je na každém rozhraní sklo vzduch cca 4% ­- zvážíme­-li, že vidíme logaritmicky to je docela dost nezanedbatelné.
Tímto nechci vůbec snižovat umělecké hodnoty článku, ale jen podotknout, že je vhodné nechat si odborná vyjádření zredigovat někým kdo tomu rozumí.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.