Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
Diskuze k článku: Téma: Kompakty a ultrazoomy
2.3.2011, Milan Šurkala, aktualita
V dalších dvou měsících se můžete těšit na zvýšené množství článků věnujících se kompaktům, ultrazoomům a bezzrcátkovým fotoaparátům s výměnnými objektivy. Pojďte se s námi podívat, co vše na vás čeká.
Vojta Budař | 15.3.201121:41
Dobrý den pane Šurkalo.
Měl bych na Vás dotaz, na který se ptala jistě už spousta lidí, s tím rozdílem, že já už měl foťák vybraný, akorát už je k nesehnání ­- FZ38. Měl vše co potřebuji. A teď se snažím najít co nejlepší alternativu, co se dá ještě koupit. Vím že se v tom orientujete a vyznáte, tak vás žádám o radu. Co byste mi doporučil jako nejlepší náhražku FZ38?

Jde mi hlavně o co nejkvalitnější snímky, HD video, stereo mikrofony, co nejpohodlnější ovládání, velká možnost manuálního nastavení ve všech směrech a rychlost. Opravdu nevím, jaký foťák by nejlépe nahradil FZ38. Děkuji předem za názor. Vojta.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 15.3.201122:16
To je jednoduche, v podstate totez, nastupce FZ45. Sice trochu vice sumi, ale na beznych dennich snimcich jsou ty rozdily minimalni. FZ45 je rychlejsi, ma zajimavejsi a rekl bych, ze i opticky kvalitnejsi objektiv.
Odpovědět0  0
Vojta Budař | 15.3.201122:35
Také mě napadl jako jediný tento foťák, ale bál jsem se, že ten rozdíl na kvalitě fotek bude opravdu velmi znatelný, kvůli těm 2Mgpx navíc a 24x zoomu, ale jestli říkáte že to nebude tak zlé, tak jdu teda do té FZ45ky. Díky za nasměrování :­-­). Hezký zbytek večera. Vojta.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 15.3.201123:13
No, ty dva megapixely tomu skutecne nepomohly, ale stale je to o tridu lepsi nez u kterehokoli jineho ultrazoomu ­(na nizsich citlivostech­). Na vyssim ISO jej ale prekonavaji nektere CMOS ultrazoomy. Co se tyce objektivu, vazne se divim, jak muze byt pri 24x zoomu tak kvalitni ­(samozrejme nejake chybky ma, ale zde uz ma proti konkurenci naskok dvou trid­).
Odpovědět0  0
Vojta Budař | 17.3.201118:40
Ještě mě tak napadlo, jestli bych spíš neměl koupit bazarovou zrcadlovku s hd za cenu nového ultrazoomu. Co si o tom myslíte vy? Je něco levnýho, co byste mi doporučil? Určitě se nekoukejte po bazarech, mě by stačilo, kdybyste mi napsal nějaký typy na levné zrcadlovky s hdčkem a já pak jen googlil, jestli to náhodou někdo neprodává za dobrý peníz, kdybyste byl tak laskavý :­). Aby cena nové zrcadlovky s objektivem byla dejme tomu do 16 000kč. Zajímavý mi připadá Pentax k­-x, pak třeba canon 1000d. Ale v zrcadlech se moc neorientuju a věřím že vy ano, tak budete znát třeba ještě další s možností natáčení videa v hd. Díky moc za rady :­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 17.3.201120:36
Kupovat si zrcadlovku ­(s vyjimkou Sony SLT­-A33­) na video je naprosty nesmysl, pokud tedy nechcete ostrit rucne, pak klidne.
Odpovědět0  0
Vojta Budař | 17.3.201121:07
A to mají všechny ostatní zrcadlovky, ty levnější pouze manuální ostření? Zas takový problém mi to nepřijde, tak nevím no, jde spíš o to, aby to alespoň nějaký videozáznam zvládalo.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 17.3.201122:29
Ale nie, len problem je v technologii automatickeho zaostrovania. Zrkadlovky maju na zaostrovanie specialne fazove senzory, hlavne vdaka ktorym su take rychle a svizne. Pri ostreni zrkadlo odraza svetlo na senzory, a pri samotnej expozicii sa zrkadlo odklopi a svetlo dopadne na cip. Pri videu musi byt zrkadlo odklopene, aby svetlo mohlo kontinualne dopadat na cip, a ostriace senzory su vtedy ­"slepe­". Preto maju zrkadlovky velke problemy automaticky zaostrovat pri videu.
Jedina vynimka je ­(zatial­) prave spominane Sony A33 a A55, ktore je konstrukcie usporiadane tak, ze svetlo moze dopadat aj na snimaci cip a aj na senzory, a preto nema najmensie problemy rovnako svizne zaostrovat aj pocas natacania videa.
Klasicke zrkadlovky su proste primarne urcene na fotenie, nie na natacanie videa...
Odpovědět0  0
Vojta Budař | 17.3.201122:52
Aha, dík za vyjasnění :­). Nicméně jsem koukal na bazarech a jen tak je nikdo neprodává tu A33 nebo 55. Pak mě ještě napadla jedna volba a to sice Panasonic G10, ale to je taky jiná cenová kategorie a jen tak ho někdo na bazaru neprodává co jsem koukal :­-D. Snažím se hledat různá řešení protože mi jde mnohem více o fotky než o video, ale video hraje roli tak střední, takže z g10 nebo tý A33 by byli určitě lepší fotky než z FZ38­/45, sice bych musel šetřit na objektiv­/y, ale vyplatilo by se to, kdyby je někdo prodával na bazaru :­-D. Zřejmě budu muset zůstat u mé počáteční myšlenky a tou je fz45. Nebo myslíš že bych měl spíš ještě tak pár měsíců počkat a objeví se na trhu něco pro mě zajímavého? :­-)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 18.3.20116:56
Jedina rozumna nahrada za FZ38 je naozaj iba ten FZ45. A potom na video je vyborny este FZ100 ale ten ma CMOS cip takze fotky nic moc ­(hodne zasumene­). Ked kupis akykolvek iny dnes v obchodoch ponukany UZ, pohorsis si.

