Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Společnost Kingston dodala do testu svou UHS-I kartu SDA10/32GB řady Ultimate ve své slabší verzi, která má nabídnout rychlosti 60 MB/s u čtení a 35 MB/s při zápisu. Karta byla dosti levná, nicméně její prodej už skončil a byla nahrazena výkonnějším modelem téhož jména. Ten nabízí přenosovou rychlost 90 MB/s u čtení a 45 MB/s u zápisu.

Kingston 32 GB SDHC UHS-I Class 10


Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Velké překvapení. Přestože Kingston na katě uvádí rychlost 60 MB/s, na stránkách ke kartě stejného označení udává 90 MB/s u čtení a 45 MB/s u zápisu. Dosažené výsledky odpovídají spíše druhému uvedenému. Čtení dosáhlo 74 až 76 MB/s, což odpovídá rychlostem dosahovanými papírovými 90MB/s kartami, zápis pak dosáhl velmi pěkných 47 MB/s.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Na čtečkách Kingston se této kartě povedlo dosáhnout zhruba 77 MB/s, čtečka Transcend vytáhla necelých 75 MB/s. U zápisu se všechny hodnoty pohybovaly lehce pod 50 MB/s. Velmi slušný výkon.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



HD Tune Pro ukazoval nižší rychlosti než zbývající dvě aplikace, u čtení to bylo 65 až 71 MB/s.


Hodnocení

 
Tato karta se už neprodává

Původní hodnocení
Prodej této cenově velmi výhodné karty s dobrým výkonem již skončil a byla nahrazena modelem Ultimate, jehož udávaná rychlost čtení vyskočila z 60 MB/s na 90 MB/s a u zápisu z 35 MB/s na 45 MB/s. Test této novinky je možné si také přečíst.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.