Dalej, vsetko vlastne zalezi od toho kolko penazi si ochotny investovat do fotenia neskor. Pokial nechces ­/ nemozes vrazat do fotenia plno dalsich peniazi, tak FZ45 je jednoznacna volba. Kupis si ho a mas pokoj. Maximalne dokupis nejake filtre. Avsak pokial si kupis cokolvek co ma vymenne objektivy ­(Pana Gxx, Sony Axx, akukolvek zrkadlovku­) tak tu hlavne objektiv urcuje kvalitu fotky, casom ti setak prestane stacit a budes chciet kupit nejake nove objektivy.

FZ45 ­/ A33 ­/ A55 su pomerne nove veci, preto v bazaroch este velmi nie su. Ale za par rokov isto budu :­) Pokial ti staci nieco z bazaru, skus pohladat FZ28. Obrazovy vystup ma vdaka menej megapixelom este kvalitnejsi ako FZ38, uz ma aj HD video, obrazovo velmi kvalitne, ale zase mikrofon ma iba mono a nie moc kvalitny. Ale ak by si ho niekde v bazare nasiel, ber ho ­- ako stastny a spokojny majitel FZ28 ho plne doporucujem :­)
Odpovědět0  0
Vojta Budař | 18.3.201118:51
No jasně, momentálně jsem ochotný investovat max. 8000kč. Také jsem přemýšlel nad tou FZ28, ale ten mikrofon no :­/. A navíc je to už trochu starší, takže určitě bude trochu pomalejší a i to video mi nepřijde tak dobrý jako u fz45 nebo 38.

Fz100 bych už fakt nechtěl protože je to hrůza ohledně fotek, jak už jsi psal.
Nevadilo by mi, kdybych musel investovat do objektivů, protože za pár měsíců na něj třeba našetřím. To by nebyl problém, takže asi když něco z buďto pana g10, nebo sony a33­/55 najdu na bazaru behěm příštího tejdnu za tamty prachy, tak bych to vzal, jenže to asi nenajdu, takže budu muset volit fz45. Každopádně díky za názory a rady :­).
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 15.3.201123:17
Este mozes skusit pockat na daku receniu novej Sony HX100 ­(HX1 bola celkom fajn­).
Sice ma az 16M chip ­(co nevesti nic dobre­), ale mozno prekvapi...
Odpovědět0  0
Ganec (869) | 2.3.201116:52
celkom sa tesim .. a mam jeden navrh:
Kedze nemate ­"standardne nasvietenu scenu­" ­(sice mate rovnaky motiv, ale za roznych svetelnych podmienok a pocas roznych rocnych obdobi co na objektivne porovnanie nestaci­), mohli by ste do testov zaradit aj ten isty porovnanavaci zaber spraveny dakym ­"referencnym­" modelom?

Napriklad Panasonic LX5 ­(alebo hociaky iny ktory budete moct pouzit pri kazdej recenzii­), kde by ste zakazdym nastavili presne taku istu istu clonu a ISO ako testovany fotoaparat.
Mna osobne by to celkom zaujimalo: ci ­"normomodel­" navrhne iny expozicny cas a ake budu potom rozdiely vo farebnosti, kontraste, detailoch, zosvetlovani tienov, zobrazeni oblohy, ...
Odpovědět0  1
Šedý | 2.3.201111:52
Dobrý den
Měl bych dotaz na pana redaktora nebo někoho kdo má třeba nějaké info, jestli a popř.kdy chystá Canon nástupce modelu Canon PowerShot SX1 IS, který je bez náhrady jako model už poměrně dlouho a již se mám takový dojem ani neprodává. Jsem jeho spokojeným vlastníkem a uživatelem, ale také bych třeba vyměnil, kdyby to stálo za to.Před tímto jsem měl S5 IS. Jsem Canoňák a jiná značka nepřipadá v úvahu.

Děkuji Šedý
Odpovědět0  0
Busy . | 2.3.201112:23
Spolocnym nastupcom oboch SX10 aj SX1 by mal byt SX20. Ale uz aj ten ma svojho nastupucu ­- SX30 :­)
Preco ina znacka nepripada do uvahy ? Napriklad ultrazoomy od Panasonicu su za posledne dva roky­-tri ovela lepsie ako ultrazoomy Canonu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6665) | 2.3.201112:28
O nastupci SX1 IS zatim nic nevim. Setrvavat mermomoci u jedne znacky mi zejmena v pripade ultrazoomu Canonu prijde jako cesta do pekel. Jine kompakty ma Canon vyborne, ale v ultrazoomech to od dob S5 IS jde jen a jen z kopce dolu ­(pokud je prioritou video, tak ne, protoze tam je SX1 IS opravdu famozni­).
Odpovědět0  0
Šedý | 2.3.201119:06
Souhlasím.
Právě proto doufám,že k tomu videu přidá ještě lepší foto,protože to proti třeba S5 IS šlo o trochu níž, ale pořád ještě dobré a tohoto rozdílu si je určitě Canon vědom a zaznamenal reakce. A proč jen Canon , většinou jsem věrný jedné značce,nikdy vyloženě nezklamal. Třeba Panasonic jsem zkoušel a ten mě nevyhovoval, ale netvrdím, že se mě jiné nelíbí,třeba poslední Sony, ty se mě moc líbí. Uvidím. Čekat se taky nedá věčně,že. Každopádně dík za odpověď. S pozdravem Šedý
Odpovědět0  0
gardenboy | 16.3.20119:35
Ako tak použiteľné ultrazoomy ­- v tom pravom pôvodnom chápaní ­- sú v súčastnosti už len od značiek Fujifilm ­(S200EXR, HSxx­), Panasonic a možno s prižmúrením oka nový model od Sony. U poslednej značky mám však silný pocit, že robia všetko preto, aby sa dostali na cestu Olympusu ­- čím viac zoomu, čím viac rozlýšenia, čo najviac zjednodušiť a zmenšiť.

Ak by ste sa odhodlal na nejaký použitý model z bazáru, potom Sony staršie modely H, prípadne Olympus SP5xxUZ, Panasonic a Fujifilm ­(ale iba S100 alebo S200 exr, ostatné sú shit... ­). Ostatné ­(nové aj staré­) zahodiť, zabudnúť...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